Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Säkerhetskopiera Windows till en nätverksenhet enligt ett schema för sinnesfrid

 • Ta reda på hur du snabbt säkerhetskopierar Windows till en nätverksenhet som du kan använda senare för att återställa hela systemet med bara viktiga filer.
 • Windows är mer stabilt än någonsin tidigare, men dåliga saker kan fortfarande hända.
 • Det finns ett enkelt sätt att ställa in Windows Säkerhetskopiering och återställning för att regelbundet spara dina systemfiler på en fjärransluten nätverksenhet.
dator backup moln

Jag har en bekännelse att göra: Jag är lite besatt av att säkerhetskopiera mina viktiga data. Jag har inte haft några allvarliga incidenter som jag kan minnas, men jag känner folk som har och det är inte snyggt.

Det är därför jag säkerhetskopierar mina Windows-datorer med jämna mellanrum. Om något går fel och systemet inte kan starta kan jag snabbt återställa det till ett tidigare tillstånd, även om det betyder data som är några dagar gamla.

Filer och projekt jag arbetar med sparas alltid i molnet, så det finns ingen fara (eller liten fara) att förlora några arbetsframsteg.

Du kan förlora massor av tid och pengar om du inte säkerhetskopierar regelbundet. Det är därför jag kommer att ägna några artiklar här på BinaryFork till säkerhetskopior.

Idag ska jag visa er hur du ställer in Windows Säkerhetskopiering och återställningett litet verktyg som ingår i Windows så att du kan kopiera dina systemdata och viktiga filer och mappar till en nätverksenhet enligt ett schema.

På så sätt kan du återställa ditt system om det inte startar eller återställa specifika filer och mappar till ett tidigare tillstånd om det behövs.

Jag tycker att Säkerhetskopiera och återställa en mer förfinad version av filhistorikfunktionen.

Varför säkerhetskopiera Windows till en nätverksenhet?

Tja, det är vad NAS-enheter används till av de flesta, även om en NAS kan göra mycket mer.

För det andra, och förmodligen det viktigaste motivet: om du säkerhetskopierar ditt system till samma fysiska enhet är det egentligen inte en säkerhetskopia. En felaktig disk kommer att radera alla chanser att återställa ditt system till ett fungerande tillstånd.

Windows spara systembild samma enhet varningWindows spara systembild samma enhet varning

Även Windows kommer att utfärda en varning om du försöker säkerhetskopiera till samma enhet där Windows är installerat.

Det finns en hel del debatt i teknikgemenskapen om vad, hur ofta och var man ska säkerhetskopiera viktiga data, så förvänta dig inte att den här guiden täcker dig i alla situationer.

Jag ska bara visa dig en enklare, bekvämare och lite säkrare sätt att säkerhetskopiera Windows använder den funktionalitet som redan finns i Microsofts operativsystem. Inget behov av programvara från tredje part.

Hur man ställer in ett schema för säkerhetskopiering av Windows till en NAS-plats

Den här guiden låter dig periodiskt spara dina systemdata på en NAS. Vi kommer att lägga till andra djupgående guider om hur man återställer hela systemet med bara specifika filer och mappar från dessa säkerhetskopior.

Den här guiden kommer bara att täcka hur du ställer in Windows Säkerhetskopiering och återställning, verktyget som går tillbaka till Windows 7, men det är fortfarande tillgängligt i Kontrollpanelen i Windows 10 och Windows 11.

1. Öppna Start meny (Win-nyckel).

2. Typ Kontrollpanel och öppna det första resultatet.

3. Klicka på i avsnittet System och säkerhet Säkerhetskopiera och återställa (Windows 7).

säkerhetskopiering och återställning av kontrollpanelen för windows 7säkerhetskopiering och återställning av kontrollpanelen för windows 7

4. Detta öppnar fönstret Säkerhetskopiering och återställning. Om du har ställt in ett tidigare backupschema kan du se detaljerna här. Om inte, kommer du att se skärmen nedan. Klicka på Upprätta backup.

säkerhetskopiering av kontrollpanelensäkerhetskopiering av kontrollpanelen

5. Det tar en stund innan följande fönster visas.

Windows ställer in säkerhetskopiering spara till ett nätverkWindows ställer in säkerhetskopiering spara till ett nätverk

Du kan välja att spara till en annan lokal partition. Listan visar inte systempartitionen, C:\, som förväntat. Eftersom vi kommer att spara till en NAS, klicka på Spara i ett nätverk… knapp.

Ett annat alternativ som jag kan rekommendera är att först mappa din nätverksenhet, så att den dyker upp som en separat partition (lokal disk).

6. I det nya fönstret måste du leta efter den exakta mappen på din NAS där du kommer att spara de periodiska säkerhetskopiorna. Klicka på Bläddra…

Windows backup välj en nätverksplatsWindows backup välj en nätverksplats

7. Vänta tills nätverket upptäcker alla enheter du kan spara till. Det behöver inte vara en NAS, eftersom du kan spara till en annan dator med en delad Windows-mapp, men om du gör det, se till att datorn är påslagen när Windows Backup behöver köra sitt schema.

Windows backup bläddra efter mappWindows backup bläddra efter mapp

Välj en giltig mapp och sedan aktiveras OK-knappen. Klicka på OK för att fortsätta.

8. Det föregående fönstret kommer nu att fylla i fältet Nätverksplats med den valda mappsökvägen.

Notera: du kan ange sökvägen manuellt och därmed hoppa över de två sista stegen.

Windows backup nätverksplats slutliga inställningarWindows backup nätverksplats slutliga inställningarDu måste lägga till enhetsnamnet framför användarnamnet

Under platsen ser du två fält, för användarnamn och lösenord, som måste fyllas i korrekt för lösenordsskyddade nätverksresurser, annars kan säkerhetskopian inte sparas på önskad plats. Lär dig hur du stänger av lösenordsskyddet i Windows om du vill.

Viktig: Om du får felet 0x80070544 betyder det att du inte har lagt till nätverksenhetens enhetsnamn framför användarnamnet, följt av omvänt snedstreck. Konstigt, odokumenterat, men definitivt nödvändigt.

Windows backup den angivna platsen kan inte användasWindows backup den angivna platsen kan inte användas

9. Platsen och referenserna kommer nu att valideras.

Windows backup som verifierar nätverksplatsenWindows backup som verifierar nätverksplatsen

Om allt checkar ut kommer du att se denna popup. Här måste du ange vilken data som ska säkerhetskopieras regelbundet.

 • Låt Windows välja – kommer att skapa en systembild plus dina skrivbordsfiler och alla användarmappar.
 • Låt mig välja – är vad jag skulle använda, så att jag kunde specificera även andra viktiga mappar att säkerhetskopiera.
windows backup vad vill du säkerhetskopierawindows backup vad vill du säkerhetskopiera

10. Du måste bekräfta säkerhetskopieringsplatsen igen. Det tidigare valet är förvalt. Klick Nästa att fortsätta.

Windows backup spara på destinationWindows backup spara på destination

11. Om du väljer alternativ nummer två ser du dessa alternativ:

 • Data filer – framtida användarmappar du skapar plus en lista över alla nuvarande systemanvändare. Du kan välja hela användare eller välja specifika mappar.
 • Dator – lista över alla systemenheter. Du kan välja hela drivrutiner eller välja specifika mappar att säkerhetskopiera.
 • Inkludera en systembild – Jag rekommenderar starkt att du kontrollerar detta så att ditt system kan återställas om det inte startar. Säkerhetskopiering och återställning sparar bara den senaste versionen av systembilden, även om du skapar den manuellt, så du kommer inte att kunna återställa till ett äldre tillstånd, bara den senaste (läs mer om hur du gör det här).
Windows backup välj vad som ska säkerhetskopierasWindows backup välj vad som ska säkerhetskopieras

12. En sammanfattning av inställningarna visas. Här kan du klicka dig vidare Ändra schema för att redigera den redan inställda backupperioden.

Windows backup granska inställningarWindows backup granska inställningar

13. Du kan växla mellan dagligen, veckovis och månadsvis. Om du är orolig för upptaget utrymme, var det inte, för bara nya filer kommer att läggas till i säkerhetskopian. Så detta är en inkrementell backup. Klickar OK kommer att starta den första säkerhetskopieringen.

Windows backup redigera schemaWindows backup redigera schema

14. Säkerhetskopiering och återställning kommer nu att köras. Dags för en fika.

Windows säkerhetskopiering pågårWindows säkerhetskopiering pågår

Du kan klicka på Visa detaljer för att se framstegen om du är otålig.

Du kan fortsätta arbeta medan säkerhetskopieringen körs. Du kan till och med stänga fönstret Säkerhetskopiering och återställning. Beroende på din systemkonfiguration kan du känna en avmattning, eftersom appen tar upp några resurser när den körs.

Vid det här laget är allt konfigurerat och du behöver inte göra något annat.

Hantera Windows Backup Occupied Space och ta bort tidigare säkerhetskopior

Det som saknar verktyget Säkerhetskopiering och återställning är möjligheten att ställa in en maximal kvot för säkerhetskopiering så att den inte fyller hela nätverksenheten.

Lyckligtvis kan du fortfarande hantera befintliga säkerhetskopior och radera data manuellt. Här är hur:

1. Öppna Säkerhetskopiering och återställning igen från kontrollpanelen.

2. Du kommer att se en sammanfattning av säkerhetskopieringsstorlek, kapaciteten på samma plats (nätverksenhet i vårt fall) och återstående free Plats. Klicka på Hantera utrymme.

Windows backup hantera utrymmeWindows backup hantera utrymme

3. En detaljhandelsvy kommer att visas. Klicka på Visa säkerhetskopior…

Windows backup hur diskutrymme användsWindows backup hur diskutrymme används

4. En annan popup kommer att visa en lista över alla säkerhetskopior och deras storlek. Välj de äldre, en efter en, och klicka Radera. Bekräfta för att fortsätta. Stäng det här fönstret när du är klar.

raderingsperiod för windows backupraderingsperiod för windows backup

Notera: du kommer inte att kunna ta bort systembilden på detta sätt, bara användarfiler och andra valda mappar. Oroa dig inte, jag har dig täckt så läs vidare:

Hur man tar bort Windows Backup System Image till Free Upp rymden

Om du vill ta bort Windows Backup and Restore System Image måste du göra det inaktivera först den schemalagda säkerhetskopieringen.

1. För att göra det gå tillbaka till huvudsidan för Säkerhetskopiering och återställning och klicka på Stäng av schemat.

schema för avstängning av säkerhetskopiering av windowsschema för avstängning av säkerhetskopiering av windows

2. Klicka nu på igen Hantera utrymme.

3. Samma fönster kommer att dyka upp som i den föregående guiden, men nu är avsnittet Systembild med Ändra inställningar… knappen är inte nedtonad. Klicka för att öppna en annan popup.

Windows backup systembild ändra inställningarWindows backup systembild ändra inställningar

4. Här kan du välja att behålla den senaste systembilden från den tidpunkt då Säkerhetskopiering och återställning senast kördes.

Om du fortfarande vill frigöra utrymme, klicka på Ta bort alla systembilder från den här datorn. Det finns en anteckning om hur mycket utrymme du kan spara.

Välj och bekräfta med OK att fortsätta.

Windows backup systembild behåll senaste radera allaWindows backup systembild behåll senaste radera alla

Kan du stänga av Windows Säkerhetskopiering och återställning?

Ungefär. Vad jag menar med det är att du inte kan gå tillbaka till “Windows Säkerhetskopiering har inte konfigurerats” av någon anledning. Men vad du kan göra för att inaktivera säkerhetskopiering och återställning helt i Windows är:

 • Stäng av schemat.
 • Ta bort säkerhetskopior av filer.
 • Ta bort systembilden.

Det var allt, nu vet du hur du ställer in Windows Säkerhetskopiering och återställning för att spara dina viktiga systemdata på en nätverksenhet.

Kompletterande läsning: Hur man säkerhetskopierar innehållet på en nätverksenhet i Windows

Vi kommer att följa upp den här artikeln med ett gäng andra guider som visar dig hur du använder Windows Backup för att hålla dina data säkra så se till att du prenumererar på att få meddelanden när dessa artiklar publiceras.

windows backupwindows backup

Uppdatering: vi detaljerade hur man skapar en återställningsenhet så att du kan starta upp Windows i RE (återställningsmiljö).

Tills dess väntar vi på din feedback och kommentarer.