Salomon Index.01 recension

0 Shares

Två minuters granskning

Enorma kudos till Salomon för indexet. 01. Det är ett av de första företagen som tillverkar en riktigt återvinningsbar prestandasko och trots de tekniska utmaningarna är slutresultatet en bona fide löparsko.

Visserligen, när tävlingsdagen kommer runt, kan du nå en annan sko som inte byggdes med hållbarhet i åtanke – kanske med en kolfotplatta och lite lättare (vid 285 g, det här är inte racers) – men för vanliga träningspass , parklöpningar, tempoarbete eller större helgkörning, de passar helt räkningen. När du är klar med dem, skicka dem tillbaka till Salomon gratis så återvinns de till vintersportsutrustning.

Pris och släppdatum

Tillkännagavs i september 2020 och släpptes våren 2021, Salomon Index.01 kostade $ 200 / £ 165 (cirka AU $ 260), vilket också inkluderar porto tillbaka till Salomon för återvinning i slutet av deras liv.

Design

Att artikulera de otaliga komponenterna i en tränare är normalt inte lätt. Men med Index.01 är detta inte ett problem, för för att vara helt återvinningsbar är enkelhet nyckeln. I tidigare prototyper försökte Salomon göra en sko som var tillverkad av bara ett material: termoplastiskt polyuretanskum (TPU). Men det var inte tåligt nog, så designarna lade till ett andra material och gjorde överdelen av återvunnen polyester. Det här är den sko vi ser idag.

Sulan är gjord av en generös kil av slitstarkt kväveinfunderat, TPU-baserat skum som heter Infiniride. Det ger en fin mängd dämpning, men är fortfarande fast också. Under hälen är en stapelhöjd på 28,5 mm och framfoten på 19,5 mm vilket gör en droppe på 9 mm.

Sulan har en ganska böjd form, som är avsedd att hålla landningarna väl dämpade och hjälpa till med framdrivning. Det har också ett överhäng och vinklat hörn på baksidan – det är distinkt men kan mycket väl ha en “älskar det” eller “hatar det” för vissa människors estetik. Detta material är mycket hållbart.

Yttersulan har en minimal profil, bara med små boblar för slitbanan. Även om dessa är greppiga och perfekta för användning på väg, betyder bristen på några betydande klackar att du bäst inte vågar för långt borta från lösa eller ojämna ytor. Tor vanliga vägar, men de är helt perfekta.

Överdelen är gjord av återvunnen polyester och fogas till sulan via en tunn remsa av vattenbaserat lim. Detta minimerar materialföroreningar och säkerställer så mycket som skon som möjligt är återvinningsbar. Slutresultatet är ett mycket andningsbart nätliknande material – så mycket att du kan se färgen på dina strumpor genom den. det känns ganska mjukt och det finns genomskinliga paneler på sidorna.

När skorna kommer till slutet av sitt liv, skannar du bara QR-koden som de kommer med så kan du skicka dem tillbaka till Salomon gratis. De två delarna separeras sedan, sulan görs till Salomon skidkängor och den övre till kläder. Livscykeln för dessa skor är sedan klar.

Prestanda

Det här är en bra löpsko utan nonsens. Det överkomplicerar inte saker – att köra på det känns helt naturligt, så du kommer inte att stressa ovanliga muskelgrupper eller behöva tid för att vänja sig vid det, och med den böjda sulan finns det ett skak av framdrivning för hastighet också.

Med en hälstapelhöjd på 28,5 mm finns det en bra dämpningsnivå, men skummet är inte en bläckfisk (till skillnad från till exempel Nike’s ZoomX-skum), som vi faktiskt gillade för de vanliga dagliga körningarna. Med tanke på den neutrala inställningen kan du gärna använda dem för promenader och allmänt liv också.

Den övre är verkligen andas, så svett kan lätt försvinna, vilket hjälper till att hålla dina fötter svala för de hetare sommarlöpningarna. Det är ganska enkelt att glida av och på, vilket alltid är praktiskt.

Efter ett tag tar den lysande vita färgen upp smuts och börjar se grubbig ut, så det är lämpligt att ge dem en svamp en gång i taget om du gillar att dina tränare ska ha det låda fräscha utseendet.

Komfortmässigt, det finns inget att göra fel. Stödjande runt övre, utan att gnugga eller klämma någonstans runt hälen eller tårna.

Köp det om

Du vill ha en nonsenssko
Intervall, längre körningar och till och med hastighetsarbete – Index.01 passar räkningen för alla typer av löpning.

Du tänker på ditt koldioxidavtryck
Salomon Index.01 är väl värt att överväga om du vill börja göra mer övervägande val för att minska din miljöpåverkan.

Köp inte det om

Du kommer att använda off road eller i våta förhållanden
Detta är bara ett vädret urbana eller spårlöpare.

Du vill ha den extra glansen för att uppnå PBs
Det finns ingen kolfotplatta, superfjädringskum eller superlätt viktdesign här. Det är bara en bra sko för att springa in.

0 Shares