Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Samsung Galaxy Tab S recension (10,5 och 8,4 tum)

Samsungs sortiment av surfplattor kan vara förvirrande att följa. Det finns den vanliga Galaxy Tab-serien som är på sin 4:e generation och finns i tre olika skärmstorlekar (7, 8 och 10,1 tum), alla med 1280 x 800 skärmar. Om du vill ha en panel med högre upplösning finns den nyligen tillkännagivna Galaxy Tab Pro-linjen, även tillgänglig i tre storlekar (om än olika på 8,4, 10,1 och 12,2 tum) på 2560 x 1600. Om du är sugen på en aktiv digitaliserare finns det Galaxy Note Pro och Galaxy Note-modellerna också. En snabb sökning av WiFi Galaxy Tabs på Samsungs webbplats visar upp totalt 25 aktiva modeller, en skrämmande lista om du bara surfar.

Det började förändras tidigare denna månad när Samsung valde att damma av sitt mest populära undermärke för smartphones och applicera det på ett par nya surfplattor. Galaxy Tab S är designad för att vara surfplattans motsvarighet till Galaxy S-smarttelefonen. Tillgänglig i två olika storlekar (10,5-tum och 8,4-tum), Galaxy Tab S är också den enda nuvarande Samsung-surfplattan som har en Super AMOLED-skärm. Övergången till AMOLED för med sig stor kontrast och en otroligt tunn skärmstapel, vilket lönar sig rejält för att minska den totala storleken på chassit på de nya surfplattorna.

Specifikationer för Samsung Galaxy Tab S
Galaxy Tab S 10.5 Galaxy Tab S 8.4
Modellnummer testat SM-T800 SM-T700
Mått 247,3 x 177,3 x 6,6 mm 212,8 x 125,6 x 6,6 mm
Visa 10,5-tums 2560 x 1600 Super AMOLED (RGB S-Stripe) 8,4-tums 2560 x 1600 Super AMOLED (Diamond PenTile)
Vikt 465 g 294g
SoC Exynos 5 Octa 5420 (4 x Cortex A15 1,9GHz + 4 x Cortex A7 1,3GHz) eller Qualcomm Snapdragon 800 2,3GHz Exynos 5 Octa 5420 (4 x Cortex A15 1,9 GHz + 4 x Cortex A7 1,3 GHz)
Anslutningsmöjligheter 802.11a/b/g/n/ac 2×2 + BT 4.0, USB 2.0, GPS/GNSS/Beidou, WiFi Direct 802.11a/b/g/n/ac 2×2 + BT 4.0, USB 2.0, GPS/GNSS/Beidou, WiFi Direct
Minne 3 GB 3 GB
Lagring 16GB/32GB + microSD 16GB/32GB + microSD
Batteri 7900mAh (30Wh) 4900mAh (18,6Wh)
OS-version Android 4.4.2, Kernel 3.4.39 Android 4.4.2, Kernel 3.4.39
Startpris 499 USD 399 USD

Båda Galaxy Tab S-modellerna är 6,6 mm tjocka. Det är tunnare än någon av Apples iPads, såväl som iPhone 5s och Galaxy S5. I handen är det utan tvekan vikten som märks mer. 8,4-tumsversionen väger bara 294 gram, knappt tyngre än en 2013 Nexus 7. 10,5-tumsmodellen är bara blyg för iPad Air på 465 gram (mot 469 gram för iPad Air, visserligen ett bevis på hur ljus luften får sin aluminiumkonstruktion).Samsung Galaxy Tab S 10.5 (överst), Apple iPad Air (nederst)

Även om displayen är en stor del av Tab S-värdet, är dess formfaktor och vikt verkligen i toppklass. Båda enheterna känns otroligt lätta och är perfekta för enhandsmanövrering. Tab S 8.4 är förmodligen den bättre balansen mellan skärmstorlek och portabilitet. Jag skulle hävda att 10,5-tums Tab S, särskilt i liggande läge, kan vara lite mycket för långvarig enhandsanvändning, men jag tror att jag gjorde en liknande kommentar om iPad Air när jag granskade den förra året. Hur som helst närmar vi oss snabbt den heliga graalen av tablets dimensioner och vikt.Samsung Galaxy Tab S 8.4

Galaxy Tab S har en polykarbonatkonstruktion, precis som sin smartphone-motsvarighet. Stylingen är också lånad från sin mer rörliga bror, med samma mönster runt ryggen. Plastringen runt surfplattan tar bort den räfflade behandlingen av Galaxy S5 till förmån för en platt, borstad yta. Båda storlekarna finns i två färger: bländande vit och titanbrons. Samsung provade oss med en 10,5-tums Tab S i bländande vit och en 8,4-tums Tab S i titanbrons. Båda färgerna har samma guldfärg runt kanten på surfplattan.Samsung Galaxy Tab S 8.4

Jag är personligen inte störd av konstruktionen av Tab S, men det går inte att förneka att iPad mini och Air har en mer premiumkänsla. När det gäller Air är viktskillnaden försumbar. När det gäller mini kontra Tab S 8.4 klarar Samsung en märkbar viktminskning på 11 %.

Tab S tar bort USB 3.0 från GS5 till förmån för en mindre micro USB 2.0-port. De globala modellerna vi samplades har 16 GB intern lagring (32 GB är valfritt) med en microSD-kortplats för extern expansion. Båda surfplattorna har IR-sändtagare och stereohögtalare. De globala varianterna vi fick är endast WiFi och använder Samsungs Exynos 5 Octa (5420) SoC, även om nordamerikanskt bundna LTE-modeller kommer att använda Qualcomm Snapdragon 800-kisel (MSM8974AB v2) med integrerat modem. Alla Tab Ses levereras med 3 GB LPDDR3-minne.

Det finns en 2-ströms 802.11ac WiFi-implementering med WiFi Direct samt Bluetooth 4.0-stöd.


Båda enheterna har en 8 MP bakåtvänd kamera med blixt och 1080p frontkamera.

Fingeravtryckssensor och SideSync

Lånad från Galaxy S5 är den Synaptics-drivna fingeravtrycksläsaren integrerad i Tab S fysiska hemknapp. Fingeravtrycksläsarens design är identisk med Galaxy S5, även om jag, som jag nämnde i min praktiska förhandsvisning av enheterna, tror att implementeringen är förbättrad i Tab S. Du går igenom samma process med 8 svep för att registrera ditt finger, och du kan lagra upp till 3 fingrar för att låsa upp enheten. Att svepa flera fingrar under registreringen av ett enda finger utökar också antalet fingrar du kan lagra.


Sammantaget är upplåsningsupplevelsen med fingeravtryck mycket bättre på Galaxy Tab S än på Galaxy S5. Till att börja med är det mycket mindre benägna att försöka hålla i surfplattan och göra ett fingeravtryckssvep med en enda hand som på en telefon. Enbart tvåhandsmetoden har en enorm inverkan på framgångsfrekvensen för upplåsning av fingeravtryck. Jag provade snabba, långsamma och varierande svepningar över fingeravtryckssensorn, som alla fungerade. Jag försökte låsa upp fingeravtryck med surfplattan på ett skrivbord, både upprätt och hållen i luften i handen – igen, allt lyckats. Det största problemet jag stötte på var att försöka låsa upp med hjälp av fingerspetsen vinkelrätt mot skannerns yta kontra att bara dra den över, mer parallellt med skannern. Trots att jag registrerade mitt finger i en vinkel kunde jag aldrig få det mer vinkelräta sättet att arbeta. iPhone 5s tillvägagångssätt är förmodligen fortfarande det bättre sättet att hantera detta, men åtminstone jämfört med GS5 är saker bättre på Tab S. Och som jag sa i Galaxy S5-recensionen, skulle jag fortfarande ta svepskannern över inte att ha en överhuvudtaget.


SideSync är den andra stora mjukvaru-/hårdvarufunktionen med Galaxy Tab S. SideSync använder WiFi Direct för att ge dig tillgång till din Galaxy S5-smarttelefon från Tab S-pekskärmen. Se bara till att GS5 och Tab S båda är på samma WiFi-nätverk och kör sedan SideSync-appen på båda enheterna så att de kan hitta varandra. Galaxy Tab S har SideSync förinstallerat och du kan ladda ner appen från Play Store till din GS5.

Parningsprocessen är anmärkningsvärt smärtfri. Kör bara SideSync på båda enheterna, Tab S hittar din smartphone på några sekunder, tryck på enheten och du kommer att presenteras med en virtuell enhet på Tab S-skärmen:


Du kan rotera enheten och gå in i helskärmsläge. Det finns ingen nätverksdelning mellan de två enheterna, allt du ser är skärmen kodad och skickad via WiFi till Tab S (med pekkommandon som skickas tillbaka till smarttelefonen). Det finns en minimal inverkan på CPU-användningen eftersom det verkar som om avkodningen av videoströmmen görs med hjälp av Exynos 5420:s hårdvaruvideoavkodare. Det finns lite omkostnader på själva smarttelefonen men effekten på prestandan verkar begränsad till intervallet 10 – 20 %. Ljud strömmas också över tillsammans med video, så att du kan se videor som strömmas över från din telefon på en virtuell telefon på din surfplatta – om du är så sugen på det.

Även om SideSync förväntas fungera med Galaxy S4, Galaxy Note 3 och Galaxy S5, kan du ta emot samtal på din Galaxy Tab S om du SideSync med en GS5. Du måste ha SideSync aktiverat och parat, men när du väl gör det kan du svara på samtal direkt på din surfplatta. Jag har inte haft tid att mäta batterilivseffekten av att lämna SideSync aktiv hela tiden på din GS5 och Galaxy Tab S, men jag antar att det är ett problem som är värt att ha i åtanke.


Det användbara intervallet för SideSync beror verkligen på vad du försöker göra. Om du strömmar video och ljud och inte vill ha några avbrott, kommer du att vilja ha din telefon inom flera fot från din surfplatta. För webbsurfning och till och med turbaserat spel hade jag inga problem med att streama från en telefon mer än 20 fot bort och i omedelbart angränsande rum. Det finns en viss uppenbar kvalitetsförlust när du stirrar på en kodad video av smarttelefonens skärm, men SideSync lyckas fungera förvånansvärt bra. Det finns stöd för att snabbt kopiera en URL från en webbläsare på din telefon till din surfplatta, och du kan också dra filer/bilder/videor för att kopiera dem lokalt. Det är inte riktigt lika sömlöst som att dra och släppa på en Windows eller Mac, du måste fortfarande vänta på att Tab S startar sin filhanterare för att välja en destination för allt du vill kopiera men det är ändå en snygg funktion.

Du kan minimera SideSync till en ikon, eller flytta den över praktiskt taget vilket annat fönster som helst på Tab S. Det är ganska flexibelt och fungerar, även om jag måste erkänna att jag aldrig riktigt ser mig själv använda funktionen utanför denna recension.

Enkelt och bokomslag

Samsung skickade med prover på sina enkla och bokomslag för båda Galaxy Tab S-storlekarna. Omslagsknappen direkt på själva surfplattan, förankrad i två punkter på enhetens baksida. Det är en säker anslutning men en som är lite besvärlig att ta sig in/ut ur. De magnetiska höljena som vi är mer vana vid att se med surfplattor är enkla att montera, men de är inte lika säkra när de väl är monterade.


Det enkla skalet på $39,99 ger inget mer än skydd för skärmen när den är täckt. Det fungerar inte som ett stativ och kan inte skydda mer än en enda yta åt gången. Det mer intressanta alternativet är bokomslaget:


Det är lite dyrare för 59,99 $ (eller 69,99 $ för 10,5-tumsversionen) men du får fullständigt skydd när det är stängt, och locket kan också fungera som ett stativ i tre lägen.


Även om omslagen inte använder magneter för att montera på surfplattan, använder de fortfarande magneter för att automatiskt vila/väcka surfplattan samt magneter för att hjälpa till att vika bokomslaget till ett stativ.

Materialkvaliteten på de två omslagen är inte särskilt imponerande men designen fyller sitt syfte väl.