Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Seagates Momentus XT granskad, äntligen en bra hybridhårddisk

För några år sedan verkade det som om hybridhårddiskar var framtiden. Men efter ett gäng tillkännagivanden och hopp idag befinner vi oss i en värld med två distinkta marknader: hårddiskar och SSD:er. Om du är villig att betala priset och begränsa den maximala kapaciteten, är dagens SSD:er mycket snabba och om du väljer bra, tillförlitliga.

För en stationär PC är detta inte ett svårt val att göra. Jag har förespråkat en konfiguration där du har en SSD för dina OS +-applikationer och en separat RAID-1-array på 1 TB eller större enheter för all din musik, filmer och foton.

Användare av bärbara datorer har vanligtvis inte massor av enhetsfack och har därför bara plats för en enda enhet. Det är dock ingen förlorad sak, om din bärbara dator är din enda maskin kan du komma undan med en intern SSD + extern lagring oavsett om det är i form av en NAS eller bara något du ansluter via USB när du sitter vid ditt skrivbord.

För de mycket portabla användarna som inte vill släpa runt på en annan hårddisk, eller för de som vägrar att betala de höga priserna för dollar per GB som SSD-enheter kräver, har det egentligen inte funnits något annat alternativ än mekanisk lagring.

Idag försöker Seagate ändra på det med sin senaste hybridhårddisk: Momentus XT.

Mer 918 Spyder än Prius

Enkelt uttryckt är en hybrid hårddisk en mekanisk enhet med lite NAND-blixt på som automatiskt används av enheten för att lagra data för snabbare åtkomst. En hybriddisk försöker egentligen bara göra vad min installation av två enheter (SSD + HDD) gör manuellt: lägga små, ofta använda data på NAND-flash och lägga större, mindre ofta använda data på plattor.

I teorin får du det bästa av två världar, den totala kapaciteten hos en hårddisk och (för det mesta) prestandan hos en SSD.

Seagates Momentus XT börjar med en standard 7200PM 2,5″ Momentus-enhet och lägger till en 32MB buffert, den största på någon 2,5″ Momentus-enhet. Seagate gör det sedan till en hybrid genom att lägga till ett enda 4GB SLC (!) NAND-chip på enhetens PCB. Anslut en kontroller för att hantera vad som går in i NAND och vi är igång.

Seagate Momentus XT Drive Pricing (MSRP)
250 GB 320 GB 500 GB
Seagate Momentus XT $113 $132 $156
Seagate Momentus 7200.4
55 USD

55 USD

85 USD
Seagate Momentus 5400.6
50 USD

55 USD

65 USD

Storleken på NAND var en chock för mig när jag först hörde den. Jag förväntade mig ärligt talat något mycket större. I Momentus XT fungerar emellertid SLC NAND endast som en läscache – skriver rör aldrig NAND. Enheten tittar på åtkomstmönster över tid (mest troligt via en historiktabell över LBA och deras åtkomstfrekvens) och drar en del data till NAND. Om en läsbegäran kommer in för en LBA som finns i NAND, servas den från 4 GB-kretsen. Om LBA inte finns i NAND kommer data från plattorna.

Om en läsbegäran kan betjänas från NAND, kan enheten snurras ner vilket borde spara ström. I praktiken är det sällsynt att en sekvens av läsningar helt kan servas från NAND. Vad som vanligtvis händer är att du får ut lite data från NAND och sedan måste enheten snurra upp för att ge dig resten. Detta kan vara lite irriterande eftersom du får en spinup-händelse mitt i en dataåtkomst snarare än precis innan den.

Data i NAND förblir beständiga över strömcykler, dock inte format eller defragmenterar. Du måste fortfarande defragmentera enheten, men om du gör det återställs enhetens inlärning till noll. Att defragmentera mer sällan är den enda verkliga lösningen.

Det är inte ett stort problem eftersom enheten lär sig ganska snabbt. Vid andra gången du gör något är Momentus XT vanligtvis mycket snabbare i uppgiften, förutsatt att Seagates algoritmer drar all data du kommer åt till dess inbyggda NAND.

Tabellen nedan visar en jämförelse av en Western Digital VelociRaptor 600GB, en SandForce SF-1200-baserad SSD och Momentus XT i uppstartstider. Jag tog helt enkelt tid på hur lång tid det tog att starta upp i Windows 7 från det att operativsystemet började laddas till det att jag fick en markör på skrivbordet. Efter en avslutad start stängde jag av maskinen och försökte igen.

Medan den första uppstarten tar ganska lång tid på båda hårddiskarna, är Momentus XT redan vid den andra uppstarten märkbart snabbare än VelociRaptor. Seagate verkar fokusera mest på små, ofta använda filer och drar dem aggressivt in i NAND.

Diagrammet illustrerar också en mycket viktig punkt. SSD:ns prestanda är konsekvent även jämfört med den första körningen, medan Momentus XT måste köra igenom en arbetsbelastning en gång innan den optimeras. Detta gäller mer än bara starttid, programladdningar eller någon form av diskåtkomst.

Under en kort tidsperiod bör Momentus XT få många av de små filerna du använder regelbundet i sin NAND-cache, men enheten är bäst optimerad för repeterbara användningsmönster. Om du alltid använder samma få applikationer på samma sätt kommer Momentus XT att fungera mycket bra. Jag upptäckte att det inte är särskilt svårt att få data vräkt från NAND-cachen om du kastar en slumpmässig uppsättning applikationer/arbetsbelastningar på enheten.

Varför en läscache?

Jag har skrivit mycket om de problem som SSD-kontroller måste hantera för att hantera skrivning och omskrivning av NAND. Det är inte förvånande att Seagate valde att använda NAND på Momentus XT som en skrivskyddad cache. Seagate styr vilken data som skrivs till NAND, vilket gör blockhanteringen mycket enklare. Det finns aldrig en situation där enheten inte vet vad den behöver hålla reda på. Och genom att använda SLC istället för MLC NAND behöver Seagate inte ens oroa sig för aggressiv slitageutjämning heller. Så det handlar om enkelhet, inte den perfekta hybriddesignen.

Seagate hävdar att storleken på 4 GB erbjöd den bästa balansen mellan pris/prestanda, men jag misstänker att Seagate med mer aggressiva cachealgoritmer skulle kunna dra nytta av en större cache. Med mer NAND kunde Seagate också förhämta data till cachen. Och så småningom, om det ska finnas en framtid för hybridenheter, måste Seagate aktivera en NAND-skrivcache.

När du väl börjar cachelagra skrivningar så tar du effektivt steget in i SSD-sfären när det gäller komplexitet. Den skrivskyddade designen är ganska enkel men tills vi ser Seagate komma in i konsumentens SSD-utrymme tvivlar jag på att vi kommer att se en mer aggressiv hybriddisk.

Observera att du inte ska förvänta dig att få samma prestanda av Momentus XT:s enda NAND-enhet som du skulle få ut av en SSD. Kom ihåg att moderna SSD-enheter har någonstans mellan 4 och 10 NAND-kanaler åtkomliga parallellt för att nå sina mycket höga överföringshastigheter. En enda NAND-enhet kommer inte att hamna i närheten av lika snabbt. I bästa fall bör Momentus XT kunna läsa från cachen i 20 – 40 MB/s beroende på vilken data som nås och vilken typ av NAND Seagate använder.