Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Recension av Noctua NH-U12S Redux Cooler: Tar Noctuas bästa till ett lägre pris

Även om grundläggande kylare länge har varit ett vanligt inpackningsobjekt med de flesta detaljhandelsprocessorer, går det inte att komma förbi det faktum att många av dessa kylare är just det: grundläggande. Dessa kylare är tillräckliga för att köra en CPU vid lagerfrekvenser ur lådan, men få lagerkylare är byggda tillräckligt stora för att utöver grunderna, för att leverera imponerande termisk och/eller akustisk prestanda. Som ett resultat är det fortfarande ganska typiskt för avancerade användare och entusiaster att leta efter en mer avancerad lösning – och det finns en stor marknad av kylare som väntar på att hittas. Från kompakta fläktar till allt-i-ett vätskekylare som kan fylla ett hölje, det finns en kylare där ute för praktiskt taget alla budgetar, konfigurationer och kylbehov.

Och om det av en slump inte finns det, så är det bara en tidsfråga tills någon bygger den. Vilket är mycket fallet för CPU-kylaren i dagens recension, Noctuas budgetvänliga NH-U12S Redux. Redux kända för sina högkvalitativa, avancerade kylprodukter, arbetar Noctua för att bredda sin marknad genom att göra sina produkter lite mer tillgängliga för budgetköpare, och de gör det genom produkter som Redux.

På en hög nivå är NH-U12S Redux en kostnadsreducerad version av företagets mycket populära NH-U12S kylare. Med färre heatpipes och en annan fläkt, är NH-U12S Redux avsedd att sänka kvaliteten och kylningsprestandan hos sin föregångare till ett billigare, mer plånboksvänligt pris på $50. Vilket också innebär att Noctua mer direkt möter de andra stora kyltillverkarna i det mycket konkurrensutsatta vanliga marknadssegmentet.

Förpackning & paket

Det första vi märkte med NH-U12S Redux är den enkla, strömlinjeformade förpackningen, som inte liknar någon förpackning från företaget som vi tidigare har sett. Konstverket på förpackningen är i stort sett borta, med bara grundläggande information om kylaren tryckt på sidorna och baksidan av lådan.

Förutom själva kylaren, inuti lådan hittade vi ett grundläggande paket bestående huvudsakligen av den monteringsutrustning som krävs för att installera kylaren på en CPU. Det finns också en illustrerad broschyr med monteringsinstruktioner. NH-U12S Redux kan, ungefär som sina syskon, inte monteras på Ryzen Threadripper-processorer. Vi hittade ingen spruta med termisk pasta inuti förpackningen – Noctua använder istället förapplicerad pasta – vilket är en av förändringarna som Noctua gjorde för att sänka priset på kylaren.

Noctua NH-U12S Redux CPU-kylare

Noctua NH-U12S Redux är väldigt lik den vanliga NH-U12S, med undantag för ett heatpipe och den annorlunda kylfläkten. Sammantaget har NH-U12S Redux ett heatpipe mindre än NH-U12S och tre heatpipes mindre än NH-U12A. Men kanske ännu viktigare är att fenorna på Redux inte heller är svetsade på heatpipes. På grund av sin storlek och form är NH-U12S Redux kompatibel med de flesta kommersiella CPU-socklar och den kommer inte att blockera installationen av (normalt stora) RAM-moduler.


Delad bild: NH-12S Redux vs. NH-12S

När kylaren är ur lådan kommer de flesta erfarna användare att fokusera sin uppmärksamhet på den nya kylfläkten. Och inte på grund av någon funktion som verkligen sticker ut, utan för att detta är ett av de mycket sällsynta tillfällena där Noctua har hoppat av sitt ikoniska bruna/beige färgtema. Utöver det har NH-U12S Redux en relativt enkel design, eftersom den är en tornkylare med en liten bas och heatpipes som överför den termiska energin bort från CPU:n och till fenorna. Även om detta är den billigaste kylaren i U12-serien, är NH-U12S Redux verkligen inte en kompakt kylare; även om den är 160 mm hög bör den passa in i de flesta ATX-fodral utan några kompatibilitetsproblem. Kylarens bredd kan dock begränsa installationen av RAM-moduler högre än 42 mm i några av RAM-platserna.

Kroppen på NH-U12S Redux är vackert designad och gjord, med de perfekt arrangerade fenorna och heatpipes som skapar ett konstverk. Det finns fyra heatpipes som sträcker sig till båda sidor av arrayen, som definitivt är gjorda av koppar men är ytterligare nickelpläterade, både för att skydda dem från korrosion och av estetiska skäl.

Fenarrayen är inte för tät, vilket gör att NH-U12S Redux fungerar bra med en enda 120 mm kylfläkt. Men för dem som söker en extra prestandahöjning erbjuder företaget ett kit som innehåller en andra 120 mm fläkt. Vi bör också tillägga att dessa fläktar inte är desamma som de som används på NH-U12S och NH-U12A. NF-P12-fläktarna som används av NH-U12S Redux är snabbare och bullrigare.

Basen på kylaren som kommer i kontakt med processorn är uppdelad i två delar. Den nedre halvan av basen är gjord av nickelpläterad koppar, vilket maximerar värmeöverföringshastigheten från CPU:n till heatpipes. Den är extremt välbearbetad, perfekt platt och slät. Den övre halvan fungerar endast som ett mekaniskt stöd och är gjord av aluminium, medan monteringsfästet är förnicklat stål. Vi ser att det finns termisk pasta förapplicerad här, en sällsynt sak att se på Noctuas produkter.