Så här åtgärdar du prestandaproblem i iOS 16

Så här åtgärdar du prestandaproblem i iOS 16

När vi går bort från iOS 16-versionen hör vi om en mängd olika prestandaproblem som plågar iPhone-användare.

Medan många iPhone-användare har en fantastisk upplevelse av Apples nya operativsystem, klagar andra på buggar och prestandaproblem.

Den aktuella listan över prestandaproblem i iOS 16 inkluderar UI-fördröjning, frysningar, låsningar och slumpmässiga omstarter. Dessa är extremt vanliga, särskilt på åldrande iPhone-modeller. Nyare modeller som iPhone 14-serien är dock inte immuna mot prestandaproblem.

Prestandaproblem kan vara svåra att åtgärda. Även om du kanske kan fixa vissa problem på egen hand, kan andra kräva en fix från Apple i en ny programuppdatering. I vissa fall kan du behöva kontakta Apples support eller ta med din iPhone till en Apple Store.

Om du inte kan vänta på en ny version av iOS 16 och/eller du inte har tid att komma i kontakt med Apples support, har vi några korrigeringar som kan hjälpa dig att åtgärda prestandaproblemen för iOS 16 som du har stött på på din telefon.

Starta om din telefon

Om du börjar märka UI-fördröjning eller annat prestandaproblem efter installation av iOS 16, försök att starta om din iPhone. Stäng av den, låt den vara avstängd i en minut och slå på den igen. Detta har löst många problem för oss tidigare.

Uppdatera din iPhone

Apple kommer då och då att skicka ny iOS 16-programvara till din iPhone. Punktuppdateringar (xxx) är vanligtvis inriktade på att fixa buggar medan milstolpeuppgraderingar (xx) vanligtvis ger en blandning av nya förbättringar.

Företaget kanske inte ropar ut prestandafixar i en iOS 16-uppdaterings ändringslogg, men ny programvara har alltid potential att hjälpa (eller, i vissa fall, skada) din iPhones totala prestanda.

För mer om den senaste versionen av iOS 16, ta en titt på vår guide.

Uppdatera dina appar

Om du inte redan har gjort det, se till att du uppdaterar dina applikationer till den senaste versionen.

Apputvecklare rullar för närvarande ut iOS 16-supportuppdateringar och de kan hjälpa till att stabilisera iOS 16:s prestanda på din iPhone.

Innan du installerar den senaste versionen av en app vill du gå in i App Store och läsa recensioner från andra iOS 16-användare. Om recensionerna är mestadels bra, ladda ner den senaste versionen

Rengör din iPhones lagring

Om du har haft din iPhone ett tag kan du ha massor av röran som tar upp utrymme på dess interna lagring. Att ta bort onödiga filer kan hjälpa till att snabba upp din iPhone. Detta gäller särskilt om du nästan har slut på lagringsutrymme.

Till att börja med vill du kontrollera och se hur mycket utrymme det är free på din iPhone. Så här gör du det:

 • Gå till Inställningar.
 • Tryck på Allmänt.
 • Tryck på iPhone Storage.

Apple ger några rekommendationer baserat på ditt utnyttjande av din iPhones lagring, men du kan också bara gå igenom varje avsnitt manuellt radera filer du inte längre behöver.

Sluta använda bakgrundsappuppdatering

iOS Background App Refresh-funktion uppdaterar appar i bakgrunden för att visa dig den senaste informationen när du öppnar dem. Det gör också att din telefon fungerar i bakgrunden. Så om du inte behöver detta, kanske du vill stänga av funktionen. Så här gör du det:

 • Gå in i appen Inställningar.
 • Tryck på Allmänt.
 • Tryck på Uppdatera bakgrundsapp.
 • Högst upp på den här skärmen trycker du på Uppdatera bakgrundsapp och stäng av den.

Om du vill behålla den på för vissa appar, låt den vara på och gå sedan ner i listan över appar och stäng av den manuellt för appar du inte använder.

Återställ alla inställningar

Om du fortfarande inte får den typ av prestanda du vill ha ut av din iPhone, försök att återställa inställningarna. Så här gör du det:

 • Gå till Inställningar.
 • Tryck på Allmänt.
 • Tryck på Återställ överföring eller Återställ iPhone.
 • Tryck på Återställ.
 • Tryck på Återställ alla inställningar.
 • Ange ditt lösenord om du har ett aktiverat.

Detta kommer att återställa din iPhones inställningar till fabriksinställningarna.

Nedvärdera

Om du inte kan hitta en lösning på ditt problem och/eller inte vill vänta på Apples nästa iOS 16-uppdatering kan du prova att nedgradera tillbaka till den tidigare versionen av iOS. Dina nedgraderingsalternativ kommer att ändras med tiden och ibland är nedgradering inte tillgänglig.

För mer information om iOS-nedgraderingsprocessen, ta en titt på vår genomgång.

Återställ

Om du inte kan hitta en lösning för ditt problem och du vill undvika att ta med din iPhone till en butik, kanske du vill återställa din enhet. Detta bör endast användas som en sista utväg.

Du kan göra detta via Finder, iTunes eller iCloud.

4 skäl att inte installera iOS 16.0.2 och 11 skäl till att du borde

Installera iOS 16.0.2 för bättre säkerhet

Installera iOS 16.0.2 för bättre säkerhet

Om säkerheten är viktig för dig, och du fortfarande dröjer kvar på iOS 15, tänk på att installera Apples iOS 16.0.2-uppdatering direkt.

iOS 16.0.2 har inga säkerhetskorrigeringar ombord, men om du fortfarande kör iOS 15 din iPhone får du en massa nya korrigeringar när du uppgraderar.

iOS 16.0 förde med sig nya säkerhetskorrigeringar till iPhone. Om du är intresserad av den exakta karaktären av dessa förbättringar kan du läsa om dem på Apples säkerhetswebbplats.

Om du hoppade över iOS 15.7, iOS 15.6.1 eller någon äldre version av iOS, får du även säkerhetskorrigeringarna från dessa uppdateringar med din iOS 16-uppdatering.

Utöver dessa patchar ger iOS 16 några ytterligare förbättringar av integritet och säkerhet, inklusive säkerhetskontroll som, enligt Apple, kommer att hjälpa “människor i situationer med våld i hemmet eller nära partner att granska och återställa åtkomsten de har gett andra.”

Funktionen återställer också systemets sekretessbehörigheter för appar och begränsar meddelanden och FaceTime till enheten till hands.

Apple har också gjort några förbättringar av lösenord i Safari. iOS 16 ger en helt ny inloggningsmetod som är krypterad från början till slut och säker från nätfiske och dataläckor.

Relaterade Artiklar

Back to top button