s EPYC 7000 – Decenniets Server CPU Battle?

s EPYC 7000 – Decenniets Server CPU Battle?

“Det ser likadant ut på powerpoint-rutschbanan, men de är väldigt olika”. Platsen är Austin, där en AMD-ingenjör kommenterar bilderna som beskriver Zen- och Skylake-schemana. I Portland kunde inte Intels representanter vara mer överens: “implementeringen är viktig och är helt annorlunda”. “Vi måste utbilda våra kunder att de inte bara kan jämföra AMDs 32 kärnor med våra 28 kärnor”.

Den här morgonen startar en mycket intressant tid i världen av serverklassade processorer. Officiellt lanseras idag Intels senaste generation av Xeon-processorer, baserade på “Skylake-SP”-arkitekturen. Hjärtat i Intels nya Xeon Scalable Processor-familj, “Purley” 100-seriens processorer innehåller all Intels senaste CPU- och nätverksteknik, för att inte tala om ett mycket stort antal kärnor.

För ett par veckor sedan mjuklanserade AMD sina nya EPYC 7000-seriens processorer. Baserat på företagets Zen-arkitektur och uppskalad till server-grade I/O och kärnantal, representerar EPYC en episk prestation för AMD, som återigen satte dem i tävlingen för konkurrenskraftiga, högpresterande server-CPU:er efter nästan ett halvt decennium borta. EPYC-processorer har börjat levereras, och lagom till dagens Xeon-lansering har vi även EPYC-hårdvara i labbet att testa.

Dagens lansering är en situation som inget av företagen har varit i på ett bra tag. Intel har inte haft någon allvarlig konkurrens på flera år, och AMD har inte kunnat konkurrera. Som ett resultat av detta tar båda företagen den andras agerande på största allvar.

Faktum är att vi skulle kunna fortsätta mycket längre än vårt skämt ovan med att beskriva den stigande spänningen vid AMDs och Intels högkvarter. För första gången på 6 år (!) finns ett trovärdigt alternativ tillgängligt för den nylanserade Xeon. Faktum är att den nya Xeon “Skylake-SP” lanseras idag, och måttstocken för den är inte den tidigare Xeon (E5 version 4), utan snarare AMD:s nya EPYC-server-CPU. Båda processorerna är utan tvekan väldigt olika: mikroarkitektur, ISA-extensions, minnesundersystem, nodtopologi… you name it. Slutresultatet är att vi återigen har den spännande uppgiften att ta reda på hur processorerna står sig och vilka applikationer deras olika avvägningar är vettiga.

Den enda likheten är att båda serverpaketen är enorma. Ovan ser du de två nya Xeon-paketen – med och utan en Omni-Path-kontakt – som båda är stora som ett nyckelkort. Och nedan kan du se hur en EPYC CPU fyller handen på AMD:s VD Dr. Lisa Su.

Båda är 64-bitars x86-processorer, men det är där likheterna slutar. För er som har läst Ians artiklar noggrant är detta ingen överraskning. Konsumentfokuserade Skylake-X är lillebror till den nylanserade Xeon “Purley”, som båda är skurna av samma tyg som är Skylake-SP-familjen. I ett nötskal introducerar Skylake-SP-familjen följande nya funktioner:

  1. AVX-512 (Många olika varianter av ISA-tillägget finns tillgängliga)
  2. En 1 MB (istället för en 256 KB) L2-cache med en icke-inkluderande L3
  3. En mesh-topologi för att koppla ihop kärnorna och L3-cache-bitarna

Samtidigt lanserades AMD:s senaste EPYC Server CPU för några veckor sedan:

På förpackningen finns fyra kiselformar, var och en innehåller samma 8-kärniga kisel som vi såg i AMD Ryzen-processorerna. Varje kiselform har två kärnkomplex, var och en med fyra kärnor, och stöder två minneskanaler, vilket ger totalt maximalt 32 kärnor och 8 minneskanaler på en EPYC-processor. Matriserna är sammankopplade med AMD:s senaste sammankoppling, Infinity Fabric…

På nästa sidor kommer vi att diskutera effekterna av dessa arkitektoniska val på serverprogramvara.

Relaterade Artiklar

Back to top button