Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Så här åtgärdar du installationsfelet för Windows Update 0x80070103

  • Du har öppnat Windows Update och du möts av ett kryptiskt installationsfel 0x80070103-meddelande nära de senaste uppdateringarna.
  • Det är inget att oroa sig för, eftersom det inte påverkar din dators funktionalitet eller prestanda.
  • Lär dig vad Windows Update Install Error 0x80070103 är, vad som orsakar det och hur du åtgärdar det.
Installationsfel för Windows Update 0x80070103 1Installationsfel för Windows Update 0x80070103 1

Min åsikt om Windows Updates är att de inte är så irriterande som folk gör dem till. Även om Microsoft inte vann några priser för hur det hanterade det automatiska Windows Updates-systemet i Windows 10.

Jag håller alltid mina datorer uppdaterade och det bör du också göra om du bryr dig om säkerheten. Ja, uppdateringar kan orsaka problem ibland, men det är inget en fullständig säkerhetskopiering av systemet inte kan lösa.

Hur som helst, för några dagar sedan var jag på väg till Windows Update i appen för systeminställningar och efter att ha klickat på Sök efter uppdateringar knapp Jag visades detta installationsfel 0x80070103 bredvid vad som tydligen såg ut som drivrutinsuppdateringar.

Windows-uppdateringar tillgängliga för nedladdning försök igenWindows-uppdateringar tillgängliga för nedladdning försök igen

Jag har klickat på Ladda ner och installera alla knappen flera gånger såklart. Varje gång skulle systemet försöka ladda ner dessa uppdateringar men skulle returnera samma fel efter en kort tidsperiod.

Har du sett samma fel och vet inte om det är något du bör titta på? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Vad är Windows Update Install Error 0x80070103? När händer det?

Installationsfelet för Windows Update 0x80070103 dyker upp ibland när du söker efter uppdateringar. Felkoden betyder att det var en sammanblandning i enhetsdrivrutinsversionen.

I grund och botten försöker Windows installera en drivrutin som redan har installerats eller så är det en äldre version jämfört med den för närvarande installerade drivrutinen.

Det här är huvudorsaken till installationsfelet 0x80070103, men det är inte alltid fallet. Det här felet kan också uppstå när Windows Update försöker installera en drivrutin som inte är kompatibel med den aktuella versionen av Windows när den inte kan uppdatera den aktuella drivrutinen eftersom den används, eller när systemfiler på något sätt skadas.

Är installationsfel 0x80070103 allvarligt?

För det mesta utsätter installationsfelet 0x80070103 inte ditt system för fara. Du skulle inte ens veta att det fanns ett fel om du inte kontrollerade Windows Update-skärmen i inställningsappen.

I sällsynta fall kan du till och med se en prompt med det här felet, men det hände inte i mitt fall.

Så du kan antingen vänta tills problemet försvinner av sig själv, eller prova några av metoderna som beskrivs nedan:

Så här åtgärdar du fel 0x80070103 i Windows

Låt oss se vad som kan göras för att lösa 0x80070103-felet. Som jag nämnde är det inte seriöst, men om du gillar att ditt system är snyggt och snyggt finns här några lösningar att prova.

Starta om datorn och kontrollera sedan igen efter Windows-uppdateringar

Jag har nämnt det otaliga gånger: att starta om din dator kan lösa många problem, så det första du gör är att starta om datorn.

Windows söker efter uppdateringarWindows söker efter uppdateringar

När den är helt uppstartad, försök att leta efter nya uppdateringar. Se om felet kvarstår. I mitt fall löste detta problemet, men inte efter den första omstarten. Jag har gjort några sysslor, kom sedan tillbaka senare samma dag, försökte igen och det verkar ha fungerat.

Min gissning är att Windows Update hittade några andra uppdateringar (det var en definitionsuppdatering) och det orsakade en omkontroll av de tidigare felaktigt upptäckta drivrutinsuppdateringarna.

I grund och botten blev Windows Update-databasen tillfälligt skadad. Det är inte ett stort problem, eftersom Windows bygger om det då och då. Att vänta läker också vissa Windows-sår antar jag.

Kör Windows Update-felsökaren

Även om den automatiska Windows-felsökaren vanligtvis är helt värdelös, kan den ibland lösa ditt problem. Så här använder du Windows Felsökare för att diagnostisera Windows Update-systemet.

1. Öppna inställningsappen (du kan göra det snabbt med Win + I-genvägen).

2. Navigera nu till Systemet sektion.

3. Bläddra på den högra panelen tills du hittar Felsökning länk.

felsökning av Windows-inställningarfelsökning av Windows-inställningar

4. Leta nu efter Andra felsökare. Klicka för att öppna.

Windows inställningar system andra felsökareWindows inställningar system andra felsökare

5. I den vanligaste listan finns en Windows Update-felsökare med en Kör-knapp precis bredvid. Klicka på den för att starta processen.

Windows Update felsökareWindows Update felsökare

6. Låt systemet köra i ett par sekunder. Du bör se om några problem hittades och vad resultatet blev efter att Windows försökte tillämpa de rekommenderade korrigeringarna helt själv.

7. I skärmdumpen ovan står det bara Upptäckt. Så ja, det finns några problem, men de åtgärdades inte. Besvikelse!

Om du klickar på länken Visa detaljerad information visas vilka tester Windows Update-felsökaren utförde och vad den hittade.

felsökningsrapport för windows updatefelsökningsrapport för windows update

Om kan vara till hjälp, eller det kanske inte, så jag skulle inte helt avfärda tanken på att försöka låta Windows fixa sina problem.

Starta om Windows Update-processen och bygg om databasen

Det finns ett annat drag involverat sätt att fixa installationsfelet 0x80070103, som använder en hel del kommandotolk. Vi gör det:

1. Öppna WinX-menyn genom att trycka på Win + X.

2. Välj CMD, PowerShell eller Windows Terminal, men se till att du väljer alternativet med administratörsbehörighet (Kör som administratör).

3. Skriv följande fyra kommandon för att stoppa alla Windows Update och relaterade tjänster:

net stop wuauserv
net stop crypSvc
net stop bits
net stop msiserver

Tryck på enter efter varje kommando för att köra:

kommandotolk stoppa Windows Update-processerkommandotolk stoppa Windows Update-processer

4. Vid det här laget kommer vi att byta namn på Windows Update-databasen. Varför? Eftersom vi vill att Windows ska bygga om det när det letar efter uppdateringar nästa gång.

Här är de två kommandona du måste skriva:

ren c:\windows\SoftwareDistribution softwaredistribution.old
ren C:\Windows\System32\catroot2 Catroot2.old 

5. Nu måste vi starta om de tidigare stoppade tjänsterna. Här är de fyra kommandona.

net start wuauserv
net start crypSvc
net start bits
net start msiserver

6. Öppna Windows Update igen i Windows-inställningarna och försök igen att klicka på Sök efter uppdateringar knapp.


Slutligen kan du prova något lite mer extremt: inaktivera automatiska drivrutinsuppdateringar, men jag rekommenderar starkt att du inte gör det. Om du gör det, se till att du uppdaterar dina enhetsdrivrutiner manuellt genom att ladda ner installationspaketet från tillverkarens webbplats.

Om du kör ny hårdvara är det viktigt att hålla enhetsdrivrutinerna uppdaterade. Nya versioner kan förbättra prestanda och säkerhet, samtidigt som de fixar irriterande buggar.

Har någon av dessa metoder fungerat för dig? Jag är också nyfiken på om du har hittat något annat sätt att installationsfelet 0x80070103 försvinna.