Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Ser tillbaka på 2000 – Del 1: CPU:er, Chipset, Moderkort

När vi avslutar boken om ytterligare ett kapitel i vår historia närmar vi oss år 2001 med en hel del osäkerhet. Om du kommer ihåg, att gå in i 1999 var världen och teknikmarknaden i allmänhet en mycket annorlunda plats. Vi var på den stigande sidan av vad som skulle bli en otrolig finansiell berg-och dalbana och samtidigt var vi vittne till nedgången i konkurrensen på marknaden.

Föregående år hade avslutats med några intressanta toner. För det första fanns det 1999 praktiskt taget ingen konkurrens på marknaden för stationära PC-chipset. Intel kontrollerade den stora majoriteten av CPU-marknaden och genom att göra det kontrollerade de också majoriteten av chipsetmarknaden. Vi hade varit vana vid att ha VIA- och ALi-alternativ närvarande på Super7-moderkortsmarknaden att det kom som en ganska chock när de enda Slot-1-moderkorten du kunde hitta var baserade på Intel-chipset.

Men om något var 1999 ett år, vilket visade att nödvändigheten, verkligen var uppfinningarnas moder. 440BX-kretsuppsättningen mötte behoven hos praktiskt taget alla Pentium II/III-ägare och lämnade inget utrymme för VIA att ta stora marknadsandelar med deras försenade Apollo Pro Plus-kretsuppsättning.

Samma filosofi gjorde det möjligt för AMD att avsluta året i en mycket bättre position än de började i. Dåtidens tillämpningar ansåg att det inte fanns något behov av en ny minnesteknik och en styrkrets som skulle tvinga fram det på marknaden som definitivt fungerade tvärtom. till nödvändighetstemat 1999. Detta gjorde det möjligt för AMD att kliva fram med sin Athlon och börja vinna en hel del mark.

En icke-Intel-processor som faktiskt var konkurrenskraftig öppnade vägen för en icke-Intel-chipset att gå fram och förse den CPUn med ett hem. Inte bara det utan med Intels flaggskeppskretsuppsättning, i820, som karakteriseras som ett omedelbart misslyckande på grund av dess beroende av en minnesteknik som inte behövdes (RDRAM) vid den tiden, möjligheten för en icke-Intel-kretsuppsättning att vinna lite mark. i Pentium II/III arenan.

Den lugna och strukturerade starten på 1999 banade väg för ett vulkanutbrott i slutet av året och startade det som allmänt blev känt som Y2K, år 2000.

Snabbspolning framåt till idag, när vi går in i de första dagarna av 2001 är det viktigt att ta en titt på var vi har kommit ifrån. Y2K var fullspäckat med stora produktmeddelanden, enorma releaser och fusioner/processer i överflöd. För att kicka igång det nya året tar vi en mycket djupgående titt på de senaste 12 månaderna.

Så spänn fast dig när vi tar dig genom en guidad rundtur i upp- och nedgångarna vi bevittnade under Y2K och analysera vad dessa händelser potentiellt betyder för det här nyåret.

Den här första artikeln kommer att koncentrera sig på marknaderna för CPU, chipset och moderkort under det senaste året. En liknande artikel som också analyserar grafikchips- och kortindustrin kommer att följa den.