Samsung 860 Evo recension: Totally a Keeper

0 Shares

Samsung 860 Evo är tänkt att vara en sämre solid state-enhet (SSD) jämfört med high-end SSD 860 Pro. I verkligheten har den dock mer än tillräckligt med funktioner för att göra sin dyra bror typ irrelevant.

Trots att den är utrustad med mindre flashminne fick Evo nästan lika bra poäng som Pro i mina tester. Och i verklig användning kunde jag inte skilja dem åt. Det plus den lägre kostnaden och de extra formfaktorerna betyder att jag skulle välja den över 860 Pro på ett pulsslag.

2,5-tumsversionen av Samsung SSD 860 Evo

Samsung 860 Evo: Liknande specifikationer, lägre kostnad

860 Evo delar samma kontroller och mängden DDR 4-cacheminne som 860 Pro. Den finns också i liknande kapacitet, från 250 GB till 4 TB.

Evo använder dock Samsungs 3-bitars MLC, som är långsammare och har mindre uthållighet än 2-bitarsversionen som används i 860 Pro. I gengäld är det mer prisvärt och kostar bara runt $0,35 per gigabyte, jämfört med $0,50 för Pro.

Samsung 860 Evo:s uthållighet, även om den är mycket lägre än den för 860 Pro, är fortfarande mycket hög jämfört med andra SSD:er som Toshiba OCZ TR200. Du kan skriva massor av data till Evo innan den blir opålitlig.

Ta 250 GB-versionen, till exempel, Samsung garanterar att om du skriver några 80 GB (det är ungefär tio gånger mitt genomsnitt) varje dag, kommer enheten att hålla i längre än fem år. Större kapaciteter hos 860 Evo kommer att ha ännu mer uthållighet i enlighet därmed.

Samsung 860 Evos hårdvaruspecifikationer

Samsung 860 EVOs hårdvaruspecifikationer

Flera formfaktorer

Medan 860 Pro endast är tillgänglig i 2,5-tumsdesignen, är 860 Evo även tillgänglig i mSATA och m.2 så den kommer att passa in i fler applikationer, inklusive nya datorer som har en m.2-plats.

Observera att 860 Evo fortfarande är en SATA-baserad SSD. Som ett resultat, oavsett dess formfaktor, har den takhastigheten för SATA-gränssnittsstandarden, som har ett tak på 6 Gbps. Liksom 860 Pro har 860 Evo inte stöd för NVMe, vilket är en supersnabb version av m.2-designen.

Samsung 860 Evo: Utmärkt prestanda

Jag testade 2,5-tumsversionen av 860 Evo, och den fungerade bra. I kopieringstester, där jag fick den att överföra cirka 90 GB data, lyckades den skriftligen överträffa 860 Pro med cirka 16 MB/s. Det var dock långsammare i andra tester.

SSD-kopiapoäng

På samma sätt, i slumpmässiga tester, trumfade Evo också Pro med liten marginal i skrift, samtidigt som den var långsammare i läsningen.

SSD Random Access-poäng

I mina verkliga anekdotiska tester kunde jag inte se skillnaden mellan de två enheterna alls. Testdatorn tog lika lång tid att starta upp och alla appar fungerade i praktiskt taget samma hastigheter.

Användbar programvara, intressant RAPID-läge

Programvaran Samsung Magician är ett användbart verktyg.

Båda enheterna delar samma Samsung Magician-programvara som du kan använda för att utföra många uppgifter såsom firmwareuppdateringar eller prestandatester. Du kan också använda den för att hantera SSD:ns prestanda genom att justera funktionerna för överprovisionering och RAPID-läge.

När det är aktiverat ökar RAPID-läget SSD:ns prestanda genom att använda en del av värddatorns systemminne som cache. I mina tester fungerade den här funktionen, men intressant nog lägre hårdvaruspecifikationer en dator hade, desto mer märkbar förbättring levererade den.

Mer specifikt upptäckte jag att med en dator som körde en Intel Core i3-processor och 8 GB eller mer RAM, visade RAPID tydliga förbättringar. I ett avancerade Core i5- eller Core i7-system var den förbättring som RAPID-läget åstadkom så liten att den bara kunde upptäckas av benchmark-programvara, om alls.

Slutsats

Med 860 Evo SSD bevisar Samsung att det fortfarande är kungen på SSD-marknaden. Jag kan dock inte se varför du ska välja 860 Pro framför 860 Evo om du inte behöver extrem uthållighet. Som sagt, om du funderar på att uppgradera din dator, speciellt en med en mSATA, eller SATA-baserad m.2-plats, är 860 Evo ett utmärkt val.

0 Shares