Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Så här åtgärdar du problem med macOS Ventura batterilivslängd

I den här guiden visar vi dig hur du snabbt fixar problem med macOS Ventura batterilivslängd på din Mac.

Om du nyligen flyttade din Mac från macOS Monterey till macOS Ventura eller en version av macOS Ventura till en annan, och din Macs batteri laddas ur snabbare än du tror att det borde vara, finns det några steg du bör vidta innan du kontaktar Apples kundtjänst .

Starta om din Mac

Om du börjar märka onormal batteriförbrukning på din Mac är det första steget du bör ta en enkel omstart. Stäng av din Mac, vänta en minut och slå på den igen och se om batteritiden förbättras. Om det inte gör det, gå vidare till nästa steg.

Uppdatera din Mac

Apple kommer då och då att släppa ny macOS-programvara. Punktuppdateringar (xxx) korrigerar vanligtvis buggar och säkerhetsproblem medan milstolpsuppgraderingar (xx) vanligtvis ger en blandning av funktioner och korrigeringar.

Företaget kanske inte listar korrigeringar för problem med batteriladdning i en macOS Ventura-uppdaterings ändringslogg, men ny programvara har alltid potential att hjälpa. Om du kör äldre macOS-programvara, tänk på att uppdatera till den senaste programvaran.

För mer om den senaste versionen av macOS Ventura, kolla in vår guide.

Uppdatera dina appar

Utvecklare driver kontinuerligt nya uppdateringar av sina applikationer och en ny version av en app kan hjälpa till att lindra de problem med batterilivslängden du ser.

Gå in i Mac App Store och leta efter de senaste uppdateringarna. Om du känner dig tveksam, gräv i recensioner från Mac-användare som för närvarande kör macOS Ventura.

Du vill också klicka på batteriikonen i det övre högra hörnet på din Mac. Om du ser en app “Använder betydande energi” bör du kolla in med utvecklaren för att se om det finns en uppdatering, en planerad uppdatering eller om det finns ett känt problem med macOS Ventura.

Kontrollera din Macs processer

Det kan vara så att ett eller flera av dina program tär på din Macs resurser vilket gör att batteriet laddas ur snabbt. Du vill undersöka det med macOS inbyggda Activity Monitor.

I Finder, hitta Activity Monitor och öppna den. Du bör vara på en skärm som den i skärmdumpen ovan. Klicka på fliken Energi.

Klicka nu på fliken Energipåverkan. Detta kommer att sortera listan efter appar och processer som använder mest energi. Om du ser en app eller process som använder massor av energi, markera den och klicka på “X” i verktygsfältet.

Kontrollera din batterianvändningshistorik

macOS användningshistorik ger dig information om din Macs batteritid under de senaste 24 timmarna eller de senaste 10 dagarna. Du hittar det i din Macs systeminställningar i avsnittet “Batteri”.

Den är uppdelad i batterinivå och skärm vid användning så att du kan se hur din Macs batteri presterar. Om avläsningarna är långt borta kan du behöva kontakta Apples kundtjänst.

Du kommer också att lägga märke till batteri- och strömadaptersektionerna. Du kan välja när du vill stänga av din Mac-skärm, slå på eller stänga av power nap och mycket mer.

Sänk skärmens ljusstyrka

Om du ständigt har din Mac-skärm på maximal ljusstyrka, tömmer den på batteriet. Vi rekommenderar att du aktiverar funktionen “Justera ljusstyrka automatiskt” på din enhet för att förhindra att batteriet laddas ur. Det här alternativet är endast tillgängligt om du äger en Mac med en sensor för omgivande ljus.

 • Klicka på Apple-logotypen i det övre vänstra hörnet av skärmen.
 • Välj Systeminställningar.
 • Klicka på Bildskärmar i sidofältet.
 • Växla Justera ljusstyrkan automatiskt på.

Du kan också manuellt justera ljusstyrkan på din Mac-skärm. Ett sätt är att använda tangenterna F1 och F2 på tangentbordet. Det andra sättet är att använda Control Center, som finns i det övre högra hörnet, och justera ljusstyrkan med hjälp av reglaget som finns där.

Återställ PRAM och NVRAM

Om problem med batteriladdningen fortsätter, försök att återställa din MacBooks PRAM och NVRAM. Detta återställer vissa inställningar, men det raderar inte din Macs data.

Så här gör du. Detta fungerar bara med Intel-baserade MacBook-modeller.

 • Använd strömknappen för att stänga av din MacBook.
 • Tryck på strömknappen för att slå på din MacBook igen.
 • Medan det startar, tryck och håll ner tangenterna Kommando + Alternativ + P + R samtidigt.
 • Fortsätt att hålla ner tangenterna tills du hör startljudet två gånger.
 • Släpp tangenterna och låt din MacBook starta normalt.

Återställ SMC

System Management Controller (SMC) hanterar maskinvarufunktioner på din MacBook som batteriet. Testa att återställa den och se om din batteritid förbättras. Så här tar du bort SMC på en MacBook:

 • Använd strömknappen för att stänga av din MacBook.
 • Tryck och håll ned Shift + Control + Alternativ-tangenterna och strömbrytaren samtidigt i 10 sekunder.
 • Släpp alla tangenter och strömbrytaren.
 • Tryck på strömknappen för att slå på din MacBook igen.

Om du har en MacBook Pro eller MacBook Air med Apple silikondu behöver bara starta om enheten.

Nedvärdera

Om du inte kan hitta en lösning på ditt problem och/eller inte vill vänta på nästa version av macOS Ventura kan du prova att nedgradera tillbaka till en äldre version av macOS Ventura eller en äldre version av macOS.

För mer om macOS-nedgraderingen, ta en titt på vår genomgång.

4 skäl att inte installera macOS Ventura 13.6.1 & 11 skäl till att du bör