Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Så här förbereder du din Mac för att uppgradera till macOS Mojave

Så här förbereder du din Mac för att uppgradera till macOS Mojave

Så här förbereder du din Mac för att uppgradera till macOS Mojave

Den senaste versionen av den här artikeln finns i Så här förbereder du din Mac för att uppgradera till macOS Big Sur.

Så här förbereder du din Mac för att uppgradera till macOS Big Sur: den ultimata guiden

Det är dags igen: en annan version av macOS är precis runt hörnet. På mindre än två månader kan du uppgradera din Mac till macOS Mojave. Den senaste versionen av Apples stationära operativsystem är lätt på stora, nya funktioner, men stark på förbättringar under huven.

Ska du uppgradera din Mac till Mojave? Kan din Mac till och med uppgraderas till Mojave? Och hur ska du förbereda dig för denna stora förändring? I den här artikeln svarar jag på alla dessa frågor så att du kan vara redo att uppgradera din Mac till macOS Mojave när Apple officiellt släpper sitt nya operativsystem.

Kompatibilitet

Det första du ska kontrollera är om din Mac är kompatibel med Mojave. Alla Mac-datorer som släpptes i mitten av 2012 eller senare kommer att kunna köra Mojave, och vissa äldre Mac-proffs kommer också att kunna köra den.

  • MacBook Pro (mitten av 2012 och senare)
  • MacBook Air (mitten av 2012 och senare)
  • MacBook (tidigt 2015 och senare)
  • iMac (slutet av 2012 och senare)
  • iMac Pro (2017 och senare)
  • Mac Mini (slutet av 2012 och senare)

Mac Pro är ett specialfall. Alla Mac Pros från slutet av 2013 och senare (det är papperskorgen Mac Pro) kommer att köra Mojave, men tidigare modeller, från mitten av 2010 och mitten av 2012, kommer också att köra Mojave om de har ett Metal-kompatibelt grafikkort. Detta innebär att du kan köra Mojave på en ”ostrivare” Mac Pro om den har rätt grafikkort; Du kan också uppgradera det grafikkortet om du vill kunna köra Mojave. Den här artikeln från bloggen Production Expert förklarar vilka grafikkort som är metallkompatibla.

Om du inte är säker på din Macs årgång, gå till Apple-menyn och välj Om den här Mac. Du ser dess modell och år.

Kontrollera programvarukompatibilitet

All Apples programvara är kompatibel med Mojave från första dagen, och många större appar kommer också att göra det. Men det finns en möjlighet att en eller flera appar som du är beroende av inte kommer att vara. Apputvecklare har gott om tid för att säkerställa kompatibiliteten för sina produkter, men i vissa fall fungerar de inte snabbt nog, eller så är det inte möjligt att göra deras appar kompatibla.

Det är viktigt att du kontrollerar att dina appar är kompatibla. Tänk om du inte gör det, och du tycker att en app du använder för att utföra en viktig uppgift för dina kunder inte fungerar? Du måste använda din säkerhetskopia (se nedan) för att återgå till High Sierra.

Apple håller inte en lista över kompatibla appar, men du kan hitta listor på olika platser, till exempel den här Reddit-tråden; och här är en lista över inkompatibla appar, även på Reddit. Varje apputvecklare bör säga på sina webbplatser eller i Mac App Store-information om de är kompatibla.

Det är särskilt viktigt att du kontrollerar kompatibilitet med maskinvarudrivrutiner. Om du till exempel använder en RAID-lagringsenhet och dess drivrutin inte uppdateras kommer du inte att kunna komma åt dina filer på den enheten, och om du har ett grafikkort vars drivrutiner inte ingår i macOS, du ‘ Jag måste se till att de har uppdaterats för att använda din Mac korrekt.

Du kanske märker – och du kanske redan har – att vissa appar, när de startas, skapar en dialog som säger att de inte är optimerade för din Mac. Dessa appar körs i 32-bitarsläge, och Apple kräver snart att alla appar är 64-bitars. 32-bitarsappar körs fortfarande under Mojave, men nästa version av operativsystemet nixar dem permanent. Det är upp till utvecklarna att uppdatera apparna, och i vissa fall kommer detta inte att göras, så var beredd att hitta ersättare för några äldre appar nästa år.

Rengör din Mac

Det är en bra idé att uppdatera så mycket av din programvara som möjligt innan du uppgraderar till Mojave. De flesta appar för närvarande erbjuder uppdateringar automatiskt, eller, om du har köpt dem från Mac App Store, via App Store-appen. Oroa dig inte för att små appar uppdateras, men för saker som Microsoft Office eller Adobes Creative Cloud-appar och andra appar du är beroende av för ditt arbete är det en bra idé att söka efter uppdateringar innan du uppgraderar för att säkerställa att du inte har några problem.

En annan sak du kan göra är att rensa bort en del av skräpet som har funnits på din Mac ett tag. Du kan börja med att välja Apple-meny > Om denna Macoch klicka sedan på Lagring. (RELATERAT: Hur man använder optimerad lagring för att öka diskutrymmet.)

Du kan också använda Intego tvättmaskin för att städa upp och ta bort filer du inte längre behöver, till exempel cachefiler, nedladdningar, dubbletter och mer.

Kontrollera din enhet

Apples diskverktyg (finns i / Applications / Utilities) är ett verktyg som är utformat för att hantera diskar, men också för att kontrollera dem för fel. Innan du uppgraderar är det en bra idé att köra Diskverktygets första hjälpenverktyg på din startvolym, liksom på den eller de hårddiskar du använder för att säkerhetskopiera din Mac (se nedan).

Starta Diskverktyg, välj startvolym och klicka sedan på Första hjälpen i verktygsfältet. Det tar några minuter och under processen kommer din disk att låses så att Disk Utility kan göra reparationer om det behövs. När detta är klart kommer det att berätta om allt är bra och om det har gjort reparationer.

Säkerhetskopiera din Mac

Om din Mac är kompatibel och du är redo att uppgradera är det första du bör göra att säkerhetskopiera din Mac. Du kan använda Time Machine om du har en extern hårddisk, men det säkraste sättet att göra detta är att klona din enhet. En klon eller startbar säkerhetskopia är en exakt kopia av allt på din Mac-enhet: systemfiler och personuppgifter. Du kan göra detta med Intego Personal Backup. (Relaterat: Intego Personal Backup jämfört med Apples Time Machine)

Om något går fel under uppgraderingsprocessen kan du starta från den externa enheten och vid behov kopiera alla dess filer till din Mac.

Välj uppgraderingsmetod: migrering eller ren installation

Det finns två sätt att uppgradera en Mac. Det enklaste är att köra MacOS Mojave-installationsprogrammet, som kommer att installera de nya filerna över ditt befintliga operativsystem. Det kommer inte att ändra dina data, men bara de filer som ingår i systemet, samt medföljande Apple-appar.

Den andra är att använda Apples Migration Assistant. Den här appen är utformad för att flytta dina data från en gammal Mac till en ny, men du kan också använda den för en uppgradering. För att göra detta bör du klona din Mac på minst två enheter (en att använda för uppgraderingen och en annan som säkerhetskopia). Starta din Mac och tryck sedan på Alternativknappen omedelbart så att du kan välja den enheten som startdisken. Starta Diskverktyg (i / Program / Verktyg) och radera enheten på din Mac. (Du gjorde två säkerhetskopior, eller hur?)

Ladda ner macOS Mojave-installationsprogrammet och starta det. Det kommer att fråga vilken enhet du vill installera programvaran på; välj den nu raderade enheten på din Mac. Följ instruktionerna för att slutföra installationen.

När du är klar har du ett jungfruligt operativsystem på din Mac och du kommer fortfarande att arbeta från din externa enhet. Du kan nu kopiera alla filer i din hemmapp, liksom personliga appar. (RELATERAT: Ställa in en ny Mac: Ska du migrera eller göra en ren installation?)

En ren installation är tidskrävande, men det kan ta bort gamla filer från appar som du inte längre använder, och det är ett bra sätt att börja med en ren skiffer. Vissa människor gör detta för varje större operativsystemuppgradering; Jag gör det bara några år, för det tar lång tid. Om du gör en ren installation, se till att behålla båda dina kloner under en tid, bara om det finns något du glömde bort.

Hur man installerar macOS Mojave

Okej, det har tagit ett tag, men nu är du redo. Om du installerar macOS Mojave på en bärbar dator, se till att den är laddad eller anslut den till en strömförsörjning. du vill inte att batteriet ska ta slut under installationen.

Gå till Mac App Store och ladda ner Mojave-installationsprogrammet. Det här handlar om 5-6 GB och kan ta lite tid beroende på din bandbredd. När nedladdningen är klar startar installationsprogrammet; följ dess instruktioner. Uppgraderingsprocessen kan ta ett tag – en halvtimme eller så – och det här är en bra tid att få en kopp te eller kaffe, gå hunden eller göra något annat istället för att sitta framför din Mac och titta på dess förloppsindikator.

Men först … I allmänhet raderas installationsprogrammet efter att macOS har installerats. Om du tittar in / applikationer ser du installationsprogrammet, som heter Installera macOS Mojave. Det är en bra idé att kopiera den till en annan plats, en extern enhet eller kanske till din nedladdningsmapp. På så sätt har du en ny kopia om något går fel och du måste köra den igen. Om din bandbredd är tillräckligt snabb kanske det inte är nödvändigt, men för många människor kan det spara mycket tid att hålla installationsprogrammet säkert. Detta är också användbart om du har mer än en Mac; du kan bara kopiera installationsprogrammet till en annan Mac och köra det.

När installationen är klar måste du gå igenom några skärmar, till exempel en för att logga in på ditt iCloud-konto. Vid den här tiden kan du se en skärm med inkompatibel programvara som berättar om appar som har flyttats eftersom de är kända för att vara oförenliga. Du hittar dem i en inkompatibel programmapp på den översta nivån på din enhet.

Vad ska jag göra om något går fel

Många saker kan gå fel med en operativsystemuppgradering. Om du har problem kan du starta din Mac från den klon du skapade tidigare och sedan köra installationsprogrammet igen. I värsta fall kan du behöva torka din Macs startdrift, följ den rena installationsmetoden som jag diskuterade ovan.

Även om allt är bra, behåll dessa kloner ett tag, om det skulle gå fel de första dagarna av Mojave. Men nu kan du börja kolla in de nya funktionerna i det här nya operativsystemet och planera för din uppgradering. Njut av!

Hur kan jag lära mig mer?

Varje vecka på Intego Mac PodcastIntegos Mac-säkerhetsexperter diskuterar de senaste Apple-nyheterna, säkerhets- och sekretessberättelserna och erbjuder praktiska råd om hur du får ut mesta möjliga av dina Apple-enheter. Var säker på att följ podcasten för att se till att du inte missar några avsnitt.

Du kan också prenumerera på vår e-post nyhetsbrev och håll ett öga här Mac-säkerhetsblogg för de senaste Apples säkerhets- och sekretessnyheter. Och glöm inte att följa Intego på dina favoritkanaler på sociala medier: Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Om Mike Jones

Mike Jones skriver om Apple-produkter och mer på sin blogg Kirkville. Han är co-värd för Intego Mac Podcast, liksom flera andra podcasts, och är en regelbunden bidragsgivare till The Mac Security Blog, TidBITS och flera andra webbplatser och publikationer. Kirk har skrivit mer än två dussin böcker, inklusive Take Control-böcker om Apples medieappar, Scrivener och LaunchBar. Följ honom på Twitter på @mcelhearn. Visa alla inlägg av Mike Jones → Detta inlägg postades i Apple, How To och taggade Mac, macOS, macOS Mojave. Bokmärk permalänken.