Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Så här söker du efter virus i Windows 10

”Håll koll på lagringsutrymme, låt uppdateringar installeras och kontrollera alltid om det finns virus.” I flera år var det det bästa rådet du kunde ge alla som ägde en Windows-dator. Det var alltid viktigt att köpa någon form av virusskydd för din bärbara dator eller surfplatta också. Microsoft började ta säkerhet på allvar efter en ganska grov patch för Windows XP. Det var först i Windows 8 och Windows 10 som Microsoft inkluderade det ultimata verktyget för att upptäcka och fixa dina enheter.

Windows 8 och Windows 10 inkluderar båda virusskydd gratis. Dessutom behöver du inte hantera deras uppdateringar eller ladda ner dem från en webbplats. De bakas in och arbetar sömlöst för att hålla din enhet så säker som den kan vara. Microsoft kallar sin svit av virusverktyg för Windows Defender.

Så här söker du efter virus i Windows 10 (8)

Så här söker du efter virus i Windows 10 med Windows Defender, säkerhetsprogrammet inbyggt i varje ny bärbar dator, surfplatta, skrivbord och 2-i-1 med Microsofts senaste operativsystem.

Innan vi börjar

Innan vi börjar finns det några saker att notera. Först ingår Windows Defender i Windows 10, men kunde inte aktiveras på din dator. Företaget som tillverkar din enhet har möjlighet att förinstallera den med säkerhetsprogramvara från partners. Dessa partners är vanligtvis antingen McAffe eller Norton.

Om du har en annan säkerhetssvit på din Windows 10-enhet, gå till den säkerhetssviten för att söka efter virus och se till att din enhet är skyddad. Om du inaktiverar eller avinstallerar dessa programdräkter kommer Windows 10 att uppmana dig att aktivera Windows Defender och hålla din enhet säker. Recensioner av Windows Defender är positivt, främst för att det inte håller på att gå och håller tyst när du skyddar dig. Å andra sidan visar vissa studier att andra säkerhetsdräkter fungerar bättre än Windows Defender.

Det viktiga är att du alltid har någon form av säkerhetspaket tillgängligt för att förhindra infektioner för nedladdningar och mer.

Hitta Windows Defender och se till att det är på

Tryck på Windows-tangenten på tangentbordet eller Windows-knappen i Aktivitetsfältet för att öppna Start-menyn. Observera att om du använder enheten i surfplatteläge får du startskärmen istället för startmenyn.

Så här söker du efter virus i Windows 10 (1)

Tryck eller klicka på Inställningar. Det är i det nedre vänstra hörnet av Start-menyn och startskärmen.

Så här söker du efter virus i Windows 10 (2)

Välkommen till appen Inställningar. Tryck eller klicka nu på Uppdatering och säkerhet.

Så här söker du efter virus i Windows 10 (3)

I området Uppdatering och säkerhet hittar du allt du behöver för att din enhet ska fungera och vara säker. Windows Update ser till att Windows Defender har de senaste virusuppdateringarna och definitionerna. Det är den första skärmen du kommer till. Uppdateringar installeras tyst och automatiskt i Windows 10. Manuell kontroll av nya virusdefinitioner är inte något du behöver göra innan du kör en virussökning.

Tryck eller klicka på Windows Defender i menyn till vänster i appen Inställningar. Det är det andra menyalternativet.

Så här söker du efter virus i Windows 10 (5)

Om dessa omkopplare är gråa kan du satsa på att Windows Defender är avstängd på din enhet. Du måste avinstallera ditt andra säkerhetssystem om du vill använda Windows Defender. Du kan göra det från Kontrollpanelen eller från appen Inställningar under Systemet. Om alla dessa omkopplare är på kommer du sannolikt att få virusdefinitioner från Microsofts servrar och Windows skannar dina filer i realtid.

Så här söker du efter virus i Windows 10 (6)

Medan Microsoft har integrerat dessa alternativ i appen Inställningar har den ännu inte lagt till faktisk skanning i appen Inställningar. För det måste du gå till ett separat område. Tryck eller klicka på Öppna Windows Defender länk längst ned på skärmen.

Så här söker du efter virus i Windows 10 (7)

Skannar med Windows Defender

Välkommen till Windows Defender. Saker har förändrats mycket i Windows, men Windows Defender ser själv ut som det alltid har gjort. Observera att eftersom det är en separat app behöver du inte dyka in i appen Inställningar innan du öppnar Windows Defender. Det är bara mycket lättare än att försöka komma ihåg vad Microsoft kallar programmet.

Så här söker du efter virus i Windows 10 (8)

Använd väljarna till höger för att avgöra om du vill skanna hela din dator eller göra en snabbsökning för att kontrollera om det finns några omedelbara problem. Använd alternativet Anpassad för att skanna specifika filer. Observera att Windows 10 genomsöker nedladdningar efter dig i realtid. Du behöver inte använda det anpassade alternativet ofta.

Eftersom uppdateringar hanteras av Windows Update behöver du inte den fliken. På fliken Historik kan du hålla reda på de saker som Windows Defender har hittat. Om Windows Defender hittar något under en genomsökning ger det dig möjlighet att karantänera eller ta bort objektet. Om det är en fil du har laddat ner väljer du alltid ta bort. Om det är en Windows-fil, karantän den och uppdatera din dator omedelbart.

Läs: Så här återställer du bärbara datorer, stationära datorer och surfplattor som kör Windows 10

Lycka till med Windows 10 och Windows Defender. Förhoppningsvis behöver du aldrig använda den.