Samsung 970 PRO recension: En NVMe SSD med extrem hastighet och uthållighet

0 Shares

Samsung 970 PRO, som avsett, är överlägsen den mer prisvärda Samsung 970 Evo. Den är snabbare och har dubbelt så lång uthållighet – den håller mycket längre. Men det är också, på något sätt, sämre. Till exempel har den ett tak på 1 TB, hälften av Evo-enheten. Och viktigast av allt, på nära 0,50 USD per gigabyte är det dyrare.

Följaktligen, om du av någon anledning behöver den snabbaste SSD på marknaden eller en som har extremt lång livslängd, är Samsung 970 PRO NVMe SSD värt den extra kostnaden. Annars, gå med 970 Evo, som ger en liknande verklig upplevelse för mindre.

Samsung 970 Pro i aktion.

Samsung 970 PRO: Extrem uthållighet

I SSD-världen har uthållighet alltid varit ett problem – du kan bara skriva så mycket till en enhet innan du inte kan längre. (Läs mer om SSD-enheter här.) Enligt min erfarenhet är detta lite av en fobi eftersom de flesta SSD-enheter kommer att hålla mycket längre än själva datorn.

Ändå, med 970 PRO har Samsung tagit uthålligheten till en ny nivå. Körningen kan lätt vara längre än ens liv.

Specifikt är 970 PRO tillgänglig i 512GB och 1TB med en uthållighetsklassning på 600 terabyte skriven respektive 1200TBW. Som ett resultat, om du skriver 50 GB per dag och varje dag, kommer de att hålla i cirka 30 år respektive 60 år.

I dagligt bruk skriver de flesta av oss inte mer än 10 GB per dag, och många dagar skriver vi inte alls. Du gör matten.

Bekant mjukvara, design och funktioner

Disken uppnår denna uthållighetsnivå genom att använda Samsungs senaste 3:e generationens 2-bitars V-NAND MLC NVMe-flashminne. Den delar dock samma nya Phoenix-kontroller som 970 Evo. Reglaget är utformat för att klara värmen och tillåta frekvensomriktaren att klara lång drift utan att sakta ner.

Värmekontroll är alltid en utmaning med M.2 SSD:er eftersom det inte finns mycket yta för kontrollenheten att kyla ner. Samsung har en lösning genom att bädda in en kopparremsa i sin varumärkesetikett.

Dessutom använder enhetens drivrutin Samsungs Enhanced Dynamic Thermal Guard (DTG) algoritm, vilket gör att mer data kan passera innan enheten går in i ett långsammare prestandatillstånd.

För säkerhets skull stöder 970 PRO 256-bitars heldiskkryptering med Microsofts eDrive och TCG Opal 2.0. Som ett resultat kan företagsanvändare säkra sina data och hantera sin lagring via fjärradministration vid stöld eller förlust.

Med bland annat Samsung Magician kan du enkelt avsätta en del av 970 Pro:s lagringsutrymme för överprovisionering.

Rent fysiskt använder 970 PRO den populära M.2 2280-designen (22 mm bred och 2280 mm lång) och samma Samsung Magician-programvara som resten av Samsung SSD. Denna programvara (endast tillgänglig i Windows) gör det möjligt att hantera många funktioner på enheterna, inklusive anpassning av dess överprovisionering, uppgradering av dess firmware, utför ett hastighetstest och så vidare.

Samsung 970 PRO: Hårdvaruspecifikationer

Samsung 970 PROs hårdvaruspecifikationer

Lätt att använda

Om din dator har en inbyggd M.2 M-nyckelplats kan du installera enheten som alla andra SSD:er. I min testversion kände Windows 10:s installationsprocess igen enheten av sig själv. Efteråt rekommenderas det dock att du laddar ner och installerar Samsungs NVMe-drivrutin.

Med stationära datorer utan en M.2-plats kan du fortfarande använda enheten via en PCIe-adapter. Du kan också migrera till 970 Pro från en befintlig SATA-enhet. Jag beskrev denna process i det här inlägget.

Samsung 970 PRO: Stark prestanda

Samsung 970 PRO är den snabbaste SSD jag har testat. Specifikt hade kopieringstestet bibehållna hastigheter på mer än 2 406 MB/s och 2 232 MB/s för skrivning respektive läsning. Och när man skrev och läste samtidigt var det fortfarande i genomsnitt 1235MB/s.

SSD-kopiapoäng

På samma sätt toppade Samsung 970 PRO även i slumpmässiga tester. Den var dock bara något snabbare än 970 EVO.

SSD Random Access-poäng

Av denna anledning, i verklig användning, är 970 PRO samma som 970 Evo. Så chansen är stor att du inte alls kan se skillnaden mellan de två. Jag kunde absolut inte. Sammantaget levererade båda enheterna samma utmärkta datorupplevelse. I mitt fall tog testmaskinen bara några sekunder att starta upp och alla applikationer startade direkt.

Slutsats

Det råder ingen tvekan om att Samsung 970 PRO NVMe SSD för närvarande är den snabbaste interna disken för konsumentkvalitet på marknaden. Men med bara en liten marginal kan den utkanta andra enheter, som 970 Evo, inte tillräckligt för att visa någon skillnad i verklig användning.

Som ett resultat bör du bara skaffa 970 PRO om du behöver en körning med extrem uthållighet. När det gäller hastighet kommer 970 Evo, eller de flesta andra x4 PCIe NVMe-enheter på marknaden, att ge dig bättre valuta för pengarna.

0 Shares