Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

SeaSonic Focus GX-850 ATX 3.0 PSU recension: Cool, tyst och robust

Inom sfären av strömförsörjningsenheter (PSU), kärnan bakom alla högpresterande datorsystem, har erfarna marknadsaktörer kontinuerligt höjt ribban för att leverera effektiva, pålitliga och tekniskt överlägsna produkter. En sådan trovärdig på PSU-domänen är SeaSonic, vars noggranna ingenjörskonst och innovation upprepade gånger har satt branschriktmärken.

I dagens granskning tittar vi på ATX 3.0-uppgraderingen av SeaSonics vördade Focus-serie, som representerar en fin balans mellan kostnad och prestanda som syftar till att tillgodose ett brett spektrum av PC-entusiaster och byggare. Det är efterföljaren till Focus Plus-serien, som brukade vara SeaSonics mest populära serie under de senaste åren.

Den nya Focus GX-serien består av fem enheter med en effekt som sträcker sig från 550 Watt till 1 000 Watt. Det är den näst mest kraftfulla enheten i serien som vi kommer att testa, Focus GX-850. SeaSonic lägger sina marknadsföringsinsatser främst på den oerhört långa 10-åriga tillverkargarantin, dess kompakta storlek, effektivitetscertifieringen 80Plus Gold och den modulära designen.

SeaSonic Focus GX-850 ATX 3.0 (SSR-850FX3)
Effektspecifikationer (klassad vid 50 °C)
JÄRNVÄG +3,3V +5V +12V +5Vsb -12V
MAX UTGÅNG 20A 20A 70A 3A 0,3A
100W 840W 15W 3,6W
TOTAL 850W
AC INPUT 100 – 240 VAC, 50 – 60 Hz
MSRP $168

Förpackning och paket

SeaSonic levererar Focus GX-850 i en robust kartong med konstverk i svart guld baserat på enkla geometriska former. PSU:n är inklämd mellan två förpackningsskumbitar och placeras i en nylonpåse, vilket säkerställer säker frakt.

Paketet som medföljer GX-850 är relativt rikt för vad som är tänkt att vara en mainstream PSU. Förutom den vanliga nätkabeln och fyra monteringsskruvar, tillhandahåller SeaSonic också ett antal buntband, kabelremmar, en komplett manual och en 24-stifts kontaktbygel som kan användas för att driva nätaggregatet utan att ansluta det till ett moderkort.

De modulära kablarna i Focus GX-850 är alla identiska, med individuellt försedda svarta ledningar och svarta kontakter. Detta inkluderar även 12VHPWR-kabeln, vilket gör detta till första gången vi såg en tillverkare ändra just den kabeln för att matcha resten av enhetens kablar.

SeaSonic Focus GX-850 ATX 3.0
Kontakttyp Hardwired Modul
ATX 24 stift 1
EPS 4+4-stift 2
EPS 8-stift
PCI-E 5.0 1
PCI-E 8-stift 3
SATA 10
Molex 3
Diskett 1

SeaSonic Focus GX-850 Gold PSU

Externt utseende

Trots sin rikliga strömförsörjning har SeaSonic framgångsrikt inhyst den nya Focus GX-850 inom de konventionella ATX-måtten 150 × 140 × 86 mm (B×D×H), vilket säkerställer dess kompatibilitet över ett brett utbud av ATX-kompatibla kapslingar, inklusive Desktop HTPC och andra kompakta konfigurationer. Dekalen för elektriska specifikationer och certifieringar finns på enhetens ovansida.

SeaSonic har vanligtvis en minimalistisk syn på estetik, men Focus GX-850 står som en avvikelse. Designen har förhöjts bortom enbart lack, och visar upp en distinkt fläktgrill i botten av chassit. Den är prydd med ett grått märke i mitten och svarta accenter som omger fläkten, som ersätter det tidigare guld- och gråa schemat. De präglade geometriska motiven på nätaggregatets sidosidor har behållits, med företagets och seriens logotyper subtilt framhävda på enhetens alla ytor.

Förutom den vanliga lilla på/av-brytaren och AC-kabeluttaget har SeaSonic inkorporerat en fyrkantig låsströmbrytare på PSU:s baksida. Denna omkopplare underlättar hanteringen av kylfläktens hybridstyrningsläge. Detta läge är aktiverat som standard, vilket gör att fläkten aktiveras endast när belastningen eskalerar till en nivå som kräver aktiv kylning. När den är avaktiverad fortsätter fläktens hastighet att termiskt regleras, om än utan att någonsin stanna helt. På framsidan av chassit finns kontakterna för de modulära kablarna. Även om kontakterna inte är färgkodade, finns en grundläggande förklaring tryckt på chassit för att styra kabelanslutningarna. PCI Express- och CPU 12V-kablarna använder identiska kontakter, vilket utesluter möjligheten för felaktig kabelinsättning på grund av de distinkta kontaktdesignerna och nyckelkonfigurationerna.

Intern design

SeaSonic anförtrodde återigen kylningen av sin Focus-serie till Hong Hua och deras HA13525H12F-Z 120 mm fläkt. Det är en visuellt enkel svart fläkt men har ett högkvalitativt Fluid Dynamic Bearing (FDB), med SeaSonic som lovar hög förväntad livslängd och relativt låga ljudsiffror. Den har en maximal rotationshastighet på 2000 RPM, en genomsnittlig siffra för en 120 mm fläkt.

SeaSonic är både designern och tillverkaren av deras enheter, vilket förnekar behovet för oss att identifiera en underliggande OEM med deras produkter. Vid första anblicken låter det oss inse att, till skillnad från många andra tillverkare, tog SeaSonics ingenjörer stora steg i att omforma plattformen som den tidigare Focus-serien baserades på för att helt överensstämma med ATX 3.0-specifikationen. Enhetens interiör är extremt snygg, utan en enda lös kabel, eftersom kretskorten är anslutna via solida kopparbryggor.

Filtreringssteget börjar på det lilla kretskortet på baksidan av AC-uttaget och fortsätter till huvudkretskortet, med totalt fyra Y-kondensatorer, två X-kondensatorer och två filtrerande induktorer. Två brygglikriktare delar samma kylfläns med hälften av inversionstransistorerna i primärsteget.

Nippon Chemi-Con levererar den massiva 680μF kondensatorn till APFC-steget, som är placerad bredvid en lika stor filtreringsinduktor. De aktiva PCF-komponenterna, två 6R190P6 krafttransistorer och en diod finns på den långa kylflänsen tvärs över kanten av kretskortet. SeaSonic implementerade ett fullbro LLC-inversionssteg, en sällsynt syn i en vanlig enhet. Två av krafttransistorerna (GPT13N50DG) sitter på sin separata kylfläns, och två delar kylflänsen med ingångslikriktarna.

På andra sidan av transformatorn och undersidan av huvudkretskortet genererar fyra IC840L MOSFET:er den enda 12V-ledningen. DC-till-DC-omvandlarna för 5V- och 3,3V-spänningsledningarna kan ses på den vertikala dotterkortet som också är värd för fläktens styrenhet. De sekundära sidokondensatorerna är en blandning av Rubycon-, Nippon Chemi-Con- och Nichicon-produkter, som alla är från japanska tillverkare.