Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Sam Altman ansluter sig till Microsoft för att leda ett nytt team för artificiell intelligens efter OpenAI-skjutning

Vad hände nyss? Sam Altman återvänder definitivt inte till OpenAI efter hans chockskjutning för några dagar sedan. Istället kommer han att ansluta sig till Microsoft som chef för ett nytt forskningsteam för artificiell intelligens, enligt Microsofts vd Satya Nadella.

Altman, en av de första styrelseledamöterna i OpenAI, fick sparken som VD för företaget ChatGPT i fredags. Beslutet kom efter en granskning av styrelsen som sa att de inte längre hade förtroende för Altmans förmåga att leda OpenAI och vara “konsekvent uppriktig i sin kommunikation med styrelsen.” Hans avgång fick flera OpenAI-medlemmar, inklusive medgrundaren Greg Brockman, att lämna företaget i protest.

Med tanke på Altmans välkända status i teknikvärlden, och det faktum att han ledde företaget som startade en generativ artificiell intelligensrevolution som var så påverkan på samhället att “AI” blev årets ord, diskuterades det om att återinsätta Altman i sin VD-position bara en dag efter att han fick sparken.

Diskussionerna om att få tillbaka Altman avslutades i söndags när styrelsen på fyra personer vägrade att han skulle komma tillbaka, enligt The Verge’s källor. Twitchs vd och medgrundare Emmett Shear utsågs till OpenAI interims vd, och tog över efter Mira Murati, som utsågs till tillfällig OpenAI CEO direkt efter Altmans sparken.

Nadella skrev på X i morse att både Altman och Brockman, tillsammans med andra kollegor som lämnade OpenAI, kommer att ansluta sig till Microsoft för att leda ett nytt avancerad AI-forskarteam.

“Vi ser fram emot att gå snabbt för att förse dem med de resurser som behövs för deras framgång,” sa Nadella.

Microsoft har investerat i storleksordningen 10 miljarder dollar i OpenAI och förvärvat nästan 50 % av företaget. Nadella säger att Redmond-jätten förblir engagerad i Altmans tidigare företag och har “förtroende för vår produktfärdplan, vår förmåga att fortsätta förnya med allt vi tillkännagav på Microsoft Ignite, och att fortsätta att stödja våra kunder och partners.”

Nadellas tillkännagivande kommer bara en vecka efter att ryktena om att Microsoft har arbetat med sina egna Arm-processorer för AI och moln-arbetsbelastningar bekräftades av företaget. En av chipsen, Microsoft Azure Maia 100 AI Accelerator, är designad speciellt för att köra stora språkmodeller som OpenAI:s GPT-3.5 Turbo och GPT-4. Både Altman och OpenAI hade arbetat med Microsoft för att förfina och testa Maia-chippet.