Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Sellerirapporten: nummer 2

I ett ord: WOW! Efter förra veckans rapport Jag trodde att jag hade blivit postbombad! Min redan höga nivå av respekt för Anand växte bara exponentiellt. Jag har en aning om att han lade till den extra GB RAM-minne till sin server bara för att hantera sin e-postladdning.

De allra flesta av er bevisade, än en gång, att Anandtech-familjen inte kan matchas någonstans för intellekt eller kunskap. Jag är mycket tacksam för er som skickat värdefull information och insikter. Mycket av det finns med i veckans rapport.

För dem som respektfullt inte instämde i en del av informationen i rapporten, min tacksamhet också. Många av er tog fram information och/eller punkter som jag inte hade tänkt på. Jag tror inte tillräckligt mycket på min egen åsikt för att tro att jag inte kan ha fel.

Och, slutligen, för dem som valde att uttrycka sin åsikt med, ska vi säga, en färgstark användning av enstavigt folkspråk; Hej, kan vi inte bara komma överens? 🙂

Veckans rapport omfattar ganska många marker jämfört med tidigare veckor. Det verkar som att all min tid spenderades i selleriköket! För första gången fick jag ett parti av detaljhandeln, SL32A-processorer och resultaten är mycket intressanta. Jag experimenterade också lite med minnesmoduler på BH6 i ett försök att bekräfta eller förneka den rapporterade känsligheten hos detta kort för RAM-typ/-konfiguration.

En sista sak innan vi går vidare. Informationen i dessa rapporter är helt enkelt en diskussion om mina erfarenheter av att testa dessa processorer. Som är fallet med alla saker i livet kan dina resultat variera och inget här är entydigt.

COMPEQ, Cloverleaf och andra symboler

Om du kommer ihåg förra veckans rapport, du vet att jag noterade en skillnad i prestanda mellan 2 olika symboler på kretskortet till processorn. Den första är COMPEQ-symbolen och den andra, i brist på en bättre beskrivning, kallade jag en Cloverleaf.

Det här problemet genererade mycket e-post. Många människor gav information för att hjälpa till att dechiffrera symbolerna, många hävdade att själva kretskortet inte var relevant, många relaterade liknande erfarenheter, och ytterligare andra rapporterade inga problem med att överklocka sina COMPEQ-chips.

Det framgår av denna feedback att chipsen med ett PCB-datum före 9838 är lika överklockbara som Cloverleaf-processorerna. Majoriteten som uppgav att deras fungerade bra, och angav datumet, föll i denna kategori. Majoriteten som upplevde problem hade ett senare daterat chip. Typiskt för den senare gruppen är det här brevet jag fick från Erics på Fastgraphics:

“Vill bara berätta att min erfarenhet är ungefär densamma som din: jag hade inte 77 av dem ;-), men jag har en med den andra symbolen som kräver 2,2 volt, en enorm PII kylfläns med 3 fläktar och en dedikerad lufttunnel för att köras stabilt vid 450.

Jag köpte nyligen ytterligare två Celeron (med den första symbolen) och de verkar fungera bra på ett dubbelt moderkort som körs på 450 MHz.”

Nu kan jag inte spekulera i om detsamma också skulle gälla för “Cloverleaf” PCB eftersom jag inte har fått tillräckligt med feedback. Det kan helt enkelt vara så att såväl PCB som kiselkvalitet låg på en högre nivå i tidigare produktion. Veckans tester verkar dock inte tyda på att så är fallet.

Jag tror att kvaliteten på PCB varierar vecka till vecka, precis som kvaliteten på kislet. Jag tror också att denna kvalitetsvariation kan påverka processorns överklockningsförmåga. Även om jag verkligen inte är någon expert på den här frågan, vet jag att den här teorin gäller minnesmoduler, så jag ser ingen anledning till varför den inte också skulle gälla processorer.