Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Samsung Galaxy Note 8.0 recension

Under de senaste åren har Samsung och många andra Google-partners varit på jakt efter att förbättra produktiviteten på Android – särskilt på surfplattor. Vi har sett både hårdvarulösningar (ASUS Transformer-linje) och mjukvarulösningar (Samsungs stöd för flera fönster) dyka upp. Ingen har verkligen fulländat produktivitetshistorien för Android-surfplattor. Jag är inte helt säker på att ens Google på lång sikt ser Android som den föredragna produktivitetsplattformen (kanske kommer Chrome OS att ta den rollen?), men det råder ingen brist på försök att lösa detta problem.

Medan ASUS låg i framkant med att ta itu med produktivitetsproblemet ett tag med sina Transformer-surfplattor, har Samsung sedan dess tagit upp ficklampan med sin Galaxy Note-familj av enheter. Det som började som en gigantisk smartphone har nu utvecklats till att även omfatta en hel serie surfplattor. Produktivitetsaspekten i Note-linjen är verkligen knuten till den integrerade aktiva digitaliseraren och pennan (S Pen) som följer med enheterna. Det finns mjukvara och andra funktioner som kompletterar bilden (t.ex. IR-blaster), men allt kommer från S Pen. Förra året introducerade Samsung Galaxy Note 10.1, sin första 10-tums surfplatta med en integrerad S Pen. I år utökade Samsung sortimentet med en 8-tumsmodell, den passande namnet Galaxy Note 8.0.

Design


Det finns en hel del spänning kring sub-8” tablettformfaktorer. Det visar sig att folk gillar att bära sina surfplattor med sig, och mindre surfplattor ger bättre resesällskap. Det finns en hel del debatt om vad alla nöjer sig med som den idealiska formfaktorn för surfplattor (och smartphones, bärbara datorer, stationära datorer), men för närvarande är vi fortfarande inne i en period av väntan och se.

Det är dock mer klarhet idag än för några år sedan. Scenen är fortfarande dimmig, men vissa element kommer i fokus.

Marknaden för 10-tums surfplattor är på en snabbkurs på väg direkt mot marknaden för ultraportabla bärbara datorer på ingångsnivå. Microsofts Surface Pro är ett mycket tidigt tips om den konvergensen. Långsiktigt skulle jag inte bli förvånad om vi ser den “traditionella” marknaden för 10-tums surfplattor försvinna och ersättas av någon form av en konvergensenhet (läs: surfplatta med en riktig tangentbordslösning). Marknaden för 11-tums bärbara datorer skulle vara sidoskada i detta scenario. Potentiellt lustiga resultat: om Apple eller Microsoft verkligen får detta att hända, undrar jag hur Intels framgång kommer att bedömas på sin Ultrabook-kampanj.

Den mindre än 10-tumskategorin verkar stark, åtminstone för en något nära framtid. Framgången med Nexus 7 och iPad mini visade att denna formfaktor hade liv. Tidigare försök misslyckades eftersom varken mjukvaran eller hårdvaran var redo. Några av Samsungs första små surfplattor led av dessa problem.

Bara några korta år senare är världen redan väldigt annorlunda. Android har mognat till ett riktigt surfplatta-OS, många av dess problem med UI-prestanda har åtgärdats och hårdvaran är mycket snabbare. Medan tidigare försök att bygga små Android-surfplattor misslyckades, är ingredienserna mogna den här gången.Från vänster till höger: Nexus 7, iPad mini, Galaxy Note 8.0

Åtta tum är ett intressant val för en Galaxy Note. Jämfört med Nexus 7 eller iPad mini känns Note 8.0 lite större. Måtten på pappret ser inte nämnvärt större ut, men du pratar om en tjockare, högre och lite bredare enhet än en iPad mini. Note 8.0 känns inte för stor, bara större.

8:an är lite för stor för att kunna hantera den bekvämt i en hand, men den är tillräckligt lätt där jag verkligen inte har något emot att bära runt den. För en surfplatta som jag bara ska använda hemma på en enda sittplats, kanske jag vill ha något större. För något jag kommer att bära med mig mycket vill jag ha något mer som Galaxy Note 8.0, iPad mini eller Nexus 7.Från vänster till höger: Nexus 7, iPad mini, Galaxy Note 8.0

Samsung älskar sina plasthöljen, och Note 8.0 är inte ett undantag från regeln. Glänsande vit dominerar enheten. Jag vill inte uppehålla mig för mycket vid Samsungs materialval här annat än att säga att det är en uppenbar kostnads- och viktbesparingslek. Om det spelar någon roll eller hur mycket det betyder beror verkligen på hur du är med dina tillhörigheter.Metall (botten) kontra plast (överst)

Om du är den typen av person som värdesätter, putsar och tar hand om de saker du äger, så förmedlar inte Note 8:s konstruktion lyx. Om du vill ha något du inte kommer att må dåligt av att slänga om som du skulle göra med dina nycklar eller en väska, kanske en plastplatta är ett mindre problem.

Efter introduktionen gjorde Apple en stor sak om att iPad mini skulle ha betydligt mer användbar skärmyta än Nexus 7. Samma klagomål kan inte riktas mot Galaxy Note 8.0, som har en skärm med 96 % av ytan på iPad mini:

iPad minis skärm är bredare, medan Note 8:s är högre – en skillnad som tvingas fram av att ha liknande diagonala skärmstorlekar (7,9” vs 8,0”) men väldigt olika bildförhållanden (4:3 vs 16:10). I 8-tums formfaktorn fungerar 16:10 mycket bra. Bli för stor och det blir lite besvärligt för porträttbruk enligt min mening (se: Surface RT/Pro, även om de är 16:9) men det är inte ett problem på Note 8.0. Om du föredrar 16:10 eller 4:3 eller inte beror verkligen på vilken typ av innehåll du tittar på på enheten. Den förra är perfekt för videouppspelning, medan den senare är trevligare för att läsa text.

Knapplayouten på framsidan är densamma som Galaxy S 3 eller Galaxy Note 2. Det finns en fysisk hemknapp flankerad på båda sidor av meny- och bakåtknappar. Både de fysiska och kapacitiva knapparna har dubbel funktion på Note 8.0. Dubbeltryck på hemknappen för att ta fram S Voice, Samsungs svar på Siri, och tryck länge på hemknappen för att ta fram Android-uppgiftsväxlaren.


Ett långt tryck på menyknappen startar Google Now, medan ett långt tryck på bakåtknappen tar upp Samsungs appstartare.

Appstartaren är något Samsung har lekt med sedan den ursprungliga Galaxy Tab. På den tiden var anpassningen av användargränssnittet fruktansvärt långsam, men på Note 8.0 är det trevligt och snabbt tack vare framsteg i Android samt att ha mycket bättre hårdvara nu för tiden.


I stående läge, längs enhetens vänstra sida, hittar du en microSD-kortplats med avtagbar plastkåpa. På motsatt sida finns de vanliga bovarna: power/lock och en volymrocker. Längs enhetens högra sida finns också en IR-sändare, vanlig på alla medlemmar i Note-familjen (liksom Galaxy S 4).


Det finns en enda mikrofon på Note 8.0, som ligger strax norr om strömbrytaren/låset. Längst upp på enheten finns ett 1/8”-uttag för hörlurar/mikrofon, och på undersidan finns en enda USB 2.0-port.


Internt är Galaxy Note 8.0 klart sista generationens hårdvara – liknande vad Apple gjorde med iPad mini. Samsung använder sin egen Exynos 4 Quad SoC, som har fyra ARM Cortex A9-kärnor som körs på upp till 1,6 GHz med ARMs Mali-400MP4 GPU. SoC är ihopkopplad med 2 GB minne.

På silikonfronten utklassar Note 8.0 iPad mini i nästan alla kategorier. Snabbare CPU-kärnor och 4x minneskapaciteten är verkligen nödvändiga för att stödja Samsungs multitasking-fokus för surfplattan. GPU:n är det enda område där Apple potentiellt har en fördel. Intressant nog är både Exynos 4 Quad och Apple A5r2 SoCs byggda på Samsungs gjuteri på sin 32nm HK+MG-process. Hur är det för coopetition.

Liksom iPad mini kommer Note 8.0 med 16 GB NAND ombord. Till skillnad från mini dock, och ett slags varumärke för Samsung-enheter nuförtiden, kommer Note 8.0 med en microSD-kortplats för ytterligare lagring. Om det inte var nog samarbetade Samsung med Dropbox för att ge Note 8.0-ägare 50 GB free Dropbox-lagring i 2 år.iPad mini vs Galaxy Note 8.0
Apple iPad mini Samsung Galaxy Note 8.0 Samsung Galaxy Tab 8.9
Mått 200 x 134,7 x 7,2 mm 210,8 x 135,6 x 7,95 mm 230,9 x 157,8 x 8,6 mm
Visa 7,85-tums 1024 x 768 IPS 8,0 tum 1280 x 800 PLS 8,9-tums 1280 x 800 PLS
Vikt 308g (WiFi) 338g (WiFi) 453g
Processor 1 GHz Apple A5 (2 x Cortex A9, PowerVR SGX543MP2)

1,6 GHz Samsung Exynos 4412 (4 x Cortex A9, Mali 400MP4)

1GHz NVIDIA Tegra 2 (2 x Cortex A9, GeForce UL)

Anslutningsmöjligheter WiFi, 4G LTE som tillval WiFi, 3G/4G LTE som tillval WiFi, 3G som tillval
Minne 512 MB 2 GB 1 GB
Lagring 16 GB—64 GB 16GB/32GB + microSD 16 GB
Batteri 16,3Wh ~17Wh 22,6Wh
Startpris
329 USD

399 USD

469 USD

Note 8.0 kommer att finnas tillgänglig i både WiFi-endast och 3G/4G LTE-versioner. Samsung skickade in enbart WiFi-versionen för granskning, som är tillgänglig i USA från och med idag för $399 för en 16GB-modell. Galaxy Note 8.0 kommer också med en kredit på 25 $ i Google Play Store.