Se upp för dessa falska Chrome-tillägg

Se upp för dessa falska Chrome-tillägg

Googles appar och tillägg fortsätter att vara en källa till säkerhetsstress, eftersom experter har upptäckt några skadliga tillägg som har laddats ner av mer än en miljon användare.

Säkerhetsproblem finns i överflöd när det kommer till Google. Jämfört med den säkrare Apple App Store är Play Store till exempel full av problematiska appar som kan torka din dator eller stjäla din information. Chrome Web Store är inte annorlunda och innehåller ibland smutsiga tillägg som kan stjäla din personliga information.

I de flesta fall kan Google sniffa upp dessa skadliga appar och tillägg innan det är för sent, men ibland glider de igenom stolarna, vilket resulterar i miljontals nedladdningar.

Experter upptäcker falska Chrome-tillägg

Experter från McAfee – den populära cybersäkerhetsleverantören känd för sitt antivirusprogram – rapporterade i ett företagsblogginlägg att det fanns fem falska Chrome-tillägg som var designade för att stjäla användardata och infoga falska affiliate-länkar på e-handelssidorna de besöker.

Ännu värre, tilläggen är förklädda som appar som folk använder hela tiden. Bland de fem falska tilläggen finns två Netflix-gruppvisningstillägg, en skärmdumpstillägg och en prisspårningstillägg.

“Tilläggen erbjuder olika funktioner som att göra det möjligt för användare att se Netflix-program tillsammans, webbplatskuponger och ta skärmdumpar av en webbplats”, säger Oliver Devane och Vallabh Chole, som båda är forskare på McAfee. “Den senare lånar flera fraser från ett annat populärt tillägg som heter GoFullPage.”

När det gäller hur produktiva dessa falska tillägg har varit, har användare laddat ner dem mer än 1,4 miljoner gånger, vilket inte bådar gott för deras säkerhet eller säkerheten för e-handelsplattformarna som dessa 1,4 miljoner användare besökte efter att ha laddat ner dem.

Hur man håller sig säker online

Skadliga appar och falska tillägg är tyvärr alltför vanliga på webben nuförtiden, och konsekvenserna för att falla offer för dessa bedrägerier kan vara ganska svåra. Lyckligtvis behöver du inte vara expert för att upptäcka dessa otrevliga appar och tillägg, eftersom det finns några viktiga tips för att hålla dig säker online.

Ta först lite tid och undersök dina appar. Om du laddar ner en tredjepartsapp som du inte är 100% säker på är verklig, kan en översiktlig blick genom apprecensioner eller till och med bara anteckningarna ge dig en ganska bra uppfattning om huruvida det är säkert att ladda ner eller inte. Om du fortfarande inte är säker kan en snabb Google-sökning efter tillägget eller appnamnet tillsammans med ord som “bluff” eller “är falskt” ge dig all information du behöver för att hålla dig säker online.

Slutligen, det finns en mängd digitala verktyg där ute som kan stärka din onlinesäkerhet och skydda dig från hackare. Lösenordshanterare, Antivirus mjukvaraoch VPN är några av de mest användbara, skyddar dina data och sniffar upp intrång för att säkerställa att du inte blir offer för någon av dessa tragiskt övertygande bedrägerier som lurar så många intet ont anande användare.

Relaterade Artiklar

Back to top button