Satellitinternet: Hope Against Censurship in Many Countries

Starlink kommer att finnas tillgängligt i dussintals länder under hela 2021. Även om det redan är möjligt att delta i betan i länder som USA, kan det i sommar även börja kontrakteras i Spanien , vid en tidpunkt då Elon Musk förväntar sig att de kommer ut ur beta. Detta kommer att helt minska den digitala klyftan som hindrar en betydande del av befolkningen från att njuta av höghastighetsinternet, med hastigheter på mer än 150 Mbps och latenser på mindre än 40 ms.

Satellit Internet

Diktaturer börjar frukta satellitinternet

I andra länder är dock inte hastigheten det enda problemet. Länder som t.ex Kina, Saudiarabien, Iran, Nordkorea eller Kuba förhindra free tillgång till Internet, med varierande grad av censur. Till exempel är Nordkorea totalt isolerat från det internationella internet, medan Kina censurerar stora portaler som Facebook, Google eller YouTube och har sina egna alternativa plattformar.

Alltså satellit internet kan generera stor huvudvärk i länder med auktoritära regimer . Använder en VPN är en garanti för säkerhet, men att kunna ha satellitåtkomst helt utanför regeringens kontroll är mycket säkrare.

Redan 2016 uppgav Elon Musk att han inte var särskilt tydlig med om han skulle bjuda satellit internet i Kina, eftersom han var rädd att Kina skulle spränga sina satelliter. Dessutom arbetar Kina på sin egen konstellation av 10 000 lågomloppssatelliter som kallas Starnet . När det gäller Ryssland vill regeringen förbjuda tjänsten , och om den fångar någon som använder den kan böterna vara mellan 100 och 300 euro för en enskild person och 11 000 euro för stora företag.

Att anstränga hårdvaran i länderna är inte så svårt

Det enda svåra i denna process är att kontraktera tjänsten och få den nödvändiga hårdvaran för att använda den. Silar den i ett land är inte överdrivet svårt, eftersom det kan vara uppdelad i bitar eller gömd i andra beställningar , men betalningar måste göras anonymt från konton utomlands för att undvika att det väcks misstankar, eller att någon betalar för dig.

Med detta har du inte bara tillgång till Internet utan censur, utan du kan även ringa samtal eller använda helt säkra chattar, där det är möjligt att använda ett VPN på ett ytterligare sätt att ha dubbel säkerhet. Dessutom kan demokratier slå tillbaka mot auktoritära regimer. Till exempel finns det fall som Ryssland, som påverkade valet 2016 med betalda meddelanden på sociala nätverk mot demokraterna. Det är dock svårt att påverka varje lands internetnätverk eftersom de är så stängda, och den här typen av tjänster kan vara ett bra sätt att sprida vissa budskap mot regimerna i dessa territorier.

Relaterade Artiklar

Back to top button