Raspberry Pi 5 kommer att ta tid att komma fram: Raspberry Pi 4 är en bästsäljare

0 Shares

Raspberry Pi 5 är fortfarande långt borta, även 4A

{featureImage}

När man stannar för att se allt som kan göras med en Raspberry Pi i allmänhet och med den senaste Raspberry Pi 4B, Pi 400 och Compute Module 4 i synnerhet, är det normalt att tänka på allt som skulle kunna uppnås med en Raspberry Pi 5 kraftfullare . Och ja, det är sant att det kan vara otroligt, men du får vänta.

I en intervju med Tom’s Hardware kommenterade Eben Upton, skaparen av Raspberry Pi, att hans organisation inte arbetar med några nya utvecklingskort för att ersätta och förbättra den nuvarande. Dessutom kommer inte ens det att finnas en 4A-modell för tillfället. Vilket vanligtvis kännetecknas av en nedskärning av hårdvaran som, utan att förminska dess fördelar, tillåter ett ännu mer attraktivt pris än själva B-modellen.

Skälen till detta beslut eller konsekvensen av att det inte finns någon ny modell i sikte, varken överlägsen eller billigare, är inga mindre än den goda försäljningstakten för nuvarande modeller och bristen på komponenter. Eftersom, som Upton förklarar, Raspberry Pi 4, Pi 400 och Compute Module 4 säljer så bra att det vore dumt att sakta ner produktionstakten för att lansera en modell även som 4A.

I tidigare generationer av Raspberry Pi har version A alltid varit annorlunda än resten genom att vara billigare till priset av en begränsning i deras hårdvara. I fallet med Raspberry Pi 4 modell A med avseende på Pi 4-modellen, skulle det enda som verkligen skulle ha klippts vara USB 3-kontrollern. På så sätt kunde kostnaden sänkas med cirka 10 dollar och det skulle kompensera. Även om, återigen, bristen på processorer kan skapa ett stort problem, för inte ens för de nuvarande modellerna kommer de väl fram.

Funktioner i framtidens Raspberry Pi 5

Raspberry Pi RasPad

Det är troligt att du undrar vilken hårdvara eller vilka nyheter som skulle kunna få en Raspberry Pi 5 att förbli så intressant och konkurrenskraftig. Jo, utan att kunna gå in på riktigt specifika detaljer verkar det som att de i The Raspberry Pi Foundation är väldigt tydliga med att en snabbare processor skulle vara något som skulle vara det, men det skulle inte vara det enda.

Med de nuvarande förbättringarna skulle den också ha en RAM-kapacitet som skulle överstiga 8 GB och en mer kapabelt WiFi-chip samt 2,5 Gb ethernet . Det sistnämnda skulle ge det här kortet många fler funktioner som multimediaserver eller annan användning som är relaterad till Internet på det sättet.

Du måste dock ha tålamod. Eftersom de fokuserar på att förbättra aspekter av de fyra och mjukvaran som alltid är så viktig. Men allt är inte förlorat vad gäller nyheter, vad som verkar vara nästa sak för företaget är en ny 7-tums pekskärm som den skulle lansera 2022 . Detta kan förbättra den låga upplösningen på den nuvarande skärmen som bara erbjuder 800 x 480 pixlar och Upton själv kommenterade att den måste uppdateras för att vara konkurrenskraftig mot andra förslag.

Dåliga nyheter för Raspberry Pi-fansen?

Det kan tyckas att det är dåliga nyheter att inte ha en ny Raspberry Pi 5, men sanningen är att det inte är det. Det är sant att vi alla gillar allt kraftfullare enheter för att kunna genomföra mer krävande idéer, men det är också förståeligt att om den nuvarande Model 4B också fungerar i alla dess konfigurationer, varför rusa?

Så för att se framtiden måste Raspberry Pi 5 fortfarande vänta. Även om vi varje dag vaknar och vi blir överraskade av en ny produkt. Även för att det ska hända kommer det första att vara att återställa normaliteten i tillverkningen av processorer. Något som verkar mer komplicerat att lösa.

0 Shares