RX 5700-serien lanseras i juli, 25% förbättrad perfekt per klocka

RX 5700-serien lanseras i juli, 25% förbättrad perfekt per klocka

Medan huvuddelen av morgondagens AMD Computex-nyckel har varit på AMD: s tredje generationens Ryzen-processorer och deras underliggande Zen 2-arkitektur, tog företaget också en stund att kort beröra sin efterlängtade Navi GPU-arkitektur och tillhörande produktfamilj. AMD gick inte för djupt här, men de har gett oss precis tillräckligt för att bli tantaliserade inför en fullständig avslöjande i en inte alltför avlägsen framtid. De första Navi-korten kommer att vara Radeon RX 5700-serien, som lanseras i juli och på arkitektonisk nivå kommer att erbjuda 25% bättre prestanda per klocka per kärna och 50% bättre energieffektivitet än AMDs nuvarande generation Vega-arkitektur. Produkterna kommer också att vara AMDs första grafikkort som använder snabbare GDDR6-minne. Under tiden erbjuder AMD inte mycket i vägen för konkreta detaljer om prestanda, men de visar det mot NVIDIA: s GeForce RTX 2070 i det AMD-gynnsamma spelet Strange Brigade.

En titt på Navi GPU-arkitekturen

Jämfört med dagens Ryzen-information är AMD mycket mer blygsam – det finns ingen specifik SKU-information till att börja med – men de erbjuder oss våra första arkitektoniska detaljer om Navi sedan vi lärde oss 2016 att det skulle ge “nästa generations minne” -stöd. Först och främst har AMD pratat med sin GPU-arkitektur för att förbättra både effektiv IPC- och minnesbandbreddseffektivitet. I vad företaget kallar deras Radeon DNA (RNDA) archtiecture – Jag bör notera att det inte är klart om det här är en varumärkesövning för att bagatellisera GCN-familjenamnet eller om det är en mer kraftigt renoverad arkitektur – AMD har avslöjat att Navis beräkningsenheter har har designats om för att förbättra deras effektivitet. AMDs pressmaterial noterar också att, oavsett ovanstående ändringar, har storleken inte förändrats: en enda CU är fortfarande 64 strömprocessorer.

Sammantaget bör en Navi-kärna / CU vara 25% snabbare än en Vega-kärna på klocka-för-klockbasis. Djävulen är naturligtvis i detaljerna – AMDs data baseras på deras interna testning och tar geomean av 30 spel testade vid 3840×2160 med Ultra-inställningar och 4x AA, så det är inte en helhetssyn på bara kärnarkitekturen – men det är fortfarande potentiellt en av AMD: s största GPU IPC-vinster de senaste åren. AMDs presentation noterade också att detta var en del av en större effektivisering av grafikpipelinen, som är utformad för både högre IPC och höga klockhastigheter. Som referens har AMD under samma process kunnat skjuta Radeon VII långt över sin komfort / effektivitetspunkt till 1750 MHz, så det blir intressant att se hur Navi jämför.

Att mata odjuret är en ny cache-hierarki på flera nivåer. AMD berättar att Navis cache-delsystem erbjuder både högre prestanda och lägre latens än Vega, allt för mindre strömförbrukning. AMD har alltid hamnat lite på minnes- / cache-flaskhalsar, så detta skulle vara en lovande utveckling för AMDs GPU-arkitektur. Under tiden för lite referens har Vega redan implementerat en modernare cachehierarki, så det verkar osannolikt att AMD ändrar sina cache-nivåer eller vilka block som är klienter för vilka cacher.

AMDs minneskontrollanter själva har också uppdaterats. Långt förväntat, och bekräftat i pressmeddelandet som gick ut efter Dr. Lisa Su’s huvudtecken, använder de kommande RX 5700-seriekorten GDDR6-minne, vilket borde ge AMDs kort en rejäl bandbreddstöt över deras jämförbara GDDR5 Polaris-kort.

Det är också värt att notera att de nya Navi-delarna passar också PCI Express 4.0. Detta kommer faktiskt att vara AMD: s andra GPU med PCIe 4.0-funktionalitet – Vega 20 var först, men det är bara aktiverat i Radeon Instinct-delarna – så det är första gången det aktiveras i en konsumentdel. Naturligtvis för att kunna utnyttja den fullt ut behöver du en PCI 4.0-kompatibel värd, som AMD gärna säljer dig också. När det gäller prestandakonsekvenserna återstår dessa att se. Hittills har avancerade AMD / NVIDIA-delar inte varit betydligt flaskhalsade i spel av PCIe 3.0 x16 (eller till och med x8), så det blir intressant att se hur mycket den extra bussbandbredden hjälper dessa första generationens delar.

Sist men absolut inte minst är naturligtvis den totala effekten. Tack vare kombinationen av AMDs arkitektoniska förbättringar och TSMC: s 7nm-process främjar AMD en prestationsökning på 50% per watt för Navi. Effektivitet är AMD: s akilleshäl i förhållande till NVIDIA, så det här är ett annat område där vi är ivriga att se AMD komma ikapp. Det bör dock noteras att detta uttalande inte kom med en kvalificering – om det är 50% mer effektivt vid samma klockhastigheter som Vega eller ett givet totalt kort TDP – vilket kan påverka meningsfullheten något. För Polaris / Vega valde AMD att skjuta sina kort väl upp spänning / frekvenskurvan för att maximera prestanda till en kostnad för energiförbrukningen, så energieffektivitet är flytande baserat på vad klockhastigheten AMD levererar till.

Uppdatering: Eftersom det har varit några frågor om vad effektivitetsnumret är i förhållande till – om det är mot 7nm Vega 20 GPU eller 14nm Vega 10 GPU – gick jag tillbaka över AMDs huvudpresentation och transkriberade den. Här är vad Dr Lisa Su specifikt sa om ämnet (betoning min).

Och när du sätter ihop det, både arkitekturen – designförmågan – och processtekniken, vi ser 1,5x eller högre prestanda per watt kapacitet på de nya Navi-produkterna

Så även om jag håller på att kalla detta det slutgiltiga ordet tills vi har haft en fullständig teknikinformation, vid första anblicken verkar det som att 50% effektivitetsvinsten är en kombination av arkitektur och övergången från GloFo 14nm till TSMC 7nm.

Radeon RX 5700-serien: Kommer i juli

Tillsammans med arkitekturprocessen erbjöd AMD också detaljer på hög nivå om de första Navi-grafikkorten. Navi kommer att säljas under AMD: s RX 5000-serien av grafikkort – det stämmer, efter Vega och Radeon VII, kommer de tillbaka till distinkta serienummer. RX 5000-serien innebär att AMD gör ett stort hopp i deras numreringssystem, går tillbaka till 4 siffror och tillbaka till 5000-serien. Officiellt beror det på att AMD firar sitt 50: e år i affärer i år – så naturligtvis måste produktnumren börja med 50. Men långvariga observatörer kommer att notera att det har gått tio år sedan AMDs tidigare 5000-serie grafikkort. , den väl mottagna Radeon HD 5000-serien, och AMD kan försöka fånga lite av det.

Av RX 5000-korten kommer den första serien att vara RX 5700. Dessa kommer att lanseras i juli. AMD visar också upp den specifika Navi GPU som kommer att användas här, men vad AMDs numreringssystem gäller vet vi inte om det här är Navi 10 eller ett annat GPU-modellnummer.

Detta är en traditionell, monolitisk form med ett betydande stiftantal. Så om jag vore en vadman (red: du är fortfarande skyldig mig en biff), skulle jag förvänta mig att den skulle kopplas ihop med GDDR6. (red igen: detta har sedan bekräftats av AMDs pressmeddelande)

Uppdatering: Tack vare vår egen Andrei Frumusanu för att han gjorde benarbetet har vi nu en matrisstorlek baserad på dessa och några opublicerade foton. Vår gissning just nu är 275 mm2, ge eller ta några procent. Även om det kommer att bli mindre exakt än vad en korrekt mikro-mätning kommer att dyka upp, så är det här mycket mycket bara en uppskattning.

Slutligen, medan AMD inte ger oss konkret prestandainformation, använde företaget sin Computex-nyckel för att kort visa prestanda på kortet kontra NVIDIA: s GeForce RTX 2070, ett $ 500-grafikkort. Även om detta är ett spel som gynnar AMD till att börja med, är det ett lovande tecken på att de kan dra fram 10% till NVIDIA-kort från mitten till hög kvalitet. Vilket innebär att vi alla kommer att vänta ivrigt på mer information om grafikkortet när AMD ramper upp för sin lansering i juli.

AMDs nästa stora spelevenemang blir deras E3 2019 Next Horizing Gaming Event, och AMD berättar för oss att vi får veta mer om RX 5000-serien där. Så håll ögonen öppna.

Relaterade Artiklar

Back to top button