Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Robotar kommer snart att ströva runt på Sydkoreas trottoarer

I korthet: Robotar är allt vanligare i asiatiska länder, med människor som blir vana vid att hitta något humaniserade maskiner på sjukhus, restauranger och andra platser. Sydkorea vill nu “normalisera” robotteknik free-Roaming bland fotgängare också.

Sydkoreas ministerium för handel, industri och energi och den nationella polismyndigheten tillsammans meddelat att den “reviderade” Intelligent Robot Act nu är i full effekt. Den asiatiska nationen kommer snart att börja utfärda licenser för “free-roaming”-robotar, även om de fortfarande behöver en mänsklig operatör som går bredvid dem.

De roamingrobotar kommer också att behöva följa några strikt kodifierade fysiska gränser, eftersom de måste väga mindre än 500 kg och ha en topphastighet på 15 km/h. Robotarna kommer också att behöva klara ett 16-punktstest, som är utformat för att verifiera automaternas förmåga att respektera kriterier som att vistas i de angivna zonerna, navigera i övergångsställen och mer.

Om en robot klarar testet kommer dess operatör att få en lämplig licens för att transportera varor, ströva på trottoarer och gå till platser där robotar är tillåtna i Sydkorea. Försäkring kommer att krävas också, så att människor kommer att känna sig säkrare och så småningom få ersättning om en galen incident skulle inträffa.

Seouls myndigheter har släppt en bild av vad en free-Roaming, leveransdrönare skulle se ut i den nya robotvärld de har tänkt ut. Ministeriet för handel, industri och energi förbereder en vision och strategi för högteknologisk robotindustri, som bör anlända i slutet av året för att främja skapandet av en helt ny industri för den kommande utomhusrobotrevolutionen.

Även om den nya Intelligent Robot Act nu har trätt i full effekt, kommer robottillverkande företag att behöva vänta ett tag innan de sätter sina produkter på Seouls trottoarer. Ministeriet måste fortfarande utse ett nytt tillsynsorgan för att tillhandahålla säkerhetscertifieringar, medan Korea Robot Industry Association är upptagen med att utveckla nya försäkringsprodukter tillsammans med privata försäkringsbolag.

Allt ska vara klart om några veckor, försäkrar sydkoreanska myndigheter. Regeringen börjar ta emot ansökningar om en tillsynsmyndighet om en månad, medan försäkringar förväntas komma ut på marknaden i december. Dessa försäkringar måste innehålla en ersättningsklausul om en bot skadar en människa eller orsakar skada.