Så här köper du en gimbal: 6 steg för att jämna ut video från din kamera eller telefon

0 Shares

Kamerastabilisatorer, eller kardborrband för de flesta folk, har varit vanliga i avancerade TV- och filmproduktioner i över 30 år, men det har bara nyligen varit att tekniken har blivit populär bland spirande filmskapare och hobbyister.

Liksom så många delar av konsumentteknik beror detta främst på framsteg inom sensor- och motordesign. Det betyder att dessa saker nu är mindre och, ännu viktigare, billigare än någonsin, vilket innebär att du nu kan uppnå actionbilder i Hollywood-stil utan skakningar och skador på banksaldot.

Så, vad är en gimbal? I grund och botten är det ett verktyg för att ta bort skakningar och stabilisera video genom att upptäcka och motverka oönskad rörelse med avancerade sensorer och motorer. Med hjälp av grundläggande teknik som föregåtts av våra forntida grekiska förfäder kommer en modern kardan att hålla en videoinspelningsenhet i en fast punkt i tröghetsutrymmet, trots vad operatören gör med sina armar.

Men gimbals går utöver bara att utjämna video. De kan också lägga till ett element av kreativitet i alla projekt, så att användaren kan efterlikna manövrar som bara tidigare varit möjliga med den typ av kranar, dockor och spår som finns i Hollywood-studior.

Vackra avslöjande bilder, där kameran rör sig smidigt bakom ett objekt för att avslöja motivet, liksom högoktana actionjakter och Christopher Nolan-esque ‘Vortex’ -bilder kan enkelt sättas in i en hemlagad videosekvens för att ta din innehåll till nästa nivå. Här är de sex saker du bör tänka på när du köper din första gimbal, oavsett om det är för en kamera eller telefon.

1. Vilken kamera har du?

Dagens kardborrar finns i alla former och storlekar och är gjorda för att passa ett antal enheter, från smarttelefonen i fickan eller små actionkameror till mycket avancerade filmkamera riggar och inställningar. Om du inte verkligen tar din videografi på allvar, är det troligt att du kommer att titta på konsumentänden av spektrumet, så de mindre gimbalerna för smartphones, actionkameror och lättare spegelfria kameror borde vara rätt plats att börja.

Som sagt, många av oss har redan investerat i en DSLR för vår fotografering. Moderna DSLR och deras respektive linser kan vara viktiga, vilket betyder något som Zhiyun Crane 2S (ovan, $ 399 / £ 479 / AU $ 740), som har gjorts för att hantera en nyttolast på upp till 3,2 kg, kan vara den om du ‘ är redan en ivrig fotograf som vill hoppa till rörliga bilder. Oavsett fallet är en allmän tumregel att ju större nyttolast, desto större och dyrare kommer din kardan att behöva vara.

Men om du inte vill använda din befintliga kamera och behöver något som är super enkelt att ställa in, kolla in DJI Pocket 2 ($ 349 / £ 339 / AU $ 599). Den kan ha relativt liten sensor, vilket bara gör den lämplig för fotografering av b-roll på avancerade produktioner, men den kombinerar en liten 3-axlig gimbal med en liten inbyggd 4K-kamera. Det finns också en hållare för en smartphone på sidan, så att du effektivt kan använda telefonen som en extern bildskärm och ha full kontroll över åtgärden.

2. Vilka funktioner behöver du?

Det viktigaste inslaget i en gimbal är dess stabilisering och du kan köpa enaxliga, tvåaxliga eller treaxliga gimbaler för att hjälpa till att leverera detta. Enaxliga gimbaler kan vara användbara om du bara behöver planera horisonten (till exempel på en FPV-drone), men de lägger inte riktigt något kreativt element till din produktion. De flesta kamera- eller telefonbrickor erbjuder tvåaxlig eller treaxlig stabilisering.

Tvåaxliga gimbals är billigare och lite mindre, men bristen på stabilisering på en axel (vanligtvis lutningsaxeln) betyder att det kan vara svårt att få konsekventa jämna resultat om du till exempel gör gångbilder. Det är därför de flesta kardborren vi rekommenderar erbjuder 3-axlig stabilisering. Dessa korrigerar rörelse på alla tre plan och tenderar att erbjuda ytterligare funktioner, såsom automatisk spårning, panorering för tidsfördröjningsbilder och hjälp med ett antal mycket stiliserade bilder, såsom virvel (där kameran effektivt rullar rullar) och snabba piskpannor .

När det gäller andra kardborrfunktioner är det bäst att bestämma vad du behöver för att uppnå din kreativa vision. Om det bara är för att minska en del av rörelsesjuka-framkallande skakningar i bilder, kommer några av de mer grundläggande kardanorna (till och med en icke-mekanisk mekanisk kardan) att vara det bästa stället att börja.

Men om du vill fjärrstyra gimbalen med din telefon behöver du en (som Zhiyun Crane 2S eller DJI RSC 2) som har Bluetooth-anslutning. På samma sätt, om du vill justera inställningarna utan att använda din telefon, leta efter en som har en OLED-skärm (som DJI RSC2) eller till och med en inbyggd pekskärm, som du hittar på Zhiyun Weebill 2.

3. Ställ in en budget

Det kan kännas fantastiskt att springa runt med DJI Ronin 2 (ovan), men du kommer att titta på en räkning för $ 8,399 / £ 6,499 / AU $ 10,999 för den modellen. Däremot kostar något som DJI OM 4 bara $ 149 / £ 139 / AU $ 239 och fungerar med de flesta moderna smartphones. Med bara detta kit och kraften i din iPhones fantastiska videofunktioner är det möjligt att fånga episka bilder på en mycket stramare budget.

På samma sätt är Zhiyun Crane-M2 designad för nybörjare och kostar bara $ 199 / £ 199 / AU $ 269, men är kompatibel med ett antal kameror, från ljusa spegelfria modeller till smartphones och actionkameror. Tack vare ett antal gimbal-lägen är det enkelt att uppnå olika professionella och kreativa kameraskott med minimal kunskap och installationstid. För nybörjare är den här prissättningen en bra plats att börja på, oavsett om du behöver en gimbal för din telefon eller kamera.

4. Tänk på storlek och vikt

Precis som kameror finns kardborren i alla former, storlekar och vikter. Titta mot den mer professionella änden av marknaden och de kommer sannolikt att involvera stora riggar som måste hållas med båda händerna och kräver en väska för transport. Tänk också på att en gimbal kräver batterier för att driva elmotorn och sensorerna, så att dessa kan lägga till bulk i din väska.

Modeller som DJI RSC 2, Zhiyun Weebill-S eller Crane-serien och Manfrotto MVG460 är alla utformade för att fällas ner ganska platt så att de kan stashas i en ryggsäck (helst en med säkra fack). Du kommer också att upptäcka att handtag och baser skruvas bort från huvudkroppen för att minska storlek ännu mer.

Mini-gimbalen för smartphones och actionkameror är mycket mindre och kan enkelt vikas i en liten ryggsäck, väska eller till och med en djup ficka. Zhiyuns extremt smarta Smooth-Q3 smartphone-gimbal är till exempel liten, mäter bara 45x154x180mm när den är vikad och väger 340g, men den har en inbyggd blixt och en medföljande app som tar det hårda arbetet med att behärska professionella bilder.

5. Tänk på installationstiden

En av de knepigare aspekterna av att äga en gimbal, särskilt de som är utformade för större spegelfria och DSLR-kameror, är installationen. Du kan inte bara öppna lådan, fästa en kamera och börja filma, eftersom de kräver noggrann balans för att säkerställa att motorerna inte är överansträngda och för tidigt utbrända.

Beviljas, det finns appar (som DJI: s ovan) och videohandledning för att hjälpa till med detta, men det kräver fortfarande tid och en hälsosam dos tålamod för att få det rätt. Enhetsnivåenheter för smartphones och actionkamera tenderar att vara mycket enklare, eftersom det vanligtvis är fallet att gå igenom en snabb inställning och balans och sedan lämna detta för all framtida användning.

Ju mer komplex gimbalen är, desto mer sannolikt är det att du måste göra små tweaks varje gång du skjuter, så det är något att tänka på. Med det sagt, om snabb installation är en prioritet, leta efter en modell – som Zhiyun Crane 2S eller DJI RSC 2 – som har låsmekanismer för varje axel, så att du kan balansera var och en i taget.

Moderna gimbals har också många inbyggda lägen för att uppnå olika filmeffekter, och dessa tar också tid att bemästra. Att skilja mellan ett Pan Follow och ett POV-läge bestämmer till exempel vilken axel som förblir låst och i slutändan hur kameran beter sig. När allt kommer omkring kommer en modern treaxlig gimbal att stödja panorering, tilt och roll-funktionalitet, vanligtvis med ett läge för att prioritera en eller två av dessa.

Ovan nämnda Zhiyun Smooth-Q3 smartphone gimbal (ovan) använder en stödjande app för att ta bort det mesta av det hårda arbetet med att uppnå snygga bilder, eftersom användarna kan interagera med smartphone-skärmen, låsa på och följa motiv och till och med zooma på telefonens kamera in och ut (beroende på modell) med en brytare på sidan.

6. Hur länge behöver du skjuta?

Allt med elmotorer och sensorer kommer att kräva en strömkälla och detta kommer vanligtvis i form av uppladdningsbara batterier. De mer professionella gimbalsna, som de för tyngre spegelfria och DSLR-kameror, använder ofta avtagbara batterienheter, så de på längre, professionella skott kan hålla reservuppsättningar och byta över vid behov.

Modeller på konsumentnivå, som de för actionkameror och smartphones, brukar använda inbyggda uppladdningsbara batterier, som är mindre och kommer inte att hålla så länge. Dessutom måste du ansluta den till ett uttag för att ladda.

Med det sagt har både DJI RSC 2 och Zhiyuns Crane-serie en påstådd batteritid på 12-14 timmar. Ta detta med en nypa salt om du använder många funktioner under längre tidsperioder, men de är utformade för att hålla omfattande skott utan att svika operatörerna.

Det är också värt att notera att några av de mer professionella modellerna också kan driva kameran och andra underordnade via sina inbyggda batteripaket, vilket ger större sinnesro att din videokamera inte kommer att dö plötsligt mitt på bilden.

Dagens bästa DJI OM 4-erbjudanden

0 Shares