Så här fixar du din frusna MacBook

Så här fixar du din frusna MacBook

MacBook är en av de mest kraftfulla maskinerna i världen. Den har fantastisk grafik och robust hårdvara för att stödja flera operationer samtidigt. Men som de säger, alla har en dålig dag då och då, och det har MacBook också.

Vid det sällsynta tillfället kan du hamna i en situation där din MacBook har fastnat på ett ställe. Du har till exempel öppnat Safari för webbsurfning, men nu är din MacBook frusen på Safari-skärmen, vilket gör att du inte kan göra något annat.

MacBook frusen är ett sällsynt problem, men det är ett irriterande problem. Men du behöver inte oroa dig för det. Det finns flera sätt att fixa en frusen MacBook. Så låt oss kolla in några av dessa sätt.

Varför är min MacBook frusen?

Det finns flera anledningar till att MacBook fryser. Faktum är att fryst förekommer i olika varianter, som att markören rör sig på skärmen men inte klickar på någonting. I vissa sällsynta fall kan du inte ens flytta markören eftersom hela systemet är fruset.

Låt oss förstå några orsaker bakom din frusna Mac:

Appen kraschade

För det mesta är problemet inte med din MacBook. I själva verket har appen som du använder just nu kraschat, vilket tar ditt system med sig. Detta händer eftersom din Macs diskutrymme inte har utrymme för att köra appen. Så du kan utöka enhetens minne eller helt enkelt ta bort den problematiska applikationen.

Tredje parts drivrutiner eller tillägg

Om du har installerat buggy eller inkompatibla drivrutiner eller tillägg på ditt MacOS-system kan det få din Mac att frysa. Så installera alltid välrenommerade och kompatibla drivrutiner på din dator.

Maskinvaruproblem

Du kan inte utesluta problem med din Macs tangentbord eller mus. Om ditt tangentbord, mus eller styrplatta inte är korrekt ansluten till din MacBook kommer du inte att kunna flytta pekaren eller styra den med tangentbordet. För att kontrollera din hårdvara, anslut dem till vilken annan enhet som helst. Om problemet är ihållande bör du skaffa ett nytt tangentbord eller mus.

Malware-infektion

Ja, MacOS kan få malwareinfektioner. Det är inte lika vanligt som Windows, men Mac-datorer blir infekterade med skadlig programvara. Den enkla infektionen med skadlig kod är en ökad belastning på CPU och minne. Därför bör du få din Mac kontrollerad för skadlig programvara för att fixa den frusna MacBook

Hur fixar du din frusna MacBook?

Oavsett vad som har fått din MacBook att frysa, måste den åtgärdas snabbare. Med tanke på alla vanliga scenarier har vi hittat dessa lämpliga lösningar för att fixa din frusna Mac:

Lösning 1. Tvångsavsluta den problematiska appen

Om ditt MacOS fryser varje gång du öppnar en viss app är det ditt problem. Ofta händer detta för att appen är buggig eller att din Mac inte har tillräckligt med processorer eller utrymme för att stödja appen.

När appen är ett problem kan du lägga märke till regnbågshjulet eller den snurrande badbollen, dödens snurrande pizza eller bara SPOD på din skärm.

Här är lösningen att avsluta appen och starta om den för att låsa upp din MacBook. Eftersom din skärm är frusen måste du tvångsavsluta en app.

När du inte vet vilken app som orsakar problemet kan du använda dessa steg för att fixa en frusen MacBook:

Steg 1. Genom att klicka på en annan app eller ditt skrivbord, flytta till ett annat område av MacOS. Alternativt kan du trycka på Kommando-Tab för att byta till en annan app. Detta kommer att dra ut din MacBook från det frusna tillståndet.

Steg 2. Efter det klickar du på Apple-logotypen från menyraden och väljer Force Quit.

Steg 3. Om appen inte svarar kommer den att markeras på skärmen. Du kan klicka på den för att tvinga sluta.

Tvinga avslut

Alternativt kan du följa dessa steg för att tvinga avsluta appen (om du vet vilken app som skapar problemet):

Steg 1. Högerklicka på appens ikon i Dock. Du kommer nu att se antingen alternativet att avsluta eller ett alternativ att tvinga sluta.

Steg 2. Om du bara vill tvångsavsluta en app, tryck på Alt-tangenten medan du högerklickar på appen. Detta kommer att ändra alternativet Avsluta till att tvinga sluta.

Förutom detta, om du är en kommandoanvändare, kan du använda den här tangentkombinationen på din Mac för att tvinga avsluta programmet:

Cmd + Alt/Option + Esc

ember sluta

Lösning 2. Starta om din MacBook

Om du inte kan tvångsavsluta appen eller om din MacOS inte svarar helt, är ditt enda alternativ att starta om din Mac. Här är stegen för att starta om din MacBook:

Steg 1. Klicka på Apple-logotypen från menyraden, välj och klicka på alternativet Starta om.

Steg 2. Om din mus inte svarar, tryck på Kommando-Kontroll-Mata ut på en gammal Mac eller Kontroll-Alternativ-Kommando-Ström-knappen på en nyare Mac. Detta kommer att spara appinställningarna och sedan stänga av din Mac. Men om du använder en Touch ID-sensor kanske detta inte fungerar för dig.

Steg 3. Anta att ditt tangentbord inte heller svarar; tryck och håll ned strömknappen tills din MacBook stängs av. Vänta ett par minuter och tryck på strömknappen för att slå på enheten igen.

Lösning 3. Starta om din Mac i felsäkert läge

Om din Mac fortfarande fryser kan du försöka starta om din Mac i felsäkert läge. Det här är den bästa lösningen för att åtgärda problem med dina startappar. Följ dessa steg för att ta din enhet till felsäkert läge:

Steg 1. Starta om din MacBook, tryck och håll ner Skift-tangenten direkt när din Mac startar.

Steg 2. Släpp knappen när inloggningsskärmen visas på din skärm.

Steg 3. Logga in på din Mac-dator. Du kan bli ombedd att logga in igen. När orden Säker start visas i det övre högra hörnet har du säkert kommit in i felsäkert läge och nu kan du försöka fixa din frusna Mac.

Lösning 4. Använd verktyg från tredje part

Om Force Quit eller omstart inte fungerade för dig, finns det ingen anledning att få panik. Det finns flera fantastiska verktyg tillgängliga för att hjälpa dig fixa den frusna Macen.

CleanMyMac X är ett av de bästa verktygen för att optimera ditt MacOS. Förutom att rengöra din MacBook har verktyget en robust optimeringsmodul som snabbt kan upptäcka hängda appar. Och hjälpa dig att avsluta dem alla med ett enda klick.

När du har installerat programvaran på din dator, följ dessa steg:

CleanMyMac X

Steg 1. Starta CleanMyMac X och från sidofältet, klicka på alternativet Optimering.

Steg 2. Gå till Visa alla objekt > Hängde applikationer.

Steg 3. Välj appen du vill avsluta och tryck på knappen Avsluta. Och din frusna MacBook kommer att fixas.

Hur förhindrar du att din MacBook fryser?

Det är lätt att fixa en frusen MacBook. Men vad händer om du inte behöver ta itu med en frusen Mac och försena ditt arbete. Häftigt, eller hur?

I så fall måste du följa dessa försiktighetsåtgärder för att förhindra att din MacBook fryser:

  • Uppdatera ditt MacOS. Gå till Apple-menyn > Om den här Macen > Programuppdatering och installera systemuppdateringar om några finns tillgängliga. Att hålla din MacOS uppdaterad kommer att förhindra många fel, inklusive Mac fryst.
  • Uppdatera dina appar. Föråldrade appar har buggar som kan leda till att skärmen fryser. Gå därför till App Store och se till att alla dina appar är uppdaterade.
  • Använd första hjälpen. I MacOS är Första hjälpen som en felsökare som automatiskt kan fixa normala fel. Så navigera till Applications > Utilities > Disk Utility > First Aid.
  • Använd Safari. Safari är en inbyggd Apple-webbläsare. Om du har fastnat i andra webbläsare på din MacBook, byt till Safari för bättre prestanda.
  • Ta bort webbläsartillägg. I många fall kan webbläsartillägg från tredje part orsaka problem med att frysa Mac-datorer. Så öppna din webbläsare och ta bort alla tillägg för att kontrollera om det fixar din frusna Mac.
  • Använd Activity Monitor. Activity Monitor är ett utmärkt Mac-verktyg som hjälper dig att identifiera appar som förbrukar högre resurser på din Mac. Gå till Applications > Utilities > Activity Monitor och klicka på CPU-kolumnen för att få hög till låg ranking för att veta vilken app som tar upp mer minne på din enhet.
  • Kör en skanning av skadlig programvara. Som redan diskuterats kan skadlig programvara vara orsaken bakom din Macs tröga prestanda. Så använd verktyg som CleanMyMac X för att ta bort skadlig programvara från din Mac.

Avskedsanmärkningar

Din frusna MacBook kan ge dig en svår migrän och försena ditt arbete. Så den bästa lösningen är att hålla ditt system och dina appar uppdaterade för att undvika frusna MacBook-problem.

Utöver detta, se upp för skadlig programvara, föråldrade drivrutiner och långsam Mac-hastighet. Manuellt kanske du inte kan förhindra att din Mac fryser. Så skaffa CleanMyMac X för att tvinga bort appar, skanna skadlig programvara och hålla din MacBook ren.

Vi hoppas att du tycker att det här inlägget är användbart. För fler MacOS-guider, fortsätt att följa oss på sociala nätverk.

Relaterade Artiklar

Back to top button