Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Sam Altman återvänder som VD för OpenAI under ny styrelse

Vad hände nyss? I vad som har varit en av de mest kaotiska situationerna i teknikhistorien har det meddelats att Sam Altman återvänder som vd för OpenAI, fem dagar efter att han fick sparken. Den tidigare presidenten Greg Brockman, som lämnade för att stödja Altman, återvänder också. Paret kommer tillbaka under en ny styrelse med tre personer som behåller en enda medlem av den befintliga styrelsen – den som sparkade Altman.

OpenAI sa i ett uttalande att de har ett “principavtal” för Altman att återvända som VD. Han fick sparken i fredags av styrelsen, som sa att de inte längre hade förtroende för Altmans förmåga att leda OpenAI och vara “konsekvent uppriktig i sin kommunikation med styrelsen.”

Altman och Brockman kommer att fungera under överinseende av den nya styrelsen som består av tidigare Salesforce-chefen Bret Taylor som ordförande, USA:s tidigare finansminister Larry Summers och Quoras vd Adam D’Angelo, den enda befintliga styrelsemedlemmen.

Financial Times skriver att nuvarande styrelseledamot och företagets medgrundare Ilya Sutskever vände för att stödja Altmans återinträde i måndags. Över 650 anställda hade hotat att lämna företaget om han inte återvände som VD, och det talades till och med om nervösa investerare som sökte rättsliga åtgärder mot OpenAI över situationen.

Gränsen rapporterar att huvuduppgiften för den nya, tillfälliga styrelsen kommer att vara att utvärdera och utse en utökad styrelse på upp till 9 personer som kommer att återställa förvaltningen av OpenAI. OpenAI-investerare och 49% ägare Microsoft vill också ha en plats, liksom Altman själv.

På tal om Microsoft, VD Satya Nadella meddelade denna vecka att både Altman och Brockman, tillsammans med andra kollegor som lämnade OpenAI, skulle ansluta sig till företaget för att leda ett nytt avancerad AI-forskarteam. Men Nadella sa igår att han fortfarande inte styrde Altmans återkomst till sitt tidigare jobb. På frågan om Altman faktiskt gick med i Microsoft eller återvände till OpenAI sa VD:n att han var “öppen för båda alternativen.” Han sa till Bloomberg att “oavsett var Sam är, så arbetar han med Microsoft.”

Altman bekräftade sin återkomst till OpenAI i ett separat X-inlägg. “Jag älskar openai, och allt jag har gjort under de senaste dagarna har varit i tjänst för att hålla ihop detta team och dess uppdrag. När jag bestämde mig för att gå med i msft på solkvällen var det tydligt att det var den bästa vägen för mig och laget”, skrev han. “Med den nya styrelsen och w satyas stöd ser jag fram emot att återvända till openai och bygga vidare på vårt starka partnerskap med msft.”

Nadella sa att förändringarna i OpenAI-styrelsen var uppmuntrande och det första steget mot en mer “stabil, välinformerad och effektiv styrning.” Han tillade att Altman och Brockman hade nyckelroller att spela tillsammans med företagets ledningsgrupp.

Altman-sagan – vi antar att det mesta är över nu – kommer säkerligen att bli minnesvärd. Båda sidor har gått med på en utredning av händelsen som sannolikt kommer att utföras av en tredje parts advokatbyrå.