Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Shuttle HOT-681 BX Socket-370

Aldrig i historien om processorutgåvor har det släppts en ny processorstandard som möttes med så många chipsetalternativ som Socket-370 PPGA Celeron-processorn har. VIA har redan från start visat stöd för plattformen med deras Apollo Pro+ anpassad till Socket-370-plattformen, det dröjer inte länge innan SiS portar över deras 5600-chipset till Socket-370 också. Hur är det med de sellerihungriga killarna i blått på Intel? De har sina egna ingredienser till denna chipset sallad. Inte bara stöder Intel sin lågprisbebis med sin nya billiga 440ZX-chipset, de har till och med tagit den gamla 440LX-chipseten ur pension och parat ihop den med 440BX-chipset för att ge mer än en lösning för praktiskt taget alla användare.

Vid lanseringen hade Socket-370 redan 4 chipsetlösningar redo och väntade på att moderkortstillverkarna skulle sluka dem. Även om det definitivt skulle vara meningslöst för en tillverkare att släppa både ZX- och LX-lösningar, är de lyckligtvis stiftkompatibla. Att modifiera en LX Socket-370-moderkortsdesign för användning med ZX-kretsuppsättningen är inte en alltför stor prövning, ett säkerhetsalternativ som de flesta tillverkare är villiga att ta ifall de skulle råka ta slut i sitt utbud av överfyllda LX-chipsetdelar. Och som du kanske kan förvänta dig, överlåt till Shuttle att ta deras standard, “en av varje”-metoden för moderkortstillverkning och släppa LX-, BX- och Apollo Pro+-baserade Socket-370-lösningar.

AnandTech har redan tagit en titt på den billiga HOT-683 LX-baserade lösningen, men nu är det dags för en nedgradering av modellnummer och en uppgradering av chipset med den 440BX-baserade Shuttle HOT-681. Hur väl står den upp mot hoten från företag som Microstar som redan har släppt beprövade high-end BX-baserade Socket-370-kort? Låt oss ta en stund att ta reda på…


New Anand Tech Report Card Rating
81/C


Do not compare newer ratings to older ones, the newer ratings are much more aggressive


Moderkortsspecifikationer

CPU-gränssnitt Sockel-370
Chipset Intel 440BX
L2-cache N/A (på chip)
Formfaktor ATX
Busshastigheter 66/75/83
100/103/112/133
Klockmultiplikatorer 3,0x – 6,0x
Stöds för spänningar 2,0v (Autoavkänning)
Minnesplatser 3 168-stifts DIMM-platser
Expansionsplatser 1 AGP-plats
4 PCI-platser (4 i full längd)
3 ISA-platser (1 delad / 3 i full längd)
BIOS Belöna BIOSDe goda

Om du ska ta “en-av-varje”-metoden för moderkortstillverkning, varför inte också ta samma tillvägagångssätt för konfiguration av expansionsplats på dina kort? Shuttle’s nästan klassiska 4/3/1 (PCI/ISA/AGP) expansionsplatskonfiguration kommer att vara den kräsna faktorn mellan HOT-681 och dess konkurrenter, av vilka de flesta kommer att välja en vanligare 5/2/1-konfiguration eller kanske en 4/1/1-konfiguration beroende på målmarknaden. 4/3/1-konfigurationen kan vara både en fördel och en nackdel, ur perspektivet för en användare med ett ISA-modem, ISA-ljudkort och kanske till och med ett gammalt ISA SCSI-kort, är HOT-681 en high-end Socket- 370 dröm går i uppfyllelse (hej, det kan hända).
Ur perspektivet av en användare med en ny höghastighetsanslutning till internet, därför ett bristande intresse för otroligt många ISA-slots att fylla, såväl som en användare som redan investerat i ett 3D PCI-ljudkort, och kanske till och med ett högpresterande PCI SCSI-adapter, HOT-681:s 4/3/1-konfiguration är lite mindre än önskvärt.

Oavsett vilken typ av användare du är, finns det ingen förändring av fakta, HOT-681 kommer utrustad med en 4/3/1-konfiguration för att komplettera sina 3 DIMM-platser för ett komplett expansionspaket. Shuttle HOT-681 väckte minnen från de gamla Socket-7 TX-dagarna och placerade Intels 443BX-chip (det största av BX-lösningen med två chip, den andra är PIIX4e Bus Master IDE-kontrollern) till vänster om Socket-370 PGA-gränssnittet. , vilket tillåter luftflödet från ATX-strömförsörjningen att kyla processorn och luftflödet från CPU-fläkten kanaliseras genom kylflänsen för att kyla ytan på 443BX-chipets kylfläns och hjälpa till att avlägsna värme mer effektivt.

Designen på HOT-681 är strikt, enligt boken, ATX upplagd, med ATX-strömförsörjningskontakten bekvämt placerad i moderkortets nedre högra hörn. FDD/HDD-kabelkontakterna är placerade direkt till vänster om strömförsörjningskontakten, vilket möjliggör enkel åtkomst och tar bort många kylproblem som är förknippade med herrelösa IDE-kablar som tränger ihop ditt ATX-fodral. Layouten på HOT-681 placerar också en CPU-fläktkontakt direkt intill CPU-sockeln, med en annan fläktkontakt på den öppna sidan av AGP-porten för att möjliggöra enklare åtkomst när du bara blint kopplar in fläktar till din redan fyllda systemet.

Liksom de flesta nyare moderkort stöder HOT-681 wake-on LAN, såväl som en handfull andra PC98-funktioner och användbara BIOS-“prylar” såsom systemövervakning, etc… HOT-681 är också ihopkopplad med Shuttle’s också klassisk installationsguide som fungerar som en snabb broschyr som innehåller kärnan i installationsinformationen om HOT-681. Om du aldrig har använt ett Shuttle-moderkort tidigare, är installationsguiden din klassiska snabbreferensguide, men den innehåller bara relevant information och mycket av den. Du kommer inte hitta några irriterande torrhumorskämt i manualen, bara bygelinställningarna du letade efter och all information du någonsin skulle vilja veta om ditt moderkort. Shuttle, som praktiskt taget alla andra tillverkare, kombinerar HOT-681 med en Drivers/Utility CD-ROM-enhet för att hjälpa dig i nöd.

Som de flesta nyare Shuttle-kort stöder, har HOT-681 Shuttles SoftMenu-liknande CPU PnP-inställning som automatiskt känner av klockmultiplikatorn och spänningsinställningarna för din CPU. Naturligtvis upptäckte HOT-681 korrekt Intel Celeron 366 AnandTech som användes i testerna och fortsatte med att låta AnandTech utföra testerna på moderkortet. Stabiliteten för HOT-681 var något, om än inte i en otroligt märkbar grad, mindre än den för Microstars MS-6153, en verkligt smickrande jämförelse från en stabilitetspunkt. Prestandan hos HOT-681 är ganska genomsnittlig för ett Socket-370-kort, förvänta dig inte att prestandan fluktuerar för otroligt mycket bland Socket-370-korten, precis som att den inte fluktuerar mellan Slot-1 BX-moderkort.