s Ryzen Microsoft Surface Edition och vad Semi-Custom betyder

s Ryzen Microsoft Surface Edition och vad Semi-Custom betyder

En av de viktigaste sakerna från Microsofts lansering den här veckan var att företaget sprider sina vingar med enheter från alla tre stora SoC-leverantörer: Intel, AMD och Qualcomm. Både AMD- och Qualcomm-designvinsterna är särskilt viktiga med tanke på att dessa företag inte traditionellt hade fotfäste i detta utrymme. Båda företagen ställde ut unikt kisel för Microsoft, med AMD: s Ryzen Microsoft Surface Edition som går till konsumentkvalitet Surface Laptop 3 och Qualcomms Snapdragon SQ1 i Surface Pro X. Vi satte oss ner med AMD för att bättre förstå detta partnerskap.

Bara för att täcka tillkännagivandet vid Microsofts evenemang: Surface Laptop 3 från AMD kommer att vara en 15-tums bärbar design designad på konsumentmarknaden (jämfört med Ice Lake-versionen för företag). Den har en fyrkärnig Zen + 12nm APU med upp till 11 beräkningsenheter av Vega-grafik inom en standard 15 W TDP-design: detta är unikt eftersom ingen annan Ryzen Mobile-processor erbjuder 11 beräkningsenheter på 15 watt. 15-tums 2496×1664-skärmen har en udda upplösning, men fokuserar på bildförhållandet 3: 2 som Microsoft gillar och stöder 10-punkts multi-touch- och pennstöd. AMD-versionen erbjuds med upp till 32 GB DDR4-2400-minne och 512 GB / 1 TB NVMe-lagring och varierar i pris från $ 1199 (Ryzen 5, 8 GB, 128 GB) till $ 2799 (Ryzen 7, 32 GB, 1 TB). Det betyder att Surface Laptop 3 borde passa bra för vissa vanliga arbetsbelastningar för spel och prestanda.

Jack Huynh, Corporate VP och GM i Semi-Custom Group på AMD, och Sebastien Nussbaum, CVP och Senior Fellow på AMD, tog sig tid att prata med oss ​​via telefon om förhållandet mellan AMD och Microsoft. Tyvärr misslyckades samtalsinspelningen, så här är en sammanfattning av de viktigaste insikterna.

För det första gör AMD och Microsoft inte bara en enda generation hårdvara. I vårt samtal fick vi veta att båda företagen tittar på nästa generations produkt för denna marknad. Fram till denna tid fick vi veta att han var ett “flerårigt partnerskap”, men AMDs kommentar klargjorde att samarbetet kommer att gå över flera generationer av hårdvara och produkter. Med tanke på vad vi vet om AMDs produktcykeltid såväl som Microsofts, kan vi föreställa oss att nästa generation bygger på en Zen 2-design med något RDNA-relaterat – AMD förväntas släppa Renoir nästa år, vilket kan vara ett tryck i den här riktningen.

Ett antal kommentarer gjordes om att Microsoft använde en av AMD: s 12nm Zen + Ryzen Mobile-processorer, snarare än något byggt med den högre prestanda Zen2-mikroarkitekturen på 7nm, vilket skulle ha gett effektvinster. AMD förklarade att denna typ av enhet har en lång designcykel, och som ett resultat när AMD och Microsoft började samarbeta på en AMD-baserad Surface-enhet fanns det en viss grad av samdesign och samoptimering som måste ske för 24 månader sedan och sedan avlyssna vid rätt tidpunkt för båda företagen. För detta ändamål var den nuvarande Ryzen Mobile-plattformen byggd på 12 nm Zen + med Vega (eller, ‘Picasso’) rätt del.

Både Jack och Sebastien pratade långt om hur Surface Laptop 3 var samkonstruerad mellan AMD och Microsoft. Processorn i hjärtat av maskinen beskrivs som halvanpassad, vilket är en term vars betydelse är olika beroende på vem du pratar med. Här är några möjliga definitioner:

  1. Samma kisel, men olika binning (TDP, frekvens, kärnor) för en enda kund
  2. Nytt kisel för en enda kund

I båda fallen är halvanpassade mönster ofta för enskilda kunder. När Intel säger att hälften av sin Xeon Scalable-försäljning förra året var “semi-custom” -designer åberopar de den första definitionen: de tar en standard Xeon-design och ger genom binning kunden en uppsättning frekvenser och energiförbrukningsnummer som de vill ha . När vi pratar om AMDs arbete i konsoler pratar vi vanligtvis om den andra definitionen: unikt kisel byggt för just den kunden. För Ryzen Surface Edition är det mer av det förra, men inte bara det.

Vad Jack och Sebastien förklarade för mig är att dessa definitioner är begränsade och endast fokuserar på hårdvara. Mycket av vad AMDs semi-anpassade grupp gör bakom kulisserna avser firmware, programvara, säkerhet och drivrutiner: ibland är allt som en kund behöver en unik firmwarestack, och det går igenom företagets semi-custom arm. I det här fallet är kislet inuti Surface Laptop 3 inte nytt: det är fortfarande samma Zen + 12nm Ryzen-kisel som vi ser i andra Ryzen-bärbara datorer idag, men det har blivit specifikt förenat med 11 beräkningsenheter vid 15W, snarare än vad vi se på marknaden idag: 10 beräkningsenheter vid 15W eller 11 beräkningsenheter vid 35W. Dessutom får Microsoft mycket omsorg och uppmärksamhet med designen för att säkerställa att firmware, säkerhet, drivrutiner och programvara uppfyller förväntningarna.

AMD och Microsoft har redan en stark semi-anpassad relation på grund av konsolutvecklingsstrategin bakom Xbox. Detta innebär att med listan över anpassade krav som Microsoft har kan de närma sig AMD tidigt för att få allt implementerat i kiseldesignen. Det förhållandet, fick vi veta, utnyttjades i Surface Laptop 3. Både Jack och Sebastien citerade sitt starka arbete med Xbox-plattformssäkerheten, och hur de principer som de två företagen har lärt sig från den relationen har gjort det till Surface Laptop 3 Dessutom är specifika krav som Microsoft ställer när det gäller spännings- och frekvensstyrning, tillsammans med acceleratoroptimering, också öppna för dem, vilket kanske inte gäller andra tillverkare som köper reservdelar. AMD förklarade att en av de saker de gjorde extra arbete för med Microsoft var med systemets strömförsörjning och frekvensrespons, för att ge OS mer kontroll på ett CPPC2-liknande sätt – exakt vilka extra kontroller MS har över standard CPPC2 API är inte klart vid denna tidpunkt, och AMD är osannolikt att säga förutom att MS har mycket kontroll. AMD uppgav att funktioner som modernt vänteläge, 10-punkts beröring och lyhördhet som behövs involverade arbete från båda lag för att säkerställa bästa möjliga användarupplevelse.

På frågan om Microsoft har full åtkomst och granskning av AMDs firmware, drivrutin och programvarustack var svaret “på sätt och vis”. Det är inte ett helt ja, men AMD förklarade att eftersom förhållandet mellan de två företagen är djupt även i kiselplaneringsstadiet, har både AMD och Microsoft direkt inmatning i firmware och drivrutinsstack från dag ett. Det betyder att det kommer att finnas några egna bitar som Microsoft kanske inte ser, men allt måste skickas av Microsoft-team i varje steg. AMD förklarade att säkerheten i hela chipet på varje mikrokontroller är certifierad och signerad på Microsoft-nivå, på ett sätt att mildra framtida attacker. Vi fick höra att förutom meddelanden från anställda till anställda möts AMD- och Microsoft-team varje vecka för att diskutera utvecklingen, uppdateringar och framtida säkerhet.

AMD uppgav att av allt arbete som har gått in i Surface Laptop 3-samdesignen kommer cirka 50-70% att gynna tillståndet för annan Ryzen Mobile-hårdvara i ekosystemet. Det finns några unika hemliga sås saker som Microsoft har på grund av hur samkonstruktionen hände, men det betyder att Ryzen Mobile-systemet (både nuvarande och framtida) kommer att gynna på någon nivå antingen genom ökad säkerhet, bättre firmware, bättre kraft / svar eller förbättrade förarstackar.

En fråga som vi ställde till AMDs team var 1.2-1.3 TeraFLOPs-numret som fästes på Surface Laptop 3. Det utsågs som motsvarande den nuvarande Xbox på marknaden, men vi kan göra beräkningen som säger Ryzen 7 3780U, med 11 CU: er vid 1,4 GHz, uppnår faktiskt 1,8 TF. AMD uppgav att 1,8 TF är ett teoretiskt 32-bitars toppvärde, medan 1,2-1,3 TF-värdet som citeras är mer av en faktisk uthållig genomströmning av maskinen. De fortsatte med att säga att detta är 32-bitars FP-genomströmning: Ytan kan stödja FP16-beräkningar som faktiskt lägger till ytterligare 70% eller så till detta värde, vilket kan förbättra spelprestanda över konsolenivån.

Sammantaget var AMD ganska ödmjuk över det faktum att de hade lagt mycket tid och ansträngning i samdesignen av Surface Laptop 3. De uppgav att de inte var bekymrade över Intel-versionens prestanda, utan fokuserade på att göra AMD-versionen den bästa iteration som en 15-tums Ryzen Mobile laptop kan vara. På frågan om detta är den ultimata Ryzen Mobile-enheten, fick vi veta ett eftertryckligt “för den här klassen, ja”.

De tre huvudsakliga take-away från samtalet är:

  • Semi-anpassad betyder inte bara hårdvara, det inkluderar även programvara / firmware
  • AMD ser Surface Laptop 3 som det bästa exemplet på Ryzen Mobile i sin klass
  • AMD och Microsoft arbetar redan på nästa. Ta med 2020.

Relaterade Artiklar

Back to top button