Säkerställa kundlojalitet: bästa tips och tricks

0 Shares

Varumärken numera frodas på kvaliteten på sin kundbas och går långt för att behålla de mest värdefulla. Och det med rätta.

Visste du att en lojal kund är 5 gånger mer benägna att återköpa från varumärket och 4 gånger mer benägna att ge remisser?

Med ökad kundlojalitet kan varumärken dra nytta av fördelarna med fortsatt association när det gäller intäkter och lönsamhet. Inte bara det, varumärken behöver spendera mycket mer på att skaffa nya kunder, vilket kan vara krångligt om de har en stark befintlig kundbas. Att minska kundförlusten minskar också organisationens behov av att spendera överdrivet mycket på kundnöjdhet och engagemang.

Med en sådan uppsjö av fördelar att erbjuda, är kundbehållning och lojalitet definitivt högst upp på varje B2B-marknadsförares prioriteringslista. Om du är en av dem, här är sju knep som hjälper dig att säkerställa kundlojalitet i ditt varumärke:

Hyperanpassa din kundtjänst

Oavsett om det är i en B2C- eller B2B-modell är kundservice en av de mest avgörande faktorerna som påverkar kundlojalitet. Om du har unika kunder som sannolikt kommer att göra många värdefulla transaktioner, kan kundservice vara den aspekt där du skiljer ditt varumärke från de andra.

Dessutom, som regeln lyder: de som bidrar mest till ditt resultat är också de som är mest benägna att hänvisa bra leads. Dessutom är det billigare och tidskrävande att behålla befintliga kunder än att skaffa en ny kund.

Det hjälper att behandla sådana konton som riktade kampanjer och fokusera insatserna på kunder som sannolikt kommer att bidra med ett större värde till ditt företag. Anpassa din kundtjänst utifrån de befintliga projekt som de har med dig för att maximera resultatet. Visste du att nästan 72 % av konsumenterna säger att de bara kommer att engagera sig i personliga meddelanden?

Stärk din introduktionsprocess

Även om B2B-varumärken känner till värdet av onboardingprocesser alltför väl, saknar de oftare än inte att säkerställa den nödvändiga kvaliteten i processen. Introduktionsprocessen är kundernas första kontaktpunkt med ditt varumärke, så du bör sträva efter att göra det minnesvärt och distinkt.

Uppskattningsvis 90 % av kunderna anser att företaget kunde ha gjort det bättre när det gäller sin onboardingprocess.

Kundintroduktionsprocessen behöver inte följa en återvändsgränd, eftersom du kan anpassa den till det som fungerar bäst för dig. Vissa företag inkluderar instruktionsvideor som vägleder användaren med de första stegen. Andra tillhandahåller detaljerade produktturer och genomgångar som kan hjälpa kunden att förstå produkten/tjänsten och dess egenskaper bättre.

Några av de saker du behöver tänka på när du skapar en vinnande introduktionsprocess är att upprätthålla öppen kommunikation, uppnå små milstolpar för kunden direkt och söka feedback som kan hjälpa dig att göra upplevelsen ännu bättre för dem.

Kom ihåg att en minnesvärd ombordstigning definitivt kommer att få din kund att vilja stanna kvar längre.

Fortsätt utbilda dina kunder

De flesta företag förlorar på kunder eftersom de slutar uppmärksamma dem på rätt sätt när försäljningen har behandlats och kunden framgångsrikt tagits ombord. Att utbilda dina kunder är en aspekt som du aldrig bör ta för given som varumärke.

Kunskapsdelning bör alltid stå i främsta rummet för ditt värdeerbjudande, oavsett om du säljer en produkt eller tjänst. Kunder uppskattar verkligen all lärdom som du kan ge dem inom ditt expertområde.

Tänk på LinkedIn, vars målgrupp består av proffs och chefer. För att hålla kunderna engagerade, och för att ge dem ett unikt erbjudande som inget annat socialt nätverk gör, erbjuder LinkedIn kurser och kunskapsdelningsartiklar som hjälper kunder att lära sig nya färdigheter och stärka deras CV. Samtidigt behåller LinkedIn även de yrkesverksamma som har registrerat sig på webbplatsen genom dessa kurser. Win-Win.

Du kan skapa videor, bloggserier eller till och med ge kvalitetsutbildning genom nyhetsbrev till dina kunder. I slutet av dagen bör du försöka komma på material som dina kunder ser fram emot att engagera sig i och lära av. Genom att göra detta kan du säkerställa att kunderna är motiverade att besöka din webbplats regelbundet och drar nytta av det.

Implementera Gamification

Det enda som är ännu bättre än en personlig användarupplevelse är en gamifierad kundupplevelse. Gamification har varit känt för att göra underverk för företag med ett starkt grepp om sin nisch, vars mål är att omvandla sina kunder till evangelister för sitt varumärke.

Att erbjuda belöningar för kunders fortsatta association och lojalitet till varumärket, är ett av de beprövade sätten att implementera detta. Dessa belöningar kan vara allt från rabatter och erbjudanden till flygbiljetter eller sponsrade vistelser för konferenser. Att överraska dina kunder med belöningar har förknippats med positivt kundbeteende.

Gamification har potential att skapa en miljö som är dynamisk och spännande för kunder att engagera sig i. Det stärker inte bara ökat engagemang utan motiverar också kunderna att vara lojala mot varumärket. Varumärken kan använda gamification i processer där de vill öka kundernas delaktighet och engagemang.

När du lägger till gamification-relaterade funktioner på din webbplats, glöm inte att överväga SEO. Att integrera högupplösta funktioner och element i en webbplats som drivs av Magento eller Squarespace kan sakta ner din laddningshastighet. Du kan använda en onlineguide för att förstå SEO-övervägandena som du måste tänka på när du lägger till sådana funktioner.

Säkerställ Stellar Account Management

Account managern är i de flesta fall den enda kontaktpunkten mellan kunden och varumärket. Och låt oss inse det: kontohanteringen måste vara fantastisk och överdriven ibland, för att kunden ska förbli lojal mot varumärket.

Om du är på en mättad marknad kan kontohantering hjälpa dig att säkerställa kundnöjdhet och nöjdhet redan från början. Se till att utvärdera och förbättra ditt kundframgångsprogram konsekvent så att dina kunder alltid upplever den bästa kundservicen. Redan från första dagen bör kontoansvariga sträva efter att lösa kundproblem och se till att de får den bästa upplevelsen av att använda produkten eller tjänsten.

Account managern är också rätt person att kommunicera de värderingar och övertygelser som företaget driver. Att sätta förväntningar redan från början, att kommunicera information på ett positivt och proaktivt sätt hjälper kunderna att bilda sig ett positivt intryck av varumärket och vilja förbli lojala mot det.

Organisera evenemang och webbseminarier

Tidigare diskuterade vi vikten av utbildning för att behålla kunder och hålla dem engagerade. Ett annat sätt att uppnå detta är genom att organisera evenemang och webbseminarier och göra kostymer till en integrerad del av det.

Låt dina kunder veta att de är uppskattade genom att bjuda in dem att dela sina erfarenheter på ett evenemang eller webbseminarium som du har anordnat. Genom att göra det kommer du inte att uppnå kundlojalitet, du skulle också belöna kunden med ökad exponering, vilket de definitivt kommer att uppskatta.

Du kan organisera evenemang för olika ändamål, inklusive utbildning, produktlanseringar eller uppdateringar, eller ett minnesevenemang som visar upp dina bästa användningsfall eller kundberättelser. Oavsett anledning kan det vara en välsignelse i förklädnad att inkludera några av dina prestigefyllda kunder på din gästlista på flera sätt. Det är också ett utmärkt tillfälle att interagera med dina kunder i första hand och få feedback på vad du kan göra för att göra upplevelsen av att hantera ditt företag ännu bättre.

Tillför mervärde genom partnerskap

Växande organisationer som letar efter möjligheter att skala bör alltid överväga produktiva partnerskap. Dessa partnerskap kan erbjuda fler fördelar än en eftersom företag med mervärde kan ge kunderna mervärde.

Som fallet är med alla affärsbeslut, härrör framgångsrika strategiska partnerskap från mycket noggrann och målinriktad forskning. Håll utkik efter företag som säljer produkter eller tjänster som kompletterar dina. Genom att positionera dig som en one-stop-lösningsleverantör kan du säkerställa att kunden inte överväger att byta till andra företag som erbjuder liknande produkter eller tjänster.

Om du säljer produkter kan du också hitta en säljare som tillhandahåller liknande eller kompletterande produkter och säljer paket till rabatterade priser. Utöver detta kan partnerskap med företag som kan stärka ditt distributionsnätverk också hjälpa dig att erbjuda utvalda lojalitetsprogram som visar sig vara effektiva för att öka kundlojaliteten. När allt kommer omkring tenderar 59 % av kunderna som har registrerat sig för lojalitetsprogram att välja det varumärket framför andra konkurrenter.

Viktiga takeaways

Några av de största företagen runt om i världen spenderar mycket på initiativ som skulle hjälpa dem att säkerställa kundlojalitet och kundnöjdhet. Det råder ingen tvekan om att kundbevarande är mer värdefullt och kostnadseffektivt än att förvärva nya kunder, men även då kan marknadsförare inte kontrollera churn-hastigheten i sina organisationer på grund av olika faktorer. Men några av de värdefulla knep och tips som har listats i det här inlägget kan definitivt ge dig ett försprång när det gäller att förbättra kundlojalitet. Genom att ta ett smart förhållningssätt till att hantera kunder kan du konsekvent förvänta dig bättre intäkter och lönsamhet.

0 Shares