Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Semesterminnesguide

DDR2 minne

Vilken skillnad ett par år gör när det kommer till minnesprissättning. Efter lanseringen av Core 2-processorfamiljen och AMDs byte till den DDR2 AM2-baserade plattformen ungefär samtidigt, hade vi DDR2-priserna skjutit i höjden till nya toppar med priserna på 1GB och 2GB kit som ökade med upp till 100 % under sommaren/hösten 2006 Spola framåt till idag och vi läser rubriker om att det har blivit så illa på DRAM-marknaden att den taiwanesiska regeringen överväger att rädda minst två av DRAM-tillverkarna. Vi kan se varför nu.

På entusiastnivå såldes 2 GB DDR2-1200 i intervallet $500~$700 i slutet av 2006 och samma kit kan nu köpas för $83 och så lite som $53 med en rabatt. Även grundläggande DDR2-533 2GB-kit som vi rekommenderade i vår köpguide för vintern 2006 såldes en gång för $190 och går nu för $15 eller mindre. Detta pris räcker inte ens för att täcka marknadsförings- och logistikkostnader för att få ut minnet på marknaden i USA eller Europa, än mindre ge en vinstmarginal för DRAM-tillverkaren eller modulleverantören.

Kommer vi att se ett liknande prissättningsfenomen när övergången från DDR2 till DDR3 börjar på fullt allvar… men när kommer det att ske senare nästa år? Vi tvivlar allvarligt på det, men man vet aldrig i den här branschen. För närvarande är DDR2 fortfarande kung när det kommer till marknadspenetration och som sådan kommer de flesta system fortfarande att kräva det inom överskådlig framtid. Det betyder att det är en bra tid för användare att uppgradera äldre system eller att köpa stora mängder DDR2-minne för nya systembyggen.

Vi rekommenderar 4 GB som ett minimum vid denna tidpunkt, även för 32-bitars Vista, på grund av den lilla kostnadsskillnaden mellan 4 GB och 2 GB kit. Oavsett vad Bill Gates säger, kan du verkligen aldrig ha tillräckligt med minne. Vi föreslår också att du håller fast vid DDR2-800 eller högre minneshastigheter beroende på vilket system som byggs eller applikationsanvändning. 2GB DDR2-kit (1GB används fortfarande också) är fortfarande valet för de flesta benchmarkingaktiviteter på DDR2-plattformar och för de användare föreslår vi kit med Micron D9-moduler. Den speciella typen av D9 är beroende av en AMI- eller Award BIOS-design plus moderkortsleverantören.

Vi köpte allt vårt minne från de vanliga misstänkta som Newegg, NCIX, TigerDirect, Frys, eller direkt från leverantören i vissa fall för att säkerställa att vår detaljhandelsupplevelse matchade den hos granskningsprover från leverantörerna. Lyckligtvis för leverantörerna hittills har vi haft nästan identiska resultat mellan kiten.

Som sagt, DRAM-marknaden är mycket volatil och leverantörer har en dålig vana att byta IC:er mitt i en produktionskörning. Ibland är detta bra, men för det mesta är det inte i våra erfarenheter. Vissa av modulleverantörerna som Corsair kommer tydligt att identifiera artikelnumrets revisionsnivå på modulen och de listar IC-informationen på sin webbplats. Vi applåderar den här typen av kundservice. Andra gör ingenting och det irriterar oss. Förhoppningsvis, oavsett prisfördelar, kommer minnesleverantörerna att säkerställa kontinuitet i de IC:er som används för varje enskilt artikelnummer de annonserar och åtminstone följa Corsairs exempel.

Låt oss ta en titt på vårt urval för den här julen och se om tomten tycker att dessa leverantörer är stygga eller trevliga.