s invandring ber dig nu om dina sociala medier

s invandring ber dig nu om dina sociala medier

Om du vill resa till USA ombeds du nu att lämna över användarnamnen för dina sociala mediekonton för att få ett amerikanskt visum. Den nya processen begär också en registrering av alla e-postadresser eller telefonnummer du har använt under de senaste fem åren.

Det nya chockade viseringssystemet trädde tyst i kraft den 1 juni, medan den amerikanska presidenten Donald Trump gjorde sig redo för sitt statsbesök i Storbritannien (genom en social mediaattack mot Londons borgmästare, Sadiq Khan).

Detta nya visumkrav är möjligen den mest allvarliga handling hittills i Trumps önskan att skärpa invandringskontrollerna till USA. Även om efterlevnad är frivillig (för tillfället) betyder det att Kina inte är ensam om att använda övervakning av sociala medier som en form av kontroll över medborgarnas rättigheter.

Amerikanska visum och sociala medier – Vem påverkar den nya regeln?

Nästan alla icke-amerikanska medborgare som försöker komma in i landet. Kort sagt, alla som behöver visum, oavsett om det är för turism, arbete eller för att flytta till USA.

Alla visumansökningar för invandrare och icke-invandrare (med undantag för vissa diplomatiska och officiella visum) kommer att be dig att lämna över dina användarnamn, telefonnummer och tidigare e-postadresser på sociala medier.

Information om amerikanska visumansökningar på sociala medier

Enligt det amerikanska utrikesdepartementet kommer detta att påverka cirka 700 000 invandrarvisum och cirka 14 miljoner icke-invandrare visum, inklusive de som reser i affärer eller utbildning.

När du ansöker om ett amerikanskt visum kommer du nu att få en lista över sociala mediasidor, inklusive vanliga misstänkta för Twitter, Instagram och Facebook. Listan inkluderar dock också ryska språksidan VKontakte och datorutvecklarwebbplatsen GitHub. Du ombeds sedan ange ett användarnamn för varje webbplats.

Vad är orsaken till de amerikanska viseringsreglerna?

Om du har bott under en sten de senaste tre åren, vet du att en central planka i Trumps kampanj har varit invandringskontroll. Han har också tillbringat massor av “verkställande tid” räcke mot “liberala” sociala medier.

De nya reglerna kombinerar två av Trumps favoritämnen – invandringskontroll och sociala medier. Den officiella linjen från utrikesdepartementet är att de nya reglerna “kommer att stärka vår process för att granska dessa sökande och bekräfta deras identitet.”

Det är dock inte första gången som USA kräver viseringssökande att tillhandahålla sina sociala medier innan de passeras för resor. Tidigare hade människor som hade rest till terrorkontrollerade områden – till exempel delar av Syrien – varit tvungna att tillhandahålla informationen. Detta drabbade cirka 65 000 sökande per år.

Kan du vägra att överlämna information om sociala medier?

För närvarande behöver du inte ange dina användarnamn för sociala medier när du ansöker om visum – det är för närvarande ett valfritt krav.

Som sagt, man föreställer sig att låta utrikesdepartementet ha en snoop på din Instagram kan leda till snabbare godkännande.

Du kommer också att bli ombedd om fem år av tidigare använda telefonnummer, e-postadresser, internationell resa och utvisningsstatus, enligt Associated Press. Utöver detta blir du också ombedd att förklara om några familjemedlemmar har “varit inblandade i terroristaktiviteter.”

Donald Trump helikopterÄr detta en överträdelse av medborgerliga friheter?

Ja. Medan utrikesdepartementet hävdar att det “ständigt arbetar för att hitta mekanismer för att förbättra våra screeningprocesser för att skydda amerikanska medborgare, samtidigt som de stöder legitima resor till USA”, känns de nya reglerna nästan helt onödiga av flera skäl.

Den stora mängden data som samlas in av utrikesdepartementet från konton på cirka 15 miljoner kommer att vara nästan omöjlig att hantera. Att samla in och analysera dessa data kräver en anmärkningsvärd mängd datorkraft – och kommer att leda till förseningar i behandlingen av visumansökningar.

Dessutom finns det ingen detalj om exakt vad utrikesdepartementet kommer att leta efter när du granskar ditt Twitter-flöde. Kommer det att gilla en tweet som kritiserar Donald Trump att få ditt visum avvisat? Vad händer om dina tweets är pro-palestinska statsskap – kan de klumpas in med Hamas terrorist sympatier?

American Civil Liberties Union har också uttryckt allvarlig oro över de nya viseringsreglerna:

”Detta försök att samla in en enorm mängd information om miljontals viseringssökandes sociala medieaktivitet är ännu en ineffektiv och djupt problematisk Trump-administrationsplan. Det kommer att kränka invandrarnas och amerikanska medborgares rättigheter genom att kyla yttrandefrihet och föreningsfrihet, särskilt för att människor nu måste undra om vad de säger på nätet kommer att tolkas eller missförstås av en regeringstjänsteman. Vi är också oroliga över hur Trump-administrationen definierar den vaga och övergripande termen “terroristaktiviteter” eftersom den i sig är politisk och kan användas för att diskriminera invandrare som inte har gjort något fel. “

Det nya visumkravet är inte bara onödigt och utan tvekan meningslöst, utan det visar också att Trumps version av republikanismen handlar om kontroll och auktoritärism, snarare än att söka efter praktiska lösningar som styrs via modern teknik.

Läs mer av de senaste tekniska nyheterna på Tech.co

Relaterade Artiklar

Back to top button