Samsung 860 Pro recension: Utmärkt men inte ett måste

0 Shares

Samsung 860 Pro solid-state drive (SSD) är den senaste uppdateringen av flaggskeppet 850 Pro som kom ut för fyra år sedan. Den nya enheten har nu toppkapacitet, snabbaste SATA-prestanda och är gjord för att hålla. Det finns mycket att älska med den, förutom en sak: den finns inte i den mycket snabbare m.2-designen (NVMe).

Denna brist på stöd för den nya standarden gör Samsung 860 Pro till lite av ett dilemma. Det är lite dyrt för tillfälliga användare medan entusiaster kanske vill hoppa över det och gå med en NVMe-enhet istället.

Samsung 860 Pro SSD

Samsung 860 PRO: Bekant funktionsuppsättning

860 Pro ser identisk ut med 850 Pro och delar samma funktionsuppsättning och den välbekanta skrivbordsapplikationen Samsung Magician. Programvaran gör det enkelt att hantera SSD:ns funktioner och inställningar, såsom överprovisionering, firmwareuppdateringar och mer.

Liksom de flesta Samsung SSD-enheter sedan 840 Pro, stöder 860 Pro RAPID-läget, som, när det väl slås på, automatiskt använder en tillgänglig del av datorns systemminne som cache för att ytterligare öka dess prestanda.

RAPID fungerade bra i mina tester, se bara till att din dator har 8 GB RAM eller mer för att verkligen dra nytta av det. Observera att den här funktionen samt programvaran Samsung Magician endast är tillgänglig för Windows, även om 860 Pro är Mac-kompatibel.

Specifikationsmässigt använder Samsung 860 Pro nu en uppdaterad version av 2-bitars MLC V-NAND, liknande den som används i 850 Pro men omdesignad för att hålla mycket längre och använder något mindre energi. Den nya enheten har också en uppdaterad kontroller och använder snabbare DDR4 som sitt inbyggda cacheminne.

860 Pro är för närvarande den dyraste konsumentklassade SATA SSD-enheten på marknaden, med i genomsnitt nära 50 cent per gigabyte. Du kan enkelt hitta många SSD:er som kan fås för halva kostnaden.

Samsung 860 PROs hårdvaruspecifikationer

Samsung SSD 860 Pros hårdvaruspecifikationer

Extrem uthållighet

860 Pro har en extremt hög uthållighetsklassning – mängden data du kan skriva till den innan den dör. Ju större kapacitet desto högre uthållighet är. Till exempel säger Samsung att du kan skriva upp till 300 terabyte (mer än 3000GB) till 256GB-versionen hela vägen till 4800 terabyte om du har 4TB-kapaciteten.

För att sätta detta i perspektiv, om du skriver 165 GB – motsvarande 7 okomprimerade Hi-Def Blu-ray-filmer – per dag och varje dag till en 256 GB 860 Pro, skulle det ta 5 år för dess uthållighet att ta slut. Med 512GB-versionen skulle det ta 10 år och så vidare.

I genomsnitt skriver de flesta av oss inte mer än några GB per dag till vår dators interna enhet. Många dagar skriver vi ingenting alls. Som sagt, det är säkert att säga att du kommer att byta dator många gånger innan du behöver byta ut en out-of-write 860 Pro.

Sanningen är att de flesta av oss sällan någonsin kan tömma någon SSD:s uthållighet, vilket gör 860 Pro:s superlivslängd lite överflödig. Men långvarig skada skadar aldrig.

Det som kan göra lite ont är garantitiden. Samsung backar upp 860 Pro med 5 års garanti, vilket är generöst tills du får reda på att företaget gav 850 Pro, som hade mycket lägre uthållighet, tio år.

Programvaran Samsung Magician låser upp många coola funktioner i 860 Pro.

Samsung 860 PRO: Snabb prestanda

SSD 860 Pro är den snabbaste SATA SSD jag har testat men bara med relativt små marginaler. Eftersom SATA 3 caps på bara 6 Gbps, levererar de flesta nya 2,5-tums SSD, efter omkostnader, nära standardens takhastighet. Detta innebär att prestandaskillnaderna mellan de flesta SATA SSD:er fluktuerar inom bara några procentenheter som mest.

SSD-kopiapoäng

För några år sedan var det en stor sak. Nu har spridningen av NVMe SSD-enheter – som 960 Pro som enkelt kan tredubbla eller till och med femdubbla kopieringshastigheten för även den snabbaste SATA SSD-enheten – gjort prestandaklyftorna mellan 860 Pro och dess kollegor något obetydliga.

SSD Random Access-poäng

Faktum är att efter att ha använt en 960 Pro-enhet ett tag, kunde jag nu knappt märka prestandaförändringarna mellan SATA-enheterna jag testade för den här recensionen längre, speciellt när jag bara behöver flytta runt data.

Slutsats

Bland vanliga SATA SSD:er är Samsung 860 Pro SSD hur bra som helst. Som sagt, om du har en SATA-baserad maskin passar den här nya enheten utmärkt. Detta gäller särskilt om du bygger en ny dator eller om den datorn fortfarande körs på en vanlig hårddisk.

Men med tanke på priset och gränsen för SATA-standarden, kommer du att få bättre värde genom att välja en mer överkomlig enhet, som 860 Evo, till och med 850 Evo, eller någon annan mainstream eller prestanda SATA SSD:er som släppts under de senaste åren för den delen.

0 Shares