Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Safari 11: Hur man anpassar hur webbplatser visas

Safari 11: Hur man anpassar hur webbplatser visas

Anpassa webbplatser efter eget tycke i Safari 11

Apples Safari-webbläsare har alltid inkluderat alternativ för att ändra hur webbplatser visas. Problemet är att de används för att påverka varje webbplats du besökt.

Med Safari 11 ändrades detta. Webbplatser kan nu anpassas individuellt. Det här är fantastiskt när vissa webbplatser du besöker regelbundet har en typ som är för liten för att du ska kunna läsa dem bekvämt, eller om sociala medianätverk du annars gillar gör dig arg med automatisk uppspelning av innehåll.

Justera enskilda webbplatsinställningar

Hur man justerar enskilda webbplatsinställningar

Öppna en webbplats i Safari och gå till Safari> Inställningar för den här webbplatsen. Ett ark öppnas under webbplatsens adress i verktygsfältet, vilket ger dig tillgång till alternativen som beskrivs nedan för att ändra hur den visas.

Använd Reader när det är tillgängligt avgör om Safaris läsfunktion utlöses på sidor som stöds, till exempel de enskilda artikelsidorna på en nyhetswebbplats. Läsaren tar bort alla layouter, annonser och cruft från en webbsida och lämnar endast innehållet och bilderna.

Använd AA-knappen för att justera läsarens utseende

Använd AA knappen för att justera läsarens utseende (textstorlek, sidans bakgrundsfärg, typsnitt), men tänk på att dessa inställningar är universella och inte definierade per plats.

Aktivera innehållsblockerare växlar om annonsblockerande tillägg är aktiva för webbplatsen i fråga. Observera dock att detta alternativ bara påverkar tillägg som använder Apples innehållsblockerande API, till exempel 1Blocker.

Safari-sidzoom är ett av de mest användbara alternativen

Sidzoom är ett av de mest användbara alternativen. Den är ursprungligen inställd på 100%, och om du ändrar det värdet justeras storleken på webbplatsens text och bilder; det kan också påverka dess layout. Olika alternativ finns tillgängliga, från 50% till 300%. Du kan snabbare justera zoomnivån med kortkommandon Kommando ++ och Kommando + –; Kommando + 0 återställer webbplatsens zoomnivå till ‘faktisk storlek’.

Autospela startar inställd på Stoppa media med ljud. Vissa webbplatser kommer smygande runt detta genom att först inaktivera ljudavspelning av video, vilket fortfarande är en distraktion. I sådana fall kan du använda inställningen Spela aldrig automatiskt; men om du gillar att spela media automatiskt – eller hitta en sällsynt webbplats där den används på ett icke-hemskt sätt – gå till Tillåt allt autouppspelning.

De tre sista alternativen (som bara visas på vissa webbplatser) gör att du kan ställa in om en webbplats ska Tillåta, Fråga för, eller Förneka åtkomst till din kamera, mikrofon och plats.

Till exempel kommer DarkSky.net att be om tillstånd när du klickar på dess placeringsknapp. Men om du ställer in Plats till Tillåta, tillstånd kommer att antas, vilket innebär att webbplatsen hoppar förbi dialogrutan och får dig direkt till ditt lokala väder.

Hantera befintliga webbplatsinställningar

Alla inställningar du definierar för en webbplats kan vändas genom att gå tillbaka till Safari> Inställningar för den här webbplatsen och redigera dem. Men för en översikt över allt du har ställt in hittills, gå till Safari> Inställningar och klicka på Webbplatser flik.

Hur du hanterar befintliga webbplatsinställningar i Safari 11

Välj en av kategorierna från Allmän ruta. Konfigurerade platser kommer att listas i huvudfönstret, uppdelat mellan För närvarande öppna webbplatser och Konfigurerade webbplatser. För att ändra ett värde, välj bara något annat från relevant meny.

Om du till exempel vill stänga av Reader för en specifik webbplats klickar du på Läsare i sidofältet och ändra sedan till Av bredvid webbplatsens namn. Alternativt kan du radera en post helt genom att klicka på dess namn och trycka på Radera eller klicka Avlägsna.

När du besöker andra webbplatser meny

Observera också När du besöker andra webbplatser -menyn, finns under rutan som innehåller enskilda webbplatskonfigurationer. Detta fungerar som standardvärde för den aktuella funktionen. Så du kan till exempel blockera automatisk uppspelning på varje webbplats, förutom några få val.

Välj detta för att göra detta Autospela från Allmän och ställ in När du besöker andra webbplatser till Spela aldrig automatiskt. För varje webbplats du vill att auto-play ska fungera på, ställ in lämpligt värde i Inställningar för denna webbplats eller dess meny i För närvarande öppna webbplatser ovan nämnda lista.


Nytt för Mac? Läs mer om macOS-tips på Integos nya Mac-användarcenter!

Vill du få ut det mesta av din nya MacBook, iMac eller annan Apple-dator? Oavsett om det här är din första bärbara dator eller om du precis har bytt från Windows, finns det några saker du bör veta om din nya Mac, som grundläggande kortkommandon eller hur du använder de olika funktionerna som macOS har att erbjuda. Läs mer om vad din Mac-dator kan göra för dig i Intego New Mac User Center: Börja nu!

Om Craig Grannell

Craig Grannell är en teknologförfattare, mestadels specialiserad på Mac, iOS, appar och spel. Han har varit nedsänkt i allt Apple i över 20 år och förälskad i datorer sedan han fick tag på en VIC-20 som barn. Han har också ett Korg Gadget-beroende. Skicka hjälp. Alternativt kan du besöka hans webbplats craiggrannell.com och följa honom på Twitter på @craiggrannell. Visa alla inlägg av Craig Grannell → Det här inlägget publicerades i Apple, How To, Software & Apps och taggade Safari 11. Bokmärk permalänken.