Samsung PRO Plus och EVO Plus SD-kort: Din DSLR:s bästa vänner

0 Shares

Samsung tillkännagav idag två nya SD-kort, PRO Plus och EVO Plus, för innehållsskapare respektive professionella användare.

Jag tog ut båda och tyckte att de var lika bra, tack vare den snabba prestandan, robustheten och, viktigast av allt, vänliga kostnader. Dessa kort är tillgängliga 32GB, 64GB, 120GB och 256GB, med prisintervall från bara $7 till $50 styck.

Om du letar efter pålitliga och mer-än-snabba-tillräckligt-för-de flesta-fall SD-kort, skaffa ett par av dessa, du kommer inte att bli besviken.

Samsung PRO Plus vs EVO Plus 2

Samsung PRO Plus vs. EVO Plus SD-kort: Enkel, snabb och hållbar lagring

De nya Samsungs är standard SD-kort i full storlek. Båda passar i nästan alla program där ett SD-kort används, en kamera eller en dator.

Förutom lagringsutrymme erbjuder de inga extrafunktioner, såsom inbyggt Wi-Fi. Som ett resultat måste du ta ut dem från din fotograferingsenhet för att överföra innehåll till en dator. Det är såvida du inte ansluter din kamera till en dator via en kabel.

Samsung Authentication Tool

Båda korten kommer ur förpackningen förformaterade med exFAT-filsystemet. De kommer att fungera direkt när de är anslutna till vilken enhet som helst. Det behövs ingen programvara, men Samsung tillhandahåller ett verktyg för att autentisera dem, ifall du vill försäkra dig om att du inte fick en förfalskning.

Den enda skillnaden mellan PRO Plus och EVO Plus är deras skrivhastigheter, som du kommer att se i hårdvaruspecifikationerna nedan.

Samsung PRO Plus vs EVO Plus 3


Samsung PRO Plus


Samsung EVO Plus


Samsung PRO Plus vs EVO Plus 1


Samsung PRO Plus vs EVO Plus 6

Samsung SD-korts hårdvaruspecifikation

Återigen delar de två korten samma nominella läshastighet på 100MB/s. Skrivhastigheten, eller skjuthastigheten, som är viktigare enligt mig, varierar mellan olika kapaciteter hos båda enheterna.

Samsung SD-kort hårdvaruspecifikationer PRO Plus vs EVO Plus

Samsung SD-kort 2020: Allt-säkert

Enligt Samsung är de nya korten ganska tuffa. De kommer med följande när det gäller robusthet, av vilka jag kunde prova några och bekräftade.

Utslitningssäker

Vi flyttar ofta SD-kort för att överföra data från en plats till en annan, till exempel en kamera till en dator. Samsung säger att de har genomfört upp till 10 000 slitagetester av dessa nya kort.

För att sätta detta perspektiv tar du dem in och ut ur en slot 10 gånger om dagen. Det skulle ta dig cirka tre år att bryta dem.

PXL 20201012 194514626 PORTRÄTT 01 OMSLAG

Vattentät

EVO Plus- och PRO Plus-korten är IEC 60529 IPX7-kompatibla för att överleva nedsänkning i vatten på upp till 1 meter (3 fot) djupt i upp till 72 timmar.

För att testa satte jag båda genom min tvättmaskin. Efter det lade jag ut dem i solen ett par timmar för att torka. Och de var bra efteråt.

Temperatursäker

Samsung säger att de nya korten kan hantera ganska extrem temperering från -25 ℃ till 85 ℃ (-13 ℉ till 185 ℉) när de är i drift. När den förvaras kan den hantera temperaturer så låga som -40 ℃ (-40 F).

Jag lämnade dem båda i min frys över natten för testning, och de förblev intakta och fungerande nästa dag.

Röntgen- och magnetsäker

Enligt Samsung kan de nya korten hantera flygplatsröntgenapparater (100mGy/210sek). Jag har inte testat detta men tvivlar inte på att så är fallet. De flesta SD-kort jag har använt hade inga problem med flygplatsröntgenapparater i alla fall.

De två korten är också magnetsäkra. Jag lade dem i en påse med många magneter i timmar, och det förändrade ingenting. Samsung säger att de kan hantera magnetfält på upp till motsvarande en högfälts MRI-skanner (15 000 Gauss).

Stöt- och fallsäker

Med tanke på att dessa kort är så lätta är det inte en överraskning när Samsung säger att de kan hantera fall från en höjd på upp till 5 meter (16,4 fot). De kan också hantera chocken på upp till 1 500 G i 30 sekunder.

Jag slängde runt dem ganska mycket och lämnade dem hos mina två småbarn i ett par timmar för att testa dessa. De överlevde verkligen utan att förlora någon data. Det betydde mycket eftersom jag själv knappt kan överleva så länge med de där barnen!

Så det är säkert att säga att du inte behöver oroa dig för dessa korts hållbarhet.

Samsung PRO Plus och EVO Plus: Snabb prestanda

Jag testade 128GB-versionerna av båda korten, med en stor enskild fil på 20GB, och resultaten var nära vad Samsung hävdar. Specifikt, skriftligt, gjorde EVO Plus något bättre medan PRO Plus är något sämre.

PRO Plus hade bibehållna kopieringshastigheter på 80,2 MB/s och 92,35 MB/s för att skriva och läsa. Du kan förvänta dig att 64GB- och 256GB-versionerna av kortet levererar samma prestanda.

För att sätta detta i perspektiv, med den här hastigheten, kan du ta ett tiotal högupplösta JPEG-bilder, som använder cirka 10 MB vardera, på en sekund, utan att behöva oroa dig för någon fördröjning. För det mesta, beroende på inställningarna, kan ett foto använda betydligt mindre än 10 MB lagringsutrymme.

EVO Plus hade praktiskt taget samma läshastighet på 92,2 MB/s. Dess skrivhastighet var märkbart långsammare med 63MB/s. Du kan förvänta dig att versionen på 256 GB kommer att ge bättre prestanda, medan 64 GB och 32 GB kommer att vara betydligt långsammare.

Ändå kan du enkelt ta flera bilder per sekund med EVO Plus med denna prestanda.

Verkligen. Jag testade båda två med min NIKON D7200 för en dag, tog nästan tusen bilder totalt, och var ganska nöjd med dem.

Specifikt skulle EVO Plus kunna hantera fotograferingsläget CL (Continuous low) – 3 bilder per sekund på obestämd tid. PRO Plus gjorde det ännu bättre och gjorde samma sak i CH-läget (Continuous High) — 7 bilder per sekund. Jag använde kameran i den högsta inställningen för JPEG, vilket kräver cirka 8 MB per foto.

När jag fotade i RAW kunde EVO Plus hantera ungefär två bilder per sekund. PRO Plus kunde göra ungefär fyra.

Slutsats

Samsung PRO Plus och EVO Plus SD-kort är utmärkta val för semiproffsfotografer. Eller någon som behöver pålitlig lagring för sin DSLR, för den delen.

Nej, de är långt ifrån de snabbaste SD-korten på marknaden. Men även EVO Plus, som har en lägre skrivhastighet bland de två, har tillräckligt med prestanda för att du ska kunna ta 4K-video eller kontinuerliga högupplösta JPEG-bilder. Se bara till att du skaffar 128 GB eller större version.

Utöver det är deras robusthet en värdefull bonus. Det viktigaste är att de är ganska prisvärda. Den dyraste versionen, 256 GB PRO Plus, kostar bara $50 per pop. Och den 10-åriga garantin ger säkerligen sinnesfrid.

Så skaffa ett par till din nästa skjutresa. De kommer väl till pass.

0 Shares