Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Recension av Acer Spin 5 (2023).

Två minuters recension

Acer Spin 5 kanske inte är den mest kraftfulla 2-i-1 vi någonsin har testat, men den kommer ganska nära. Den här senaste uppdateringen av den populära 2-i-1-datorn från den taiwanesiska tillverkaren gör ingen besviken, laddad med den senaste Intel Ice Lake-processorn som låter den pumpa ut solida prestanda trots sin smala ram och Intel Iris Plus-grafik som producerar en levande färgpalett och presterar respektabelt på våra GPU-riktmärken.

Det är inte allt. Acer Spin 5 kommer också med en 2 256 x 1 504 IPS-skärm och ett 360-graders gångjärn som gör att den kan gå från en traditionell bärbar dator till något ungefär så nära som du kommer att komma en verklig fysisk bärbar dator. Och det gör denna 2-i-1 bärbara dator till en mycket mångsidig enhet.

Så även om du kanske inte kan spela på den eller utföra grafiskt krävande och CPU-intensiva uppgifter, är Acer Spin 5 kapabel i sin egen rätt. Dess fantastiska prestanda, mångsidiga formfaktor och otroliga display gör den till en av de bästa bärbara datorerna för studenter.

Spin 5:s pekskärm med ett 3:2-förhållande är helt fantastiskt för att göra anteckningar med pennan. Eftersom den typiska 16:9 2-i-1 bärbara datorn är nästan dubbelt så lång som den är bred, kan det lätt kännas trångt att skriva anteckningar på en.

Den medföljande pennan är liten och kan kännas lite tunn, men eftersom den har en egen laddnings- och höljeport på sidan av den bärbara datorn, är det mycket mindre sannolikt att den tappas bort eller går sönder än de som levereras med andra 2-i-1-enheter.

Förmodligen en av dess mest användbara funktioner, om Acer Spin 5:s pekpenna skulle ta slut, anslut den bara till den bärbara datorn i 15 eller 20 sekunder. Det ultrasnabba laddningssystemet ger pennan cirka 90 minuters laddning.

Få bärbara datorer är dock perfekta, och det finns några problem med Spin 5. Ljudet är anständigt, tack vare högtalarna som alltid är vända framåt med skärmen, men ljudet är inte fantastiskt. Detta är något i nivå med kursen när det gäller laptophögtalare, men Spinn är definitivt i linje med resten när det gäller ljud.

Ett annat problem som dök upp är en del av den olyckliga bloatware som är packad med Spin 5. Bloatware är oundviklig, särskilt för mellanklass- och budgetenheter, så det är inte den typ av sak som kommer att störa oss särskilt – normalt sett. The Spin 5, tyvärr, inkluderar Acer-märkt programvara som lanserar popup-annonser på ditt skrivbord.

Om du letar efter en fantastisk, bärbar hybridbärbar bärbar dator för jobbet eller skolan, bör du definitivt överväga att ta Acers senaste 2-i-1 för en runda. Det är en perfekt bärbar dator för anteckningar som är tillräckligt kraftfull för att hantera allt du realistiskt kan kasta på en ultrabook – allt samtidigt som den behåller laddningen tillräckligt länge för att klara dagen.

Pris och tillgänglighet

Acer Spin 5 är tillgänglig nu, från $999 (£899, cirka AU$1 400). Den kommer med en Intel Core i5-1035G4, 16 GB RAM och en 512 GB SSD – även om ingångsmodellen i Storbritannien minskar RAM-minnet till 8 GB.

Modellen vi testade är mellanklasskonfigurationen som liknar basmodellen och säljs för $1 099 (ca 845 £ / AU $ 1 540). Den enda verkliga skillnaden kommer med uppgraderingen till Core i7-1065G7 CPU.

Den dyraste modellen, som säljs för 1 299 $ (cirka 1 000 £ / 1 825 AUD), har alla samma specifikationer, den är bara uppgraderad Windows 10 Professional.

Design

Direkt ur förpackningen finns det några saker du kommer att lägga märke till med Acer Spin 5. För det första ger chassit i magnesium-aluminiumlegering den bärbara datorn en mer klassisk estetik, en som får den att se ut som en enhet med ett syfte.

Acers övergång till magnesium gör att den går ner i vikt, vilket ger en smalare profil. Den behåller fortfarande den solida känslan av ett aluminiumchassi, så även om den är lättare och tunnare än tidigare modeller, känns den väldigt solid.

Tangentbordet och styrplattan är bra. Chicklet-tangenterna är lyhörda, men den minskade kapaciteten för tangentbordet gör att de packas in lite, så det kan ta lite tid att anpassa sig för vissa personer som är vana vid ett större tangentbord.

Styrplattan är supersmidig, snabb och ger lite blygsam feedback när du skriver. Styrplattan är också hem för den bärbara datorns fingeravtrycksläsare, en välkommen säkerhetsåtgärd som är ungefär lika snabb att låsa upp som den kommer att bli.

Active Pen-pennan som ingår i Spin 5 använder Wacom AES 1.0-teknik för ökad respons tillsammans med 4 096 trycknivåer, vilket ger hög precision. Det finns också två konfigurerbara knappar som ger dig ännu mer kontroll.

Allt sagt, det är inte den mest robusta digitala pennan på marknaden. Den är ganska liten, mäter knappt fem tum lång (125,31 mm, för att vara exakt) och endast 0,2 tum (5,3 mm) i diameter. Den väger försumbara 4,1 gram, eller bara 0,14 av ett uns.

Ändå är den förvånansvärt robust nog för daglig användning och har fördelen av Spin 5:s inbyggda lagrings- och laddningsport, bekvämt placerad på höger sida av tangentbordet. Denna laddningsport använder snabbladdningsteknik, så att du kan få upp till 90 minuters laddning på bara 15 sekunder.

Det finns ett anständigt antal portar på Spin 5, vilket möjliggör många olika kringutrustning, datalagring och laddningsalternativ.

De två Thunderbolt 3-kapabla USB-C-portarna kan både mata ut video med DP och ladda batteriet. Det finns en separat, dedikerad DC-in-kontakt också, men att ha möjligheten att lämna den skrymmande nätadaptern hemma är en klar bonus.

Det finns en HDMI-utgångsport med HDCP-stöd, en MicroSD-kortläsare, två USB-A 3.2 Gen 1-portar och ett hörlursuttag med inbyggt mikrofonstöd. Det finns också en Noble-låsplats för extra säkerhet.

När det gäller termik blir Spin 5 inte överdrivet varm vid normal användning, men värmeventilerna på undersidan av den bärbara datorn kan göra saker lite rostiga om du har den i knät.

När den bärbara datorns skärm viks över till tablettläge täcks den bärbara datorns underdel faktiskt av bildskärmspanelen, så värmen trycks ut genom en annan öppning på baksidan av chassit. Tyvärr är ventilationsöppningen precis där det känns mest naturligt att hålla i Spin 5 i surfplatteläge.

Ja, du kan bara flytta din hand, men det är förvånande hur många gånger vi tog oss till Spin 5 på precis rätt plats för att känna varm luft blåsa ut över våra knogar.

3:2 HD-skärmen är livfull och skarp, men det som gör Spinn perfekt för att göra anteckningar är mycket mindre för att titta på helskärmsfilmer. Under vårt HD-filmtest var det svårt att inte fortsätta lägga märke till de gigantiska brevlådorna som slogs på toppen och botten av en 16:9-video.

Tyvärr gör detta att videon du tittar på ser ännu mindre ut på 13,5-tumsskärmen än vad den redan är. Själva bilden var fantastisk, men det är svårt att till fullo uppskatta det när den är inklämd mellan två massiva svarta staplar.

Prestanda

Spin 5 ser inte ut att bli så kraftfull som den faktiskt är. Inklämd i det smala chassit finns de senaste Intel Ice Lake mobilprocessorerna med Intels nya Iris Plus integrerade GPU, som gör ett respektabelt jobb för integrerad grafik.

Spin 5 är en ganska jämn matchning för Asus Vivobook Flip 14, som drivs av en AMD Ryzen 7-4700U CPU med Radeon Graphics. I våra GeekBench 5-tester fördubblar Spin 5 nästan Vivobook Flips CPU-poäng med en kärna, med ett genomsnitt på 1 224 mot Vivobook Flip 14:s 674.

Vivobook kom tillbaka och överträffade Spinn i multi-core prestanda och fick 3 842 bredvid Spins fortfarande respektabla 3 798 i GeekBench5:s multi-core test. Där Spin 5 märkbart släpar efter Flip 14 är i GPU-prestanda, även om det inte är mycket av en överraskning.

Iris Plus-grafiken är utmärkt för en integrerad GPU, men AMD:s integrerade Radeon-grafik kan hålla sig mot även vissa diskreta grafikkort i mellanklassen. Det faktum att Spinn fortfarande är i strid under våra 3DMark-riktmärken är verkligen en poäng till dess fördel. Den kommer inte ut ur ringen som en vinnare, men du måste respektera dess slag.

När det gäller multitasking är Spin 5 en mästare. De senaste Ice Lake-processorerna tuggar igenom alla utom de mest krävande apparna utan att svettas. Dessutom kommer 16 GB RAM-minne att göra minneshungriga appar som Google Chrome eller Adobe Photoshop mycket mer hanterbara.

Därmed inte sagt att den kan göra allt, dock. Vi körde några av våra riktmärken för spelbärbara datorer för att se hur väl Spin 5 skulle klara av att pressas till gränserna för sin hårdvara och resultaten är ungefär vad du kan förvänta dig.

Under vårt Total War: Three Kingdoms-stridsriktmärke – på låga inställningar och upplösningen inställd på standard 1080p – kunde Spin 5 få cirka 34 fps, vilket bara är spelbart. Med tanke på att du sannolikt kommer att pressa hårdvaran ännu hårdare under själva spelandet, kommer de flesta AAA-titlar sannolikt att vara utom räckhåll för Spin 5.

Vi brydde oss inte ens om att försöka köra Metro: Exodus på den, och det borde inte du heller. Men om du är sugen på visuella romaner, indiespel eller liknande titlar med låg lyftkraft, kommer du att klara dig bra med Spinn – förvänta dig bara inga hjältemoder här.

Batteri-liv

Acer Spin 5:s 56WHr, 4-cellsbatteri överträffar många av sina rivaler i våra tester och håller i respektabla 11 timmar och sju minuter på full laddning i vårt PCMark10 Home-riktmärke. I vårt HD-videoriktmärke tog det för Spin 5 ungefär lika lång tid att bränna genom ett fullt batteri: 11 timmar och 19 minuter.

Samtidigt varade Asus Vivobook Flip 14 i genomsnitt åtta timmar och 40 minuter i vårt PCMark10-test och sex timmar och 17 minuter i vårt HD-videoriktmärke. Flip 14 har dock bara ett 43WHr, 3-cells batteri, så bara från specifikationsbladet är det tydligt att Spin 5 skulle kunna gå långt.

programvara

Acer bärbara datorer är kända för sin prisvärdhet, vilket gör dem populära bland en bred uppsättning konsumenter, vilket gör dem till en populär plattform för bloatware av alla slag. Inte bara tredjepartsgrejer som Candy Crush heller, utan också Acer-märkt programvara som ingen använder utan tuggar i sig värdefulla systemresurser.

Detta är normalt inte ett problem, eftersom det första vi alla gör när vi köper en ny dator är att avinstallera en massa skit som saktar ner oss. Inte all bloatware är dock lätt identifierbar, och i fallet med Spin 5, gled en genom vår första rensning och började visa annonser som skulle dyka upp nära meddelandecentret i aktivitetsfältet.

Ser en popup-annons för ett taskigt mobilspel på användarens skrivbord – ett utrymme som länge har ansetts som heligt – är för jobbigt för att ignorera, särskilt eftersom det stötande annonsprogrammet kom från Acer själv och inte är det lättaste programmet att spåra och ta bort.

Det är en tillräckligt enkel avinstallation när den väl hittats, men det finns bättre sätt att sänka kostnaden för en enhet än att förvandla en bärbar dators skrivbordsmiljö till en skylt. Vi hoppas verkligen att detta inte är en förhandstitt på vad som kommer, men det är det nästan säkert.

Köp den om…

Köp den inte om…

Acer Spin 5 2020: Prisjämförelse