Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Senfu vattenkylare

Vattenkylning av en CPU är inte precis en ny idé – webbplatser som tar upp detta ämne har varit online länge. De vattenkylare som nämns på dessa sidor är dock “gör det själv”-lösningar – och att bygga en sådan vattenkylare tar avsevärd tid och skicklighet. Även om vissa återförsäljare har sålt enstaka delar till vattenkylare, såsom pumpar eller “vattenblock”, har inget komplett, professionellt vattenkylningsset (inklusive kylare och allt annat du behöver) varit tillgängligt förrän nyligen.

För några månader sedan, en taiwanesisk tillverkare – Senfu – tog utmaningen och gick in på marknaden med ett vattenkylningssats. Nu är det vår tur att se hur det står sig.

Vad du får

Senfu vattenkylningssystem består av tre delar: Själva vattenkylaren, som ska monteras på CPU:n, vattenpumpen och kylaren. Varje del kan köpas separat. Senfu erbjuder två olika versioner av kylaren – du kan välja mellan en större dubbelfläktenhet och en mindre enkelfläktenhet. Recenserad här är versionen med dubbla fläktar.

Uppträdandet

Hur bra presterar Senfu vattenkylare? Tja, låt oss jämföra det med de två mest effektiva Athlon kylflänsarna, Global WIN VOS32 och Alpha P7125. Detaljer om detta test beskrivs i artikeln om testmetod för kylfläns. Testprocessorn var en 0,25 µ Athlon-650. VOS32/P7125-resultaten är hämtade från februari ’00 Athlon kylfläns roundup.

Testa under verkliga förhållanden
CPU-temperatur Moderkortstemp.

Alla värden i °C.

Testa med “simulator”


Kylfläns

Temperatur

Senfu vattenkylare

29,7

Alpha P7125
YS Tech fans

31.8

Global WIN VOS32

32.1CPU simulator temperatur. Alla värden i °C.

ytterligare kommentarer

Med en vanlig kylfläns stabiliserades CPU-temperaturen vanligtvis efter cirka 15 minuter. Så var inte fallet med vattenkylaren, eftersom vattnet värms upp mycket långsamt. I testet under verkliga förhållanden fortsatte CPU-temperaturen att stiga något även efter den 20 minuters testperioden. Efter en längre tid stabiliserades temperaturen på 41°C – mycket nära den temperatur som uppnåddes med en high end kylfläns.

Så, bara från att titta på CPU-temperaturen, kan man säga att kylningsprestandan kanske inte motiverar den extra kostnaden och eventuella besväret med en vattenkylare. Men med en vattenkylare försvinner inte värmen som genereras av processorn inuti höljet utan tas istället bort helt från höljet. Som du kan se resulterar detta i en lägre temperatur. Så fort Peltier-elementen blir inblandade kommer denna fördel att bli mer uppenbar.