Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Sexton kärnor, fyra uttag

Introduktion

Står för upp till 56 % av marknadsandelen i USA och 40 % över hela världen, quad-socket-marknaden är AMDs sista fäste. Det är ett litet fäste, som för varje 4S-server så säljs det cirka 17 dual-socket- och fyra single-socket-servrar. Men eftersom varje 4S-server innehåller fyra CPU:er, står 4S-servermarknaden för cirka 10% av de server-CPU:er som säljs. Ännu viktigare är att marginalerna är ganska lite högre än på den populära 2S-marknaden, och som ett resultat är dessa 10% av serverns CPU-leveranser bra för 20% av intäkterna, och det blir ännu bättre.

IDC förväntar sig att 4S-marknaden under 2008 kommer att växa upp till 14 %, mer än dubbelt så mycket som marknaden för servrar med dubbla uttag[1]. GCC rapporterar att cirka 57 % av 297 företag rapporterade att de kommer att köpa servrar med fyrsockel, och inte mindre än 31 % angav att de skulle köpa fler system med fyrsockel än tidigare. Endast 15,5 % sa att de skulle köpa mindre av dessa system[2]. Denna trend är relativt lätt att förklara: IDC-studier indikerar att antalet x86-servrar som köps för virtualisering kommer att visa en sammansatt årlig tillväxttakt på 40-45 % fram till 2010[3]. Även om IDC:s studier har varit överoptimistiska tidigare, tror vi att det är säkert att dra slutsatsen att 4S x86-marknaden har en ljus framtid framför sig.

Det är ingen överraskning att AMD och Intel har startat en bitter kamp om denna lönsamma marknad. Fientligheterna började värmas upp i början av tredje kvartalet 2007. AMD introducerade en 3GHz (95W) Opteron 8222 och 3,2GHz (120W) Opteron 8224 som överträffade Intels Xeon MP “Tulsa” med stor marginal. Bara några veckor senare blev den mest imponerande Xeon MP-lanseringen vi sett på flera år verklighet: Caneland-plattformen med Intel Xeon “Tigerton MP” föddes. Den nya Intel 7300-chipset erbjöd inte mindre än fyra oberoende FSB, dubbelt så många som den tidigare quad-socket-plattformen, men den viktigaste förbättringen var processorn: den gamla Xeon 71xx-processorn hade två NetBurst-baserade kärnor; den nya Xeon 73xx var en fyrkärnig CPU, baserad på Intels 65nm Core-arkitektur.

I slutet av vår recension av den fyrkärniga Xeon DP “Clovertown” uppmärksammade vi en Intel CPU märkt som “Clovertown MP”. Det är precis vad den nuvarande fyrkärniga Intel är, en Xeon MP-version av Xeon “Clovertown” 53xx DP. Ursprungligen var “Clovertown MP” förmodligen en reservplan för Intels Whitefield-processor, en fyrkärnig CPU med en massiv delad L2-cache. När Whitefield misslyckades, sattes plan B i kraft. Clovertown MP döptes om till “Tigerton”, eller en 65nm fyrkärnig Xeon MP som är baserad på två dual-core “Core” chips.

Intel erövrade marknaderna för dubbla och enstaka servrar som du kan se i bilden nedan. Dess “Core”-baserade Xeons har vunnit mark snabbt i nästan två år nu. Den kraftiga ökningen av marknadsandelar sedan introduktionen av dubbelkärnig “Core”-arkitektur (“Woodcrest” maj 2006) och fyrkärnig (november 2006) är anmärkningsvärd. En nyare rapport om kvicksilverforskning hävdar det Intel Server CPU-enhetsandel är fortfarande cirka 87% vilket är en förkrossande överlägsenhet i marknadsandel.

Sedan introduktionen av Core-arkitekturen under Q2 2006 har Intel vunnit mark snabbt.

Introduktionen av quad-core Xeon MP borde inte ha varit ett stort problem för AMD, eftersom det lanserades
den “infödda” fyrkärniga Opteron83xx-serien några veckor efter uppkomsten av Intels Xeon MP. Tyvärr för AMD kastade TLB-buggen en fluga i soppan. Även om denna bugg är irrelevant för datormarknaden, är erratum 298 inte acceptabelt på marknaden med fyra sockel. På en virtualiserad server finns det en liten chans – jämfört med den oändligt lilla chansen vid datoranvändning – att buggen kan få upp sitt fula huvud.

Det gjorde det möjligt för Intels Tigerton att belägra det sista AMD-fästet i mer än 7 månader. Det enda AMD kunde göra är att sänka priserna på sina server-CPU:er. AMD lyckades hålla förlusten av marknadsandelar till ett minimum men det genomsnittliga försäljningspriset för ett AMD-serverchip sjönk från lite mindre än $400 (Q2 2007) till mindre än $300 i slutet av 2007. Något måste göras, eller Intels ingenjörer skulle bli uttråkade utan en anständig utmaning…