Sekretessvakten vidtar rättsliga åtgärder mot Clearview AI i fem länder

I sammanhanget: När ansiktsigenkänningstekniken (FRT) blir mer allestädes närvarande ökar rädslan för dess oreglerade användning. Oron är motiverat. Om företag och brottsbekämpning får använda FRT utan regler är det mer sannolikt att medborgerliga friheter kränks. Vissa tycker att vi redan är mitt i det dilemmaet.

Clearview AI är under pistolen än en gång när integritetsvakthundar i Europa lämnar in juridiska klagomål mot sin datainsamlingsmetod. På torsdag bad Privacy International (PI), Noyb och andra tillsynsmyndigheter i Storbritannien, Frankrike, Österrike, Italien och Grekland att stoppa Clearvios skrapning av ansiktsigenkänningsdata från sociala medier som Instagram och Facebook. De säger att dessa metoder “inte har någon plats i Europa.”

Det belejrade företaget har mött pushback från praktiskt taget alla sociala medieplattformar. Detta gör andra gången Storbritannien begär framställningar. Förra året inledde tillsynsmyndigheter en gemensam utredning i Storbritannien och Australien om Clearviews datainsamlingsmetoder.

“Att extrahera våra unika ansiktsdrag eller till och med dela dem med polisen och andra företag går mycket längre än vad vi någonsin kunde förvänta oss som onlineanvändare”, säger PI Legal Officer Ioannis Kouvakas.

Sedan Clearview AI exponerades av The New York Times har den varit transparent om vad den gör. Ägaren och VD Ton-That har från början hävdat att alla bilder som programvaran skapar är offentligt tillgängliga och att han är skyddad enligt den första ändringen. Även om detta skydd, även om det är tillämpligt, inte sträcker sig utanför USA: s gräns, hävdar företaget att det inte gör affärer i Europa.

“[Clearview AI] har hjälpt tusentals brottsbekämpande myndigheter i hela Amerika att rädda barn från sexuella rovdjur, skydda äldre från ekonomiska brottslingar och hålla samhällen säkra, “säger företaget i ett uttalande.”[Clearview] har aldrig haft några kontrakt med någon EU-kund och är för närvarande inte tillgänglig för EU-kunder. “

Bloomberg konstaterar dock att datatillsynsmän i Sverige bötföll landets brottsbekämpande organ för att ha använt Clearviews FRT. “[Police] olagligt behandlade biometriska data för ansiktsigenkänning [and failed to do] en konsekvensbedömning av dataskydd. ”Även om Clearview hävdar att det inte har några utländska kontrakt, används det tydligen fortfarande i och runt Europa.

Bildkredit: Clearview AI Dark av Ascannio, Clearview App av The New York Times

Relaterade Artiklar

Back to top button