Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Samplingskultur: Hur har den utvecklats och hur mycket av modern musik använder samplingar?

Sampling har utvecklats som en konstform i sig och knyter ihop genrer och artister genom att utveckla lapptäcken av musik; men när penseln är genomdränkt i juridiska och etiska frågor, hur råder den och var står den?

Konsten att sampla musik är en berättelse och mestadels modern berättelse. Dess evolution återfinns i essensen av all auterad skapelse: att ta inspiration från skaparna och konstnärerna som kom innan och utöva den kraften att måla din egen bild med den metod och vision du har sugit upp från dina erfarenheter av all konst och skapelse du har sett under hela ditt liv.

Men bortom att få i sig en författares prosa eller att finna ett beslutsamt inflytande i musiken du hör; sampling är metoden att bokstavligen ta det arbetet och göra det till ditt eget. Det är omarbetningen av något du ser potential i och föra det in i ett nytt ljus, ett som finns från din egen vision.

Sampling hittade ett kall genom hiphop när discjockeys tog discohits och funkiga rytmer och böjde dem efter deras vilja. De tog musik som de älskade och flyttade in dem i baksätet, inte längre själva stycket i förgrunden de lade planen för MC:s att rappa över. En ny form av uppskattning blommade ut i hur människor kunde göra låtar till sina egna, som en nyförverkligande helhet.

Sampling kom till förgrunden när discjockeys spann skivor tillsammans för att kombinera deras element

Decennierna fortskred och det gjorde även blomningsprocessen med provtagning. Till producenternas arbete som omarbetar skivor till helt nya mixar, till sångkotletter som skarvas till danslåtar, till hela dekonstruktionen av element som kunde plockas och placeras på nytt i ett helt annat sammanhang.

Nu, här är vi idag med år av processen och de expanderande möjligheterna med varje generation bakom oss och konsten i full blomstring. Det finns hela webbplatser dedikerade till att skapa och distribuera prover som gjordes för att användas i spår som sin egen ingrediens. Sampling har kommit långt och processen kan hittas i musik som spänner över alla genrer, från de största akterna till den nystartade sovrumsproducenten.

Att ta direkt från annat källmaterial innebär givetvis att provtagning kan vara en juridisk gråzon. Det burk vara så enkelt som att be den ursprungliga upphovsrättsinnehavaren om de lagliga rättigheterna att använda deras innehåll, men ofta är det inte så enkelt.

Till att börja med är det inte en genomförbar uppgift att ta kontakt med den ursprungliga upphovsrättsinnehavaren för många kreatörer och det blir bara svårare ju mer uppmärksammat källmaterialet är. Sedan finns det ett djupare etiskt argument att ha när provet har omarbetats till den punkt där det är helt abstraherat från originalet – är det då fortfarande under ägandet av den samplade skaparen/upphovsrättsinnehavaren?

Juridiskt, ja. Men naturligtvis är det ett argument som finner lojala anhängare på båda sidor av frågan. Hindren för att lagligt få rätten att använda prover mildras dock. Det finns nu dedikerade webbplatser för licensiering av användningen av låtar och samplingar inom spår som öppnar åtkomst till den typen av förfrågningar för människor runt om i världen.

Men det finns inte alltid en garanti för att samplern helt enkelt kommer att få tillstånd för att ha gått den officiella vägen, och det är inte heller allmänt förekommande för all musik eller alla typer av sampling. Det är bäst att bekräfta denna position innan du svettas blod och tårar över ett spår – om du planerar att släppa det kommersiellt.

Hur ser samplingen ut i musik idag?

Sampling blomstrar på den moderna marknaden och är vanligare än någonsin tidigare, även om du kanske inte alltid känner igen det. Oavsett om det är hiphop-artister som fortsätter att återuppfinna processen som deras förfäder födde med skivade beats att rappa ovanpå – för att några av de största popartiterna i världen använder sig av den oändliga musikkatalogen som har kommit tidigare.

En nyligen genomförd studie av Tracklib (en stor källa till låtar som kan köpas och samplas lagligt) fann att 15 % av alla låtarna på Billboard innehöll samplingar förra året. Faktum är att under det senaste decenniet har upp till en fjärdedel av låtarna som listats av Billboard innehållit samplingar varje år. Det största spåret 2019 använde ett prov!

Lil’ Nas X:s hitlåt ‘Old Town Road’ använde ett urval av ‘Ghosts IV’ av Nine Inch Nails och är ett perfekt exempel på hur musik kan återskapas från sitt källmaterial för att bli en helt ny helhet. Jag är säker på att Nine Inch Nails är upprörda över deras klipp av banans enorma framgång heller. Faktum är att NIN:s Trent Reznor vann ett Country Music Award för sin notering som författare på Country/Rap-spåret.

Låter bekant?

Det finns inga begränsningar på 1900-talet för detta produktionsverktyg. Popartister som Taylor Swift och Ariana Grande använder prover. Det är en teknik som nu används över alla delar av 2000-talets vidöppna musiktapeter. Det uppfinns ständigt på nytt och tillämpas på nya sätt. Kolla in hur mycket sampling som användes för alla breda genrer förra året:

Provtagning är mer framträdande detta decennium än det någonsin har varit, näst efter 70-talet – även om människor har provtagit sedan 50-talet. Det är van vid sådan effekt nu att man oftast inte ens vet när en låt har samplats och det har nästan blivit ett eget hantverk att hitta obskyra provkällor.

Det är också intressant att notera hur användningen för provtagning har utvecklats. När hiphop gjorde det så populärt var dess främsta användning för att rycka trumpauser för att ge rytm som bakgrund. Nu med avancerade musikproduktionsverktyg för att skapa trummor har sampling blivit helt mer kreativt med att ta sångkotletter eller melodier och omarbeta dem. Se bara på hur Kanye återuppfann sångprovet i början av 2000-talet.

Provtagning burk orsaka problem men för det mesta har det blivit ett eget instrument på ungefär samma sätt som DAWs har. Tracklib fann faktiskt också att över hälften av de 100 bästa albumen innehöll samplingar förra året.

Om du tar prover måste du bara se till att du följer den oskrivna etiska koden som gäller det – och ännu viktigare väldigt-mycket-skrivet upphovsrättslagar som rör det. Det är en konstform, en uppskattning, ett instrument, en målarpensel, och det har skapat några av de senaste årens största musik.

Om du alls är förvirrad över hur upphovsrättslagar påverkar din musik eller andras musik som du kanske vill använda kan du läsa vår viktiga guide för artister här: https://routenote.com/blog/protect-your-music-a-guide-for-artists-on-copyright/