Samsung SSD 860 QVO recension: hastighet där det spelar roll

0 Shares

Den nya Samsung SSD 860 QVO solid-state drive (SSD), tillkännagiven idag, är Samsungs mest prisvärda SSD hittills.

Faktum är att den nya hårddisken är tillgänglig i 1TB, 2TB och 4TB med det rekommenderade priset på $150, $300 respektive $600, eller 15 cent per gigabyte. Det är mindre än hälften av 860 EVO:s kostnad vid lanseringen, och du kan förvänta dig att gatupriset blir ännu lägre med tiden.

Men den nya SSD:n är billig av en anledning. Här är affären: Om du bryr dig om hur lång tid det tar att fylla en 860 QVO upp – enhetens skrivhastighet är ett drag – du skulle vilja gå med 860 EVO istället.

Å andra sidan, om du inte behöver skriva mycket är 860 QVO en utmärkt affär. Den nya SSD:n levereras nästa månad, den 16 december.

Den nya Samsung 860 QVO ser ut som alla andra Samsung SATA SSD:er.

Samsung SSD 860 QVO: Första 4-bitars MLC SATA SSD

860 QVO ska förväxlas med 860 EVO som kom ut tidigare i år. Trots att de tillhör samma 860-serie och delar samma 2,5-tums standarddesign är de två olika på insidan.

Istället är nya 860 QVO mer lik Microns Crucial P1 NVMe-enhet, som också använder NAND-flashminne. Samsung kallar den här typen av minne, medan Micron kallar det.

Fyrabitars MLC i ett nötskal

Solid-state-enheter använder NAND-flashminne som lagringsutrymme, i enheter som kallas celler. Du kan bara placera så många celler på en bit av en kiselskiva, aka printed circuit board (PCB), som är huvudkomponenten i en SSD.

Till en början innehåller varje cell bara en bit information, och flashminnet kallas därför en enskiktscell (SLC). SLC SSD:er är supersnabba, pålitliga men väldigt dyra. Som ett resultat används den nu mest i företagsapplikationer.

Senare, för att sänka kostnaden, packar leverantörerna två bitar per cell för att skapa NAND med flera lagerceller (MLC) i enheter som Samsung SSD 830. Sedan dess, 3-bitars per cell, eller trippellagercell (TLC), har varit mainstream med produkter som Samsung 860 EVO eller Crucial BX500.

Nu är 860 QVO den första SSD från Samsung som använder 4-bitars MLC NAND.

Ju fler bitar per cell, desto högre densitet – du har mer lagringsutrymme per PCB – vilket leder till lägre kostnad. Det betyder i allmänhet också långsammare prestanda och kortare livslängd. Och det är fallet med 860 QVO.

Men bli inte besviken än, det finns mer med den här enheten.

Samsung SSD 860 QVO: Hårdvaruspecifikationer

Kapacitet 1 TB 2 TB 4TB
Gränssnitt SATA 6 Gbps SATA 6 Gbps SATA 6 Gbps
Formfaktor 2,5 tum 2,5 tum 2,5 tum
Lagringsminne Samsung V-NAND 4-bitars MLC Samsung V-NAND 4-bitars MLC Samsung V-NAND 4-bitars MLC
Kontroller Samsung MJX Controller Samsung MJX Controller Samsung MJX Controller
DRAM (cache) 1 GB LPDDR4 2GB LPDDR4 4GB LPDDR4
Sekventiell läshastighet Upp till 550 MB/s Upp till 550 MB/s Upp till 550 MB/s
Sekventiell skrivhastighet Upp till 520 MB/s Upp till 520 MB/s Upp till 520 MB/s
4KB slumpmässig läshastighet (QD1) Upp till 75K IOPS Upp till 75K IOPS Upp till 75K IOPS
4KB slumpmässig skrivhastighet (QD2) Upp till 42K IOPS Upp till 42K IOPS Upp till 42K IOPS
4KB slumpmässig läshastighet (QD32) Upp till 96K IOPS Upp till 97K IOPS Upp till 97K IOPS
4KB slumpmässig skrivhastighet (QD32) Upp till 89K IOPS Upp till 89K IOPS Upp till 89K IOPS
Strömförbrukning (tomgång) 30mW 30mW 30mW
Strömförbrukning aktiv (läs/skriv) 2,1W/2,2W 2,3W/3,1W 2,3W/3,1W
säkerhet AES 256-bitars full diskkryptering, TCG/Opal V6.0, krypterad enhet (IEEE1671) AES 256-bitars full diskkryptering, TCG/Opal V6.0, krypterad enhet (IEEE1671) AES 256-bitars full diskkryptering, TCG/Opal V6.0, krypterad enhet (IEEE1671)
Managementprogramvara Samsung trollkarl Samsung trollkarl Samsung trollkarl
Uthållighet (totalt antal skrivna bytes) 360 TBW 720 TBW 1 440 TBW
USA:s MSRP 149,99 USD 299,99 USD 599,99 USD
Garanti 3 år 3 år 3 år

Bekanta funktioner

860 QVO ser likadan ut som tidigare Samsung SSD:er. Den har standardutformningen på 2,5 tum från en intern SATA-hårddisk men bara cirka 7 mm tjock. När du tittar ner på toppen kan du inte skilja den från tidigare Samsung SSD:er. Följaktligen kommer den nya enheten att fungera i stället för en vanlig SATA-hårddisk.

Och den delar också samma funktionsuppsättning. För det första finns det den välkända programvaran Samsung Magician som du kan använda för att hantera enhetens funktioner. För det andra har den även Samsungs TurboWrite-teknik, som går tillbaka till 840-serien. TurboWrite använder en liten del av dyr SLC SSD som cache för att påskynda enhetens skrivprocess. Dessutom stöder 860 QVO också hårdvarukryptering, vilket innebär att du har möjlighet att skydda dina data i händelse av förlust eller tjuv.

Men på grund av användningen av 4-bitars MLC NAND har den nya SSD:n några betydande skillnader från tidigare modeller.

Samsung SSD 860 QVO:s detaljbilder

Samsung SSD 860 QVO 1


Samsung SSD 860 QVO är en standard SATA 2,5-tums SSD.


Samsung SSD 860 QVO 5


Samsung SSD 860 QVO 2

Samsung SSD 860 QVO: Jämförelsevis låg uthållighet men det är OK

Den första skillnaden är den låga uthållighetsbetyget — mängden data du kan skriva till en SSD innan du inte kan längre. Faktum är att 860 QVO:s uthållighet är ungefär hälften så stor som 860 EVO.

Till exempel säger Samsung att du kan skriva upp till 360 terabyte data på en 1TB 860 QVO innan enheten blir opålitlig. Som jämförelse kan du med en 1TB 860 EVO skriva upp till 600TB. Möjligen på grund av den låga uthållighetsklassificeringen för 4-bitars MLC NAND, erbjuder Samsung inte 860 QVO i kapacitet som är lägre än 1 TB. (Generellt betyder högre kapacitet högre uthållighet).

Som sagt, om du skriver cirka 50 GB per dag och varje dag till en 1TB 860 QVO, skulle det fortfarande ta dig cirka 20 år innan du kan slita ut enheten. Nu är det länge sedan.

De flesta av oss skriver inte ens i närheten av 50 GB per dag. Och viktigast av allt, i 860 QVO:s fall vill du skriva mycket till den. Om du inte vill sitta där och vänta.

Fruktansvärda sekventiell skrivprestanda i tunga belastningar

Det är rätt! Den nya 860 QVO var hemsk på att skriva i mina tester.

I likhet med fallet med Crucial P1 kunde den bara hantera en relativt liten mängd data (cirka 15 GB) med hög prestanda, cirka 500 megabyte per sekund. Därefter krympte dess sekventiella skrivhastighet (kopierings) snabbt till runt 85MB/s, ungefär lika snabbt som en vanlig hårddisk.

Observera att du bara får 15GB-passet vid uppstart eller efter att enheten har varit inaktiv. Annars blir mängden data du kan använda med hög hastighet successivt mindre ju fler skrivningar enheten har gjort tidigare.

Samsung SSD 860 QVO kopieringsprestanda

Med andra ord, om du skriver en liten mängd data till disken intermittent är det snabbt, och du kommer inte att märka någon skillnad mellan den och andra SSD:er. Men om du skriver, säg, mer än 15 GB åt gången, från runt 16:e GB, är det den långsammaste SSD du någonsin har upplevt. Ju mer data du vill skriva kontinuerligt, desto större del av den kommer att skrivas i låg hastighet, så långsamt som cirka 80 MB/s.

Min gissning är att den snabba skrivhastigheten bara varar tills enheten tar slut ur cachen. Som ett resultat, om du vill skriva tiotals gigabyte vid en sittning, förvänta dig att 860 QVO tar lika lång tid som en vanlig hårddisk att bli klar.

Utmärkt prestanda för dagliga uppgifter

Till en början blev jag förvånad över 860 QVO:s fruktansvärda sekventiella skrivhastighet. Men det visade sig att det var dess enda brist.

Jag testade 1TB-versionen av enheten, och som visas på diagrammen var enhetens sekventiella läshastighet genomgående snabb, och dess prestanda för direktåtkomst var i nivå med andra SSD:er.

Samsung SSD 860 QVO RA Performance

Det viktigaste är att under mer än en vecka använde jag den som min primära enhet – och gjorde allt jag brukar göra på min dator – märkte jag inte någon betydande avmattning alls. Min spelning startade fortfarande upp snabbt (det tog bara några sekunder) och alla mina spel tog ungefär lika lång tid att ladda som när jag använde 860 EVO (också på några sekunder).

Jämfört med en NVMe-enhet, som WD Black eller Samsung 970 Pro, kändes 860 QVO verkligen långsammare men bara när jag var uppmärksam.

Och när jag behövde kopiera data till enheten – mestadels foton från min DSRL – var det ingen skillnad eftersom jag sällan kopierade mer än 10 GB ändå. Sammantaget, förutom den första återställningen av min dators 250 GB-bild till den nya enheten – som tog ungefär en och en halv timme – fanns det knappt några tillfällen där jag kände mig besvärad av 860 QVO:s långsamma skrivhastighet.

Slutsats

Samsung SSD 860 QVO är ett övertygande fodral, allt på grund av Samsungs nya 4-bitars MLC NAND-flashminne. Enheten dämpar sin låga uthållighet genom att vara tillgänglig i hög kapacitet och kompenserar för sin långsamma skrivkopieringshastighet med sin låga kostnad.

Som ett resultat har vi en prisvärd SSD som fungerar bra där det är viktigt: Allmän daglig datoranvändning. Som sagt, om du letar efter ett sätt att avsevärt öka prestandan på din dator som fortfarande körs på en vanlig hårddisk, och du inte behöver skriva mycket, är Samsung 860 QVO ett utmärkt köp.

0 Shares