SEO-konsekvenserna av interaktivt innehåll

interaktivt innehåll

Det har pratats mycket om det här ämnet under åren och jag tänkte dela med mig av våra resultat och insikter i frågan. Detta går faktiskt hela vägen tillbaka till mina dagar som Flash-utvecklare och skapar rika mediaupplevelser för användare. Långt innan Steve Jobs bestämde sig för att sätta spiken i kistan genom att inte stödja Adobe Flash på iOS, höll den redan på att dö på grund av dess oförmåga att bli korrekt indexerad av sökmotorer. Ironiskt nog gjorde det bra framsteg mot slutet, men det var för lite för sent.

Nu har vi HTML5 och kan göra alla möjliga fantastiska, interaktiva saker som en gång reserverades av egna plattformar som Flash. Det betyder att vi använder W3C-kompatibla webbläsarfunktioner som stöds inbyggt så alla borde vara bra med SEO, eller hur? Tyvärr är det inte riktigt så enkelt…

Är interaktivt innehåll indexerat av Google?

Låt oss först definiera vad vi menar med “interaktivt innehåll”. Jag pratar om allt innehåll som inte är synligt på en sida förrän en användare klickar, hovrar eller har någon avsiktlig interaktion med användargränssnittet.

interaktivt innehåll

Vanliga exempel på interaktivt innehåll inkluderar:

  • Flikar
  • Dragspel
  • Karuseller
  • Etc…

OK, nu när vi har det täckt, låt oss gå tillbaka till frågan. Det korta svaret är ja. Låt oss använda exemplet ovan från skärmdumpen. Vi har bekräftat att följande uttalande endast visas inom ett dragspel som behöver en interaktion för att öppnas.

Det enda intuitiva gränssnittet för vår affiliate-hanteringsplattformsteknologi sätter dina kampanjer i fokus så att du kan generera mer intäkter.

Om du söker efter ovanstående sträng visas den verkligen i Google (se nedan). Detta betyder att Google definitivt HAR mekanismer för att hitta innehåll i saker som är beroende av JavaScript-interaktioner för att avslöjas.

interaktivt innehåll

Den innehåller dock inte den exakta frasen du sökte efter i utdragstexten, vilket är intressant. Istället visar den metabeskrivningstexten och sedan lite annan indexerbar text från högst upp på sidan.

Låt oss nu söka efter följande uttalande som sitter ovanför dragspelen och är synligt utan interaktion.

Att gå med i Pepperjam-nätverket innebär att din kund kommer att ha tillgång till tusentals utgivare, utöver vår avancerade teknologi för hantering av prestandamarknadsföring.

Återigen hittar Google ett resultat, men den här gången kommer du att märka att det exakta påståendet visas i sökresultatet istället för att visa metabeskrivningen och kompletterande text.

interaktivt innehåll

Så vad betyder detta?

Det är svårt att säga. En intressant sak med SEO är att vi aldrig kommer att veta exakt hur Googles algoritm fungerar. Det säger oss att innehållet betraktas annorlunda av Google på någon nivå. Så medan båda påståendena indexerades, ser Google det interaktiva innehållet som annorlunda på något sätt.

Min gissning om jag måste ge en (vilket jag tror bara är rättvist för dig som läsare) är att Google prioriterar det icke-interaktiva innehållet något högre. Saken är att vi inte vet hur mycket. Detta är dock vettigt, som webbdesigner säger du typ till publiken, “det här innehållet är mer universellt relevant och bör aldrig döljas”.

Så vi borde inte använda interaktivt innehåll då?!

Från allt jag har läst under de senaste åren går Google över till mer “människorvänliga” resultat jämfört med de “robotvänliga” resultat som var vanligast för 5-10 år sedan. Så i exemplet ovan, låt oss anta att interaktiv (eller dold som standard) text fortfarande rankas lägre av Google även om den INTE har möjlighet att indexera den. Men vad händer om denna interaktivitet också ökade den genomsnittliga tiden som spenderades på sidan med 33 procent? Detta är något Google verkligen bryr sig om och kan vara ett lyft för den övergripande sidan även om de interaktiva innehållsbitarna rankas något lägre. Och vad händer om sidan på grund av denna coola interaktivitet delas mer på sociala medier? Inkommande länkar skulle SÄKERT vara en fördel för en sådan sida.

När du bör undvika att använda interaktiva element.

När de helt enkelt inte är nödvändiga. Om du bara skapar interaktiva element för att skapa interaktiva element, bör du förmodligen tänka om. Fråga dig själv, hjälper detta verkligen UX? Är det verkligen en börda för användaren att få allt innehåll att visas vid sidladdning? Om svaret är nej bör du nog bara hålla det enkelt och fokusera på kvaliteten på själva innehållet. Vi har goda skäl att tro att interaktivt innehåll fortfarande rankas något lägre av Google och utöver det kräver de vanligtvis ytterligare JS och CSS som kan sakta ner sidladdningen (vilket såklart också är ett tråkigt mot SEO). Du kan också göra ytterligare arbete (och koduppsvällning) när du försöker få interaktiva element att fungera bra på mobila enheter.

När du ska använda interaktiva element.

Om du bara läser stycket ovan slår jag vad om att du kan gissa vad mitt svar kommer att bli. Du bör använda dem när det finns goda skäl och när det påverkar UX positivt. Om de “fantastiska” interaktiva elementen skapar lusten att engagera sig ytterligare i innehållet och användaren tycker att de är roliga, så är det förmodligen en bra idé. Du måste också överväga typen av innehåll. Även om det förmodligen skulle vara bra att ha ett fotoalbum i en interaktiv karusell, skulle det vara riktigt konstigt att lägga stora textblock i en liknande karusell.

Poängen

Vi har sett sökmotorer bli smartare och smartare övertid. När webbplatser blir mer interaktiva och engagerande är det ganska säkert att anta att Google kommer att fortsätta arbeta för att förstå och indexera detta innehåll så gott de kan. Vi bör heller ALDRIG räkna bort användaren. Om användaren engagerar sig mer i innehållet på grund av interaktiva element kommer det i slutändan att ha en positiv effekt på SEO. Med andra ord…

Om det skapar användarglädje, känn efter free att använda interaktiva element i din design och lita på att Google i slutändan kommer att belöna dig för att du gör världen till en lite roligare plats.

Instämmer inte alls? Skicka oss dina kommentarer nedan!

Relaterade Artiklar

Back to top button