Se 30 soluppgångsfoton som kommer att inspirera dig

0 Shares

Har du någonsin undrat om Soluppgång verkar vara bättre än solnedgången? När det kommer till fotografi är de två, för det mesta, visuellt omöjliga att skilja. Att ta bilder i gryningen har dock några praktiska fördelar när man fotograferar i skymningen.

Att vakna tidigt kan kräva visst engagemang, men det ger dig mer tid att ta bilder även efter soluppgången. Dessutom behöver du inte oroa dig så mycket för att folk förorenar bilden heller, eftersom de flesta platser inte kommer att vara tomma vid det här laget. Dessutom, om du är besatt av att jaga det perfekta ljuset, kan det hjälpa att veta att himlen ser mer levande ut på morgonen eftersom det inte finns så många föroreningar i luften.

Om du fortfarande inte är övertygad, ta en titt på dessa 30 vackra bilder tagna vid soluppgången som kommer att motivera dig att börja dagen med en kamera i handen:

Soluppgångslandskap

En av anledningarna till att fotografer föredrar att fotografera soluppgång till solnedgång är närvaron av dimma. Dessa låga moln förvandlar scenarier till drömscenarier. Om dina bilder ser tråkiga ut kanske allt du behöver är lite dimma för att få dem att se magiska ut.

Se 30 soluppgångsfoton som kommer att inspirera dig 1
landskap soluppgång 2
landskap soluppgång 3

Eftersom det inte alltid är dimmigt på morgonen, kolla prognosen för att se när du ska gå ut. När skillnaden mellan härjningspunkten och lufttemperaturen är under 2,5 grader Celsius kommer du sannolikt att stöta på dimma, naturligtvis, om du bor i kalla områden – vilket inte är så vanligt i Brasilien.

Du kan alltid ta landskapsbilder med vilken slutartid som helst, men om du vill att de ska se mer dramatiska ut, fotografera med längre exponeringstider (cirka 1/15 eller långsammare) för att göra de fina dimbrisarna mer framträdande.

solreflektioner

Reflektioner fungerar bra för landskapsfoton eftersom de ger tittarna ett annat perspektiv på vissa platser. Den perfekta tiden att fånga dem är när solen står lågt vid horisonten. Mjukt ljus från soluppgången gör det enkelt att fotografera detaljer som molnstrukturer och till och med landdetaljer.

soluppgångsreflektioner 3
soluppgångsreflektioner 1
Soluppgången medverkade

Innan du filmar, leta efter platser med lugna vattendrag skyddade från vinden för att säkerställa att himlens reflektioner ser skarpa ut. Även lite molnig himmel kommer att avbryta effekten, så det skulle hjälpa att skjuta i så öppet väder som möjligt. Välj en liten bländare mellan f/18 och f/22 för att hålla allt skarpt.

vilda djur vid soluppgången

De flesta djur är alltid aktiva, vilket gör dessa till några av de bästa tiderna att ta bilder i naturen. Oavsett om du vill fånga djursilhuetter mot himlen eller ta detaljerade bilder, ger soluppgången den bästa belysningen som hjälper dig att skapa den bild du vill ha. Även om det krävs mycket disciplin och tålamod att sitta och vänta på avlägsna platser med din kamera, finns det inget som går upp mot att se skogen bli levande med alla möjliga varelser i gryningen.

Wildlife Sunrise
soluppgång djurliv Ray Hennessy
Sunrise Wildlife 2

För att undvika att störa ditt motiv, fotografera på säkert avstånd med ett teleobjektiv. När du fotograferar vilda djur, välj en stor bländare (mellan f/1,4 till f/2,8) om du vill göra bakgrunden väl ur fokus, och en liten bländare om du vill ha med landskapet bakifrån. För att frysa handlingen måste du ställa in slutartiden till 1/500 eller mer.

Blå timme

Den blå timmen inträffar cirka tjugo minuter innan solen helt går upp eller går ner. Eftersom himlen är mörkare under denna period är det ett perfekt tillfälle att ta långexponeringsbilder av himlaobjekt som fortfarande är synliga vid horisonten. Förutom att fånga stjärnor, förlänger exponeringstiden också molnen mer eteriska.

blå timmes soluppgång 2
blå tid soluppgång
blå timmes soluppgång 3

Att använda långa exponeringsinställningar under dagen kräver vanligtvis användning av ND-filter på linsen för att blockera extra ljus. Men eftersom det inte finns mycket omgivande ljus att arbeta med under blå tid, är den goda nyheten att du kanske inte behöver använda dem. Välj bara en långsam slutartid (mellan 5 till 20 sekunder) och klicka på avstånd.

Porträtt i den gyllene timmen

Har du någonsin undrat varför många fotografer föredrar att fotografera under den gyllene tiden (tiden som kommer efter den blå tiden vid soluppgången och före den före solnedgången)? Det beror på att det mjuka, varma ljuset som kommer från solen gör att människors hud ser mer levande ut. Eftersom solen fortfarande står lågt på himlen hittar du inte heller skuggor som får porträtt att se obehagliga ut.

Utöver utmärkt belysning låter fotografering tidigt på morgonen dig också posera dina motiv på platser som annars skulle vara trångt med människor vid någon annan tidpunkt. Fotografer som väljer att arbeta under solnedgången hanterar ofta stora folkmassor som gör fotograferingen svår.

gyllene timme soluppgång porträtt
soluppgångsporträtt 2
soluppgångsporträtt 3

Att fotografera porträtt innebär ofta ett grunt skärpedjup. Suddiga bakgrunder tvingar ögonen att fokusera på personen, så håll alltid din bländare mellan f/1.4 och f/2.8.

Flygplansfönster

Att se soluppgången är en helt annan upplevelse när du befinner dig tusentals mil över havet. Förutom att ha fri sikt över horisonten kan du också bevittna det förtrollande ögonblicket när solljuset träffar molnen. Även om bilder på flygplansfönster översvämmar sociala medier nuförtiden, kommer de aldrig att förlora sin charm eftersom de helt enkelt är fascinerande.

soluppgångsplan

För att göra det enklare att fotografera bakom fönstret, ställ in din kamera som bländarprioritet och välj en bländarstorlek mellan f/18 och f/22. När det är mörkt och du vill ta bilder av stadsljus, välj ett högt ISO-värde för att kompensera för bristen på ljus. Kom ihåg att inte överskrida ISO 800 för att undvika korniga bilder. Använd även manuell fokus eftersom din lins av misstag kan fokusera på fönstret snarare än på utsidan.

silhuetter

Om din solnedgångsbild saknar intressanta bilder kan du aldrig gå fel med att lägga till silhuetter i förgrunden. De bryter inte bara himlens tomhet, utan bidrar också till bildens övergripande stämning.

Silhuetter fungerar särskilt bra om du vill ge visuella ledtrådar om platsen du fotograferar. Du kan till exempel inkludera palmer för att antyda att bilden togs i en tropisk miljö. Och om du vill lägga till ett mänskligt element i dina landskap, kan du alltid lägga till mänskliga former till dina foton också.

soluppgångssiluett 2
soluppgångssiluett 1
soluppgångssiluett 3

För att fånga silhuetter, använd spotmätning och rikta linsen mot den ljusaste punkten vid horisonten. När din exponering är låst, rikta kameran tillbaka mot ditt motiv och klicka på slutaren. Eftersom ditt förflutna är ljusare kommer ditt motiv att hamna underexponerat (vilket är vad du skulle vilja ha i den här situationen).

Gator

Om du vill se hur gatorna ser ut när de är tomma, gå upp tidigt och utforska ditt område i gryningen. Även de mest trafikerade städerna ser annorlunda ut på morgonen. Förutom att vägarna och trottoarerna inte är så trånga, kan du ofta ha berömda sevärdheter och sevärdheter helt för dig själv.

Morgonsolljus producerar även attraktiva skuggor när det träffar byggnader och andra hinder. Om du komponerar ditt foto korrekt kan de lägga till djup och dimension till dina foton.

soluppgångsgator
soluppgångsgator 2

Om du skjuter på människor, använd en vid öppning för att isolera dem från bakgrunden. När du fotograferar byggnader, välj en liten bländare för att hålla varje detalj skarp. För båda effekterna är Aperture Priority ofta det bästa valet.

Strand

Om du vill ha en framsätesvy av morgonljusshowen måste du bege dig till stranden. Havets vidsträckta vidd skapar en fri utsikt över horisonten, vilket gör det till en utmärkt plats att fotografera soluppgången.

soluppgång stranden

Se 30 soluppgångsfoton som kommer att inspirera dig 2

Se 30 soluppgångsfoton som kommer att inspirera dig 3

Vakna tidigt för att se den mörka himlen förvandlas till en gyllene horisont. När solen går upp kommer du garanterat att få en annan bild varje minut du trycker på avtryckaren. Se bara till att ändra dina inställningar i enlighet med detta när mer ljus blir tillgängligt.

För att undvika onödiga gissningar med dina inställningar, välj Bländarprioritet. När du har valt bländare (helst mellan f/18 och f/22) ställer din kamera automatiskt in slutartiden åt dig.

Städer

Du kanske blir frestad att ta bilder av stadsbilden mitt i natten, men i verkligheten är det mycket mer idealiskt att fotografera byggnader under den blå timmen när solen fortfarande är under horisonten. Varför? För det är fortfarande tillräckligt mörkt för att fånga ljusen från fönstren trots att solen redan skiner.

soluppgångsstäder 3
soluppgångsstäder
soluppgångsstäder 4

Fotografering under blå tid gör också att horisonten ser mindre tråkig ut. Om himlen ser klar ut utan stjärnor eller moln, vänta bara tills solen kommer upp tillräckligt mycket för att lägga till en färgklick till bakgrunden.

Beroende på situationen är bländarprioritet ofta den bästa inställningen att använda när du fotograferar stadsbilder. För att säkerställa att byggnader är skarpa, välj en liten bländare och välj ett högt ISO-värde på upp till 800 för att säkerställa att bilden inte är underexponerad.

Att lära sig att arbeta på morgonen kommer att göra dig mycket mer produktiv. När du väl experimenterar med att ta bilder under soluppgången kommer du att upptäcka att du får samma resultat utan att behöva hantera situationer som många fotografer möter i skymningen. Så varsågod och börja ställa väckarklockan tidigare. Det är en liten uppoffring att göra för att uppnå det perfekta skottet.

0 Shares