Risker med att använda en osäker router: uppdateringar, lösenord och mer

0 Shares

Sedan en tid tillbaka har operatörerna blivit mer medvetna om behovet tillhandahålla en kvalitetsrouter till kunder. Detta bidrar till att förbättra tjänsten, uppfattningen om vad de erbjuder och minskar även antalet samtal till kundtjänst. Men att alla användare har den senaste routermodellen som lanserats på marknaden är inte billigt och operatörer tenderar att “slipa kulan” när de hanterar dessa problem. En del satsade på att ta betalt av kunden för bytet till en överlägsen modell, något som kritiserade ad nauseam som gör att många håller ut som det är med sin förlegade modell.

Risker med att använda en osäker router

Även om det är en studie utförd i Storbritannien bland mer än 6000 personer , sanningen är att det kan extrapoleras till Spanien och andra länder. Utan att gå längre hittar vi bland operatörerna i det landet dotterbolag till Telefónica eller Vodafone. Undersökningen visade att en stor majoritet av användarna hade en router som var mer än 5 år gammal som inte längre fick säkerhetsuppdateringar från tillverkaren.

routerns sårbarhet

Dessa modeller listades och skickades till säkerhetsexperter på Red Maple Technologies som drog slutsatsen att upp till 7,5 miljoner britter kunde använda dessa föråldrade och osäkra modeller. Faktum är att de förklarar att vissa modeller inte har uppdaterats sedan 2018 och att vi till och med har fall av routrar utan ny firmware sedan 2016.

Problemet är att routrar är en en viktig del av Internetanslutningar , som är “porten” till nätverket av nätverk i våra hem och företag. En föråldrad firmware kan leda till datastöld, virusinfektion i hemnätverket och en mängd andra problem som vi redan kan föreställa oss. Dessutom använde många äldre modeller svaga lösenord som alla kan gissa bara genom att känna till modellen.

0 Shares