Recension av Soliom Bird S60: Bra hårdvara, fruktansvärd app

0 Shares

Soliom Bird S60 solsäkerhetskamera har verkligen ett fantastiskt utseende

Soliom Bird S60 utomhus trådlös solskyddskamera för hemmet ser verkligen ut som en del. Det är en vacker maskinvara som inkluderar en 1080p mörkerseendekamera med en solpanels “vinge” som lindas runt den. Hela paketet ser ut som en riktig affär, så utanför lådan sätter det höga förväntningar.

Ack! Det visade sig vara den sämsta kameran jag har använt, mest på grund av dess hemska mobilapp. För $140 är Soliom mycket billigare än andra alternativ, som Arlo Ultra. Men med tanke på hur opålitlig den är, skulle jag inte rekommendera den förrän bättre programvara finns tillgänglig.

Soliom Bird S60: En solcellsdriven Wi-Fi utomhuskamera för blandad väska

Idén med Soliom är ganska enkel. Det är en batteridriven Wi-Fi-säkerhetskamera för utomhusbruk. Det som däremot gör den unik är den integrerade solpanelen som kontinuerligt laddar batteriet under dagtid. Som ett resultat, i regioner med mycket solljus, behöver du inte oroa dig för att juicen ska ta slut.

Och maktmässigt kan detta fungera. Batteriet, på full laddning, hade tillräckligt med ström för att hålla kameran igång i nästan 10 timmar under mitt testande.

Som standard spelar kameran bara in när det finns rörelser så att du inte använder mer än några timmars batteritid varje natt. En solig dag fyller solpanelen kontinuerligt på laddningen, så med konservativ användning kan kameran i allmänhet hålla av sig själv.

Om du vill ladda den manuellt finns det en mikro-USB-port på undersidan och en medföljande USB-kabel som du kan använda med en telefonladdare eller en dators USB-port. Du kan även koppla in kameran om du vill använda den i områden med kort dagsljus. Om du gör det skulle det dock äventyra kamerans vattentäthet.

Enligt Soliom är Bird S60 IP66-certifierad väderbeständig. IP66 betyder att kameran tål alla väderförhållanden. Under mina tester var vädret vackert, men kameran överlevde verkligen när jag sprutade vatten på den med en trädgårdsslang vid flera tillfällen.

Soliom Bird S60 bredvid en Arlo Ultra som har ett solpanelstillbehör.

Enkel installation

Det är enkelt att ställa in Soliom. Kameran innehåller mer än tillräckligt med tillbehör för att du ska kunna montera den på en vägg. eftersom det är tre besättningar, men jag behövde bara en för att hålla min stadigt fäst vid ett trästaket. Okej, jag var bara lat.

Ur kartongen är kamerans batteri halvfullt. Slå på den via knappen på undersidan och den är nu klar. Det enda som återstår är att använda mobilappen Soliom för att länka kameran till ett Wi-Fi-nätverk.

Appinstallationsdelen var också en no-brainer i mitt test. Jag behövde bara följa instruktionerna på skärmen. Ett par saker att notera:

  • Kameran stöder endast 2,4 GHz Wi-Fi. Så se till att du inte försöker ansluta den till ett 5GHz-nätverk.
  • Efter installationsprocessen förblir kameran länkad till appen – du kan hantera den var som helst så länge som din telefon eller surfplatta har tillgång till internet. Det är ganska intressant eftersom det inte finns något krav på ett inloggningskonto.

Allt som allt kunde jag ställa in allt på mindre än 10 minuter. Tyvärr började det gå utför därifrån.

Inkonsekvent hårdvarukvalitet

Även om Soliom ser bra ut, är dess interna hårdvara inte helt av hög kvalitet. Exempel är den inbyggda mikrofonen och högtalaren. Med dessa två kan du förmodligen på distans prata med personen nära kameran med din telefon. I verkligheten kan du dock inte. Kamerans högtalare är för tyst – den kan knappt krackelera ett ljud. Mikrofonen är också matt — det finns mycket statik i en inspelning.

Soliom vs. ArloPro vs. ArloUltra

Bra bildkvalitet, korta videor

Soliom stöder 1080p och har bra bildkvalitet för ett stillbild. Saker och ting är tydliga nog, och jag kunde läsa en licensplats på cirka 3 meter bort.

Dess videokvalitet lämnar dock mycket övrigt att önska. För det mesta är de inspelade rörelserna hackiga – saker rör sig antingen för långsamt eller för snabbt på grund av att ramar saknas. Oftast varade den inspelade videon bara några sekunder. Förresten, som standard spelar kameran bara in 8 sekunders bilder åt gången, vilket inte räcker för några säkerhetsändamål.

Kamerans mörkerseende fungerar, men med liknande kvalitet och problem som dagtid.

Soliom Bird S60: Dåligt designad mobilapp

Soliom-appen är det enda sättet för användare att använda kameran. Hur väl appen fungerar avgör S60:s användarupplevelse. Och tyvärr är det bara så många saker fel med den här appen.

Integritetsfrågor

För det första kräver appen åtkomst till telefonens mikrofon, lagring och kamera för att fungera. Om du nekar åtkomst till någon av dessa kommer den inte ens att starta. Detta bisarra beteende gjorde mig faktiskt oroad över min integritet – du bör alltid tänka två gånger innan du ger någon app tillgång till telefonens kamera och mikrofon.

Även om jag förstår varför appen får tillgång till telefonens hårdvarudelar – till exempel är mikrofonen nödvändig för att intercomfunktionen ska fungera – så ser jag inte varför den skulle göra det. För att göra saken värre, om du manuellt tar bort appens åtkomst till telefonens lagring, kommer det att koppla bort kameran från appen, vilket betyder att du måste göra installationsdelen igen.

Det faktum att appen är så stenhård på att få tillgång får mig att känna att det finns en ond baktanke från Solioms sida. I verkligheten kan dock detta bara ha varit ett arbete av några usla mjukvaruutvecklare.

Soliom Undersida

Tvetydigt användargränssnitt, begränsade inställningar

Det andra dåliga med appen är dess formulering av gränssnittet. Det är bara dålig engelska, vilket gör det svårt att förstå exakt vad en inställning betyder.

Det finns till exempel den här inställningen “Vilotid” som har värdet 15, 30, 60 sekunder eller “Inte vilande”. Det verkar som att det här är vilotiden innan kameran stänger av sig själv tills nästa rörelse upptäcks. Men när jag valde “Inte vilande” gjorde det att kameran spelade in kontinuerligt tills dess batteri tog slut. (Förresten, om du väljer det här värdet och väntar tills batteriet tar slut, måste du ladda det med USB-porten innan du kan ändra inställningen.)

Ett annat exempel är när du tittar på en inspelning, zoomfunktionen kallas “switch”, loop-funktionen kallas “cruise” och på/av-knappen för ljud är märkt som “röst”. Ganska förvirrande.

Dessutom finns det inte många anpassningar när det gäller video. Till exempel, som standard finns det en tids- och datumstämpel inbäddad på inspelningen, och det finns inget sätt att ta bort det. Du kan inte heller skapa zoner om du vill ignorera vissa områden inom kamerans vy.

Soliom-appens irriterande meddelande och dess dåliga engelska i användargränssnittet.

Påträngande och irriterande meddelande

Appen kan automatiskt skicka meddelanden till din telefon när rörelser upptäcks. I sig är den här funktionen inte en stor sak eftersom alla kameraappar kan göra det. Det som gör Soliom-appen annorlunda, i form av en enorm smärta i baksidan, är hur dess avisering fungerar.

Som standard, varje gång kameran upptäcker rörelse, dyker appen upp ett meddelande som ser ut som om det finns ett inkommande samtal. När detta händer kommer meddelandet att ta upp hela telefonens skärm och kasta ut dig från vilken app du än använder, inklusive när du redan pratar i telefon med någon.

Det värsta är att även när jag stängde av aviseringen för Soliom-appen så dök aviseringen fortfarande upp. Efter ett tag fick jag reda på hur jag skulle stänga av det: Ändra värdet på till “Meddelande” (istället för “Ring in”). Varför den här inställningen heter “Acceptera samtal” har jag ingen aning om.

En del av varför du skulle ha en säkerhetskamera är så att du kan se vad som har hänt i efterhand, och Soliom Bird S60 misslyckas i detta avseende så eländigt.

När du startar Soliom-appen måste du komma åt kamerans livefilmer och du kan se alla inspelade videor eller ändra inställningar. Följaktligen, om kameran är otillgänglig (dvs. slut på batteri, trasig eller stulen), kommer du inte att kunna se några inspelningar alls. Denna design gör kamerans molnlagring helt värdelös. Det värsta av allt är att skurken bara kan förstöra kameran, eller stjäla den och vara säker på att de förblir osynliga.

Även när kameran är tillgänglig kan det vara jobbigt att titta på befintliga inspelningar. Filmen visas i en 24-timmars tidslinje som du kan svepa fram och tillbaka. Problemet är att tidslinjevyn bara är användbar om du vill titta på de senaste inspelningarna. För att se videor från tidigare dagar måste du svepa mycket. Och eftersom tidslinjen bara visar timmar, måste du ta till tidsstämplarna på själva videon för att veta vilken dag den tillhör. Det är också viktigt att notera att tidslinjen inte alltid fungerar; ibland, när du vill att den ska stanna vid en punkt i det förflutna, hoppar den bara direkt till livevyn.

Även när det fungerar som förväntat och du hittar just den inspelningen du vill behålla kan du inte bara ladda ner den. Istället måste du trycka på inspelningsknappen och låta din telefon spela in det som en del av dess galleri.

Sammantaget motverkar det sätt som Soliom hanterar sina säkerhetsbilder i slutändan dess primära syfte som en säkerhetskamera. Det kan med andra ord vara helt värdelöst som en övervakningslösning.

Soliom Bird S60:s inbyggda solpaneler.

Soliom Bird S60: Bra batteritid

Som nämnts ovan fick jag av misstag reda på hur länge Solioms batteri höll i full laddning genom att välja inställningen “Inte vilande” – cirka 10 timmars kontinuerlig användning. Efter det, med viloläge inställd på 15 sekunder, har kameran aldrig tagit slut på batteri sedan dess.

En säkerhetskameras batteritid beror mycket på användningen. Jag testade Soliom Bird S60 på min bakgård – som i allmänhet inte har så mycket action på natten – och vid publicering har den hållit i flera dagar utan att ta slut på batteri. Så kamerans solenergi fungerar bra. Om bara dess mobilapp fungerade lika bra skulle detta vara en utmärkt säkerhetskamera.

Slutsats

Soliom Bird S60 utomhus trådlös solskyddskamera för hemmet har en vacker hårdvarudesign och ett praktiskt solenergikoncept. Tyvärr, på grund av den hemska mobilappen, är kameran långt ifrån pålitlig nog att fungera som en säkerhetslösning.

Från och med nu fungerar de flesta av dess kamerarelaterade funktioner antingen inte eller fungerar inkonsekvent. Om du fortfarande gillar dess solenergiidé, vänta åtminstone tills en ny stor mjukvaruuppdatering är tillgänglig innan du får din.

0 Shares