Så här använder du styrplattan på din Windows 8-bärbara dator

0 Shares

Windows 8, Microsofts senaste operativsystem för stationära datorer, surfplattor och bärbara datorer, kan förvirra människor ganska enkelt. En del av det beror på den nya startskärmen, men det finns en annan skyldig som lurar precis framför användarens handflator om de har en bärbar dator: pekplattan.

Många Windows 7-bärbara datorer hade multitouch-styrplattor som gjorde det möjligt för dem att utföra specifika uppgifter snabbt. I Windows 8 lade Microsoft några egna kommandon till listan över gester som bärbara datortillverkare hade inkluderat på sina enheter under mycket lång tid. I teorin borde dessa gester ha gjort Windows 8 bekvämare för bärbara användare. I praktiken blir det snabbt frustrerande att använda en Windows 8-bärbar dator med dessa gester om du inte vet vad de gör eller hur du inte utlöser dem.

Windows 8 styrplatta (4)

Här är allt du behöver veta om styrplattor i Windows 8, så att du inte fastnar genom att svepa genom appar och mer.

Gå till den sista appen

Windows 8 styrplatta (3)

Utan tvekan måste den gest som ger Windows 8-bärbara användare störst problem vara den bakre gesten. Enkelt uttryckt, om du någonsin vill gå tillbaka till den senaste applikationen du öppnade, är det den gest du använder.

Placera fingret på skärmens vänstra kant och skjut det långsamt åt höger för att växla mellan olika appar på startskärmen. I teorin hindrar gesten användare från att behöva trycka på Start-tangenten på tangentbordet och navigera tillbaka till en app som de hade öppnat tidigare. Det gör det. Å andra sidan är det också otroligt enkelt att utlösa om du inte är försiktig.

Att använda styrplattan för att gå tillbaka till den senaste appen som du öppnade är inte användbar om du är mycket intresserad av att använda skrivbordsappar som iTunes eller Photoshop. Windows 8 behandlar skrivbordsmiljön som om det är en enda applikation ensam. Som sådan fungerar gesten bara mellan olika appar som använder Windows 8 startskärm. Det tar dig tillbaka till skrivbordet men då måste du hitta appen du letar efter själv.

Öppna App-barer

Windows 8 styrplatta (2)

Inte en enda Desktop-applikation innehåller en App Bar, de små innehavarna av fler alternativ som flyter ut från toppen och botten av appar som laddas ner från Microsofts Windows Store. Om du bara använder skrivbordsappar kommer du aldrig att använda den här gesten, men om du någonsin behöver öppna Windows Store eller andra Windows 8-appar bör du veta det.

Att placera fingret på toppen eller botten av styrplattan och dra det till motsatta kanter avslöjar App-barerna. Det är fullt möjligt att använda vissa appar utan att någonsin behöva se dessa staplar, men andra använder dem för att hålla viktiga funktioner. Dessutom gör många appar faktiskt ingenting för att låta användaren veta att de är där.

Öppnar Charms Bar

Windows 8 styrplatta (1)

Den sista Windows 8 bärbara styrplattans gest som du borde veta om är den som tar upp Charms Bar.

Placera fingret på skärmens högra kant och skjut det sakta åt vänster för att avslöja detta element på skärmen. Återigen, om du är på en bärbar dator är det möjligt att du har interagerat med Charms Bar ännu. Det låter dig dyka in i viktiga alternativ för att ansluta till andra enheter och komma tillbaka till startskärmen.

Search Charm kan utföra online-sökningar efter webbplatser och bilder. Lokalt tillåter det också användare att söka i specifika applikationer, som Netflix. Det är också hur användare söker efter foton, dokument och andra filer på sin dator om de inte är bekväma med att dyka in på skrivbordets gränssnitt.

Tänk på Share Charm som en universell Twitter- och Facebook-klient. Skärmbilder från appar, bilder och statusuppdateringar kan alla delas direkt med dessa nätverk via Share Charm. Andra appar använder det på unika sätt. Till exempel använder Xbox Music Share Charm för att låta användare skapa spellistor. OneNote MX använder Share Charm för att låta användare lägga till webbplatser direkt i sina OneNote-anteckningsböcker.

Guide till startskärmen för Windows 8 med en mus och ett tangentbord (3)

Charms Bar i Windows 8.

Om du vill skriva ut något är Devices Charm hur du gör det. Det är också hur du ansluter till bildskärmar, skärmar och till och med Microsofts egen Xbox One.

Slutligen låter Settings Charm dig ändra inställningarna i Windows Store-appar. Tyvärr fungerar det inte för stationära appar som iTunes.

Tyvärr finns det inget sätt att aktivera någon av Charms med en gest från en Windows 8-bärbar dator. När du väl har öppnat Charms Bar måste du fortfarande flytta muspekaren för att öppna varje Charm.

Förhoppningsvis hjälper dessa tips dig att behärska gesterna på Windows 8-bärbara datorer med styrplattor mycket snabbare än tidiga användare. Gesterna är ett utmärkt sätt att skära ner på att byta skärm och göra andra uppgifter, men för dem som inte visste om dem tidigt var de en otäck chock.

Tyvärr finns det inget universellt sätt att stänga av dem. Med detta sagt innehåller vissa Windows 8-bärbara datorer alternativ för att inaktivera i sina inställningar. Det varierar helt efter tillverkare av bärbara datorer. Du måste konsultera supportwebbplatsen för din individuella bärbara dator för att ta reda på om din bärbara dator är en av de många som tillåter användare att inaktivera Windows 8-gester.

0 Shares