Recension av Soliom S90 Pro Solar Cam: Räkna inte med det!

0 Shares

På ett litet sätt förbättras Soliom S90 Pro jämfört med den tidigare S60 – den har en högre högtalare.

I andra är det ett exempel på att förvänta sig olika resultat genom att göra samma sak. Den nya solkameran ärver bland annat det enda som har gjort S60 till en fruktansvärd säkerhetsapparat: Den hemska mobilappen Soliom.

Faktum är att månader efter min tidigare recension finns det ingen större appuppdatering. Det är samma version som är buggig, opålitlig och gränslös värdelös. Utöver det är S90 nu mycket skrymmande men levererar samma videokvalitet, plus en smalare betraktningsvinkel.

Till en nuvarande kostnad av $140 är S90 Pro billig jämfört med andra sollar IP-kameror. Men ändå skulle du betala alldeles för mycket för vad du får.

Soliom S90 Pro Hand

Soliom S90 Pro: En skrymmande och billigt tillverkad solkamera

Ur lådan ser S90 utmärkt ut. Det är en batteridriven utomhussäkerhetskamera med tre stora solpaneler — en på toppen och två på sidan kan resa sig som vingar. Hela paketet liknar en satellit.

Här är idén: Anslut S90 Pro till ditt Wi-Fi – kameran stöder den daterade 2,4 GHz Wi-Fi 4 – montera den någonstans med mycket solljus och du behöver inte oroa dig för att den ska ta slut. (Förresten, kamerans installationsprocess är enkel, som i fallet med S60.)

Men granska lite, du kommer genast att inse att det är en billigt tillverkad produkt.

Lösa plastdelar

För det första är nästan hela kameran plast. Håller det, och jag tycker synd om haven eftersom det finns mycket råvaror. S90 är massiv, ungefär fyra gånger så stor som S60, och mäter 7,67 x 8,66 x 3,24 tum (19,5 x 22 x 8 cm).

Soliom S90 Pro Bay

Dessutom är kammen inte bra ihopsatt. Saker är lösa i lederna. Till exempel kan sidosolpanelerna höjas, men de tenderar att sjunka om du lämnar dem ifred. Du kan dra åt dem med en skruvmejsel, men de kan lossna igen efter ett tag, speciellt när temperaturen ändras från varmt till kallt.

På undersidan har S90 en liten in-/utgångsfack (I/O) där du kan komma åt dess microSD-kortplats och mikro-USB-laddarport, samt återställnings- och på/av-knappen.

Facket har ingen I/O-sköld. Som ett resultat kan du lätt tappa små föremål, som ett micro SD-kort, in i kameran av misstag. I det här fallet, lycka till att få ut dem.

Dessutom har den här facket ett lock som skyddar den från väder och vind som en del av ett försök att hålla kameran IP66 väderbeständig. Att ta ut det är enkelt som locket fungerar, men att sätta tillbaka det kan vara en utmaning. Vid kallt väder krymper detta lock också och kan falla av av sig självt.

Batteri med hög(er) kapacitet, större högtalare, dålig mikrofon

Nedanför I/O-facket finns ett annat fack som du måste lossa fyra skruvar för att öppna. Inuti hittar du ett batteri med hög kapacitet på 10 000 mAH och en högtalare.

Högtalaren fungerar för kamerans intercom-funktion som gör att du kan prata med personen som står framför kameran på distans med hjälp av Soliom-appen på telefonen.

Jag provade detta, och högtalaren var ganska hög och tydlig. Tyvärr var kamerans mikrofon fruktansvärd; Jag var tvungen att vara uppmärksam för att förstå vad någon som stod bara några meter från kameran sa.

Dessutom, eftersom appen är så dålig – mer om hans nedan – och livevideon har en betydande fördröjning, är intercom-funktionen mer gimmick än en riktig funktion.

Soliom S90 Pro: Hemsk mobilapp

Soliom-mobilappen (för iOS och Android) är det enda sättet för dig att använda S90 Pro. Det finns ingen annan programvara eller ett webbanvändargränssnitt. Som ett resultat avgör hur väl dessa appar fungerar kamerans användarupplevelse. Och det är inte bra.

Appen Soliom S90 Pro

Vanliga frågor

I likhet med fallet med S60 har Soliom-appen på S90 Pro samma problem, inklusive:

  • Sekretessproblem: Appen måste ha tillgång till många aspekter av din telefon (lagring, video, mikrofon, plats, etc.) för att fungera.
  • Dåligt skriven gränssnittstext: Texten verkar grovt översatt från kinesiska och är allmänt förvirrande. Genom att läsa gränssnittsetiketterna kommer du att ha svårt att ta reda på vad en inställning betyder och vad den gör.
  • Påträngande avisering: Kamerans rörelsedetektering skickar meddelanden till telefonen. När detta händer tar varningen upp hela skärmen och kastar ut dig från alla appar du använder.

Otillförlitliga funktioner

I mina tester fungerade många delar av Soliom-appen inte som det var tänkt.

Till exempel är batteritiden ett försäljningsargument för S90 Pro. Som en solkamera förväntar sig användare att den ska hålla utan att koppla in den, men Soliom-appens batteriindikator har bara två varianter: laddning och icke-laddning.

Det finns ingen batterimätare och ikonen ser alltid ut som om batteriet är fullt. Så när solen skiner ser du att kameran laddas; på natten ser du bara att batteriet är fullt, även när det är på väg att ta slut på juice helt.

Ett annat exempel är formateringsfunktionen för micro SD-kortet. Jag lade in ett helt kort och valde att formatera det; appen uppmanade att uppgiften slutfördes framgångsrikt men visade ändå att kortet var fullt.

Så var det formaterat? Det visade sig att jag behövde ta bort och sätta in minneschippet igen för att det skulle kunna uppdateras. Och sedan, efter ett tag, visades det som “INTE FORMAT”, även om det fungerade bra.

Soliom S90 Pro vs. S60 Foto

Dåligt designad videohantering

Liksom fallet med S60 är S90 Pros deal-breaker sättet den hanterar sina säkerhetsbilder.

Kameran kommer med “obegränsad” molnlagring, och du kan också använda ett micro SD-kort för att lagra videor lokalt. För de förstnämnda kan du se bilderna dag för dag med hjälp av en kalender; för den senare finns det en 24-timmars tidslinje som låter dig svepa fram och tillbaka. Båda metoderna låter som en bra idé, men djävulen sitter i detaljerna.

För det första har molnlagringskalendern inga filter eller en sökfunktion. Du måste välja en dag och se en lista över inspelade videos den dagen. Om du tittar på kalendern har du dock ingen aning om vilka dagar som har några inspelningar. Du måste öppna en viss dag för att ta reda på det.

Å andra sidan visar 24-timmars tidslinjevyn inte datum, så du har ingen aning om vilken dag du tittar på om du inte låter kameran spela in med tidsstämplar. Vad som är irriterande, tidslinjen fastnar ofta inte och skulle hoppa till livevyn, så det är ganska värdelöst.

Slutligen, det värsta är att du först måste se kamerans livebilder och du kan komma åt dess inspelade videor. Som ett resultat, när kameran är slut på batteri, är trasig eller stulen, finns det inget sätt att ta reda på vad som har hänt.

Förresten, Soliom binder molnet inspelade bilder med själva kameran (och inte ett användarkonto). Det betyder att om någon stjäl din S90 Pro kommer de också att ha alla dess säkerhetsbilder i sin ägo.

Soliom S90 Pro: Otillförlitlig prestanda

Jag testade S90 Pro i ungefär tre veckor och hade många problem med den.

Soliom S90 Pro-paket

Rörelsedetektering är ett skämt

S90 Pro:s rörelsedetektering fungerade inte för det mesta under min testversion. Även när den var inställd på den högsta PIR-känslighetsinställningen spelade kameran inte in ens när jag dansade precis framför den. Å andra sidan fick jag många videor utan action alls. Det verkade som om kameran spelades in slumpmässigt utan några specifika triggers.

När rörelsedetektering fungerade förlorade den alltid några första sekunder av åtgärden. Så säg att om du fångar någon som stjäl ditt paket, ser du bara den del de går iväg.

Sammantaget är det enda med S90 Pro som fungerar ihärdigt livevisningen. Men även i det här fallet är strömmen aldrig jämn, och du kommer ibland att se objektet hoppa från en plats till en annan. Och när du väljer att spela in manuellt sparas bilderna i din telefons bibliotek, inte på micro SD-kortet eller molnlagringen.

Så-så batteritid

Jag var nöjd med S90 Pro:s batteritid de första dagarna.

Per instruktion laddade jag den till fullt innan jag monterade den utanför. De första tre dagarna fungerade det hela tiden, oavbrutet. Och, som nämnts ovan, visade appen alltid batteriet som laddat eller fullt.

Ganska imponerad bestämde jag mig för att flytta den till en plats där solen bara sken på eftermiddagen för att se hur det skulle bli.

Nästa morgon dog batteriet. Jag laddade den i några timmar och lade ut den på samma plats. Följande morgon dog den igen. Det upprepade sig i ett par dagar.

Slutligen laddade jag den över natten en gång till och placerade den på den ursprungliga platsen med solljus hela dagen lång, och återigen, den höll i flera dagar.

Det var inget vetenskapligt, men enligt min beräkning fyller en hel dag med solljus – jag bor i San Francisco Bay Area, som har utökat dagsljuset – cirka 30 procent av kamerans batteri. Och varje natt förbrukar kameran ungefär så mycket av sin juice.

Som sagt, S90 Pro behöver en plats med mycket solljus för att den ska fungera kontinuerligt. Annars måste du ladda den då och då. Allt detta kommer naturligtvis att variera beroende på hur hektiskt området är.

För övrigt tar det cirka 12 timmar, inkopplat, att ladda batteriet från tomt till fullt. Det ingår ingen laddare, bara en mikro-USB-kabel, men du kan ladda S90 Pro med en telefonladdare eller en dators USB-port.

Soliom S90 Pro vs. S60

OK bildkvalitet, superkorta videor

S90 Pro:s bildkvalitet är precis som S60:s, men med en varning har den en smalare betraktningsvinkel på bara 110° grader (i motsats till S60:s 130°). Så trots att den är mer imponerande i storlek, levererar S90 Pro mindre när det gäller täckning.

Liksom S60 lämnar dock videokvaliteten mycket övrigt att önska. Rörelserna är hackiga, ofta för snabba, med saknade ramar och korniga texturer. Dessutom kan du som mest bara spela in 8 sekunders film i taget när du använder molnlagring.

Slutsats

Soliom S90 Pro utomhus trådlös solskyddskamera är en bra idé som är dåligt utförd. Tills det finns en stor mjukvaruuppdatering – Soliom sa till mig att det kan hända om några månader – finns det absolut ingen anledning att skaffa den.

Om du vill leka med en solkamera, kanske överväga S60, som inte är så bra men något mer tolerabel. Men om du menar allvar med hemsäkerhetskameror, prova Synology Surveillance Station eller Arlo istället.

0 Shares