Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Samsung SyncMaster 915N: 8ms svarstider

Introduktion

Bara förra veckan tittade vi på en skärm som nästan fungerade som nästa fantastiska LCD-skärm, men som kom till brist på pris och prestanda. LG:s L1980U plågades tyvärr av en 6-bitars LCD som vi inte kände oss särskilt bekväma med efter flera veckors testning. Men eftersom TN-skärmar verkar vara de enda som verkligen kan erbjuda avsevärt bättre svarstider än SIPS-skärmar från LG.Philips LCD, fortsätter fler tillverkare att anamma dessa sexbitarspaneler.

Vi är lite skeptiska till hur låga svarstider kan bli – realistiskt sett. Du kanske minns från att läsa några av våra andra displayartiklar att LCD-skärmar mäts med två stora “svarstider”-kvantiteter: TrTf (tid stigande, tid fallande – ibland kallad genomsnitt) och GTG (grå till grå). Ursprungligen marknadsfördes alla skärmar av deras TrTf-svarstider och inget mer. Det gick sedan upp för vissa tillverkare att medan TrTf-tiderna var mycket låga, var den transienta tiden från vissa grader av den flytande kristallen långsammare än andra. Detta skapade hela grå-till-grå-mätningen, som egentligen inte var något annat än en genomsnittlig tid för många olika transienta mätningar. Ibland tycker vissa tillverkare att det är acceptabelt nog att lista hälften av TrTf-tiden som vi har sett i de senaste recensionerna. Tyvärr faller de som inte är medvetna om hur skärmar marknadsförs som ett lätt offer för de “lägre” annonserade specifikationerna. Med de redan liberala tolkningarna av luminans och kontrastförhållande är det förmodligen dags för VESA att börja slå ner igen. Men det var inte det vi kom hit för att prata om idag…

Bara för att återhämta oss – vi har inte så mycket tilltro till annonserade svarstider. Om det finns betydande skillnader i svarstid, är det vanligtvis en träff i prestanda någon annanstans, som luminans eller kontrastförhållande. Det blir lätt att falla offer för riktmärken som mäter svarstider i endast vissa scenarier, vilket är anledningen till att alla våra recensioner använder omfattande jämförelser från verkliga världen mellan alla våra skärmar för att ställa in spelplanen.

Samsungs lansering av SyncMaster 915N verkar ovanligt bekant – en lågbudgetskärm presenteras som har den lägsta svarstiden hittills. Hitachi gjorde det för flera år sedan med sin 16ms 17”-skärm, men SyncMaster 915N kostar mindre idag än vad Hitachi gjorde då. SyncMaster 915N är en skärm utan krusiduller; det finns ingen smart kabelhantering, bara ett enda 15-stifts D-sub-gränssnitt och ett exceptionellt lågt pris (åtminstone för en Samsung-skärm). 6-bitars TN-skärmen som används i SyncMaster 915N är uppenbarligen lite billigare att producera än 8-bitars PVA-skärmar som används för de flesta andra Samsung-skärmar, och avsaknaden av ett DVI-gränssnitt och DSP hjälper till att raka kostar en hel del. Tidigare har vi varit ganska kritiska till 6-bitarsskärmar, TN-skärmar och skärmar som inte hade DVI-kapacitet. Kortleken verkar staplad mot Samsung, men kanske finns det mer med den här skärmen än vad man kan se.