Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

RAID Primer: Vad finns i ett nummer?

Introduktion

Majoriteten av hemanvändare har upplevt smärtan av minst ett hårddiskfel i sina liv. Power-användare upplever ofta flaskhalsar som orsakas av deras hårddiskar när de försöker utföra I/O-intensiva uppgifter. Varje IT-person som har varit i branschen hur länge som helst har hanterat flera hårddiskfel. Kort sagt, hårddiskar har länge orsakat majoriteten av supporthuvudvärk i vanliga skrivbords- eller serverkonfigurationer idag, med lite hopp om förbättring på kort sikt.

Med den ökade användningen av datorer i det dagliga livet för människor över hela världen har dollarvärdet för data som lagras på en genomsnittlig dator stadigt ökat. Även när MTBF-siffrorna har flyttats från 8000 timmar på 1980-talet (exempel: MiniScribe M2006) till de nuvarande nivåerna på över 750 000 timmar (Seagate 7200.11-seriens enheter), har denna ökning i datavärde kompenserat den relativa minskningen av hårddiskfel. Ökningen av datavärdet och den allmänna oviljan hos de flesta tillfälliga användare att regelbundet säkerhetskopiera sitt hårddiskinnehåll, har satt allt större fokus på teknik som kan hjälpa användare att överleva ett hårddiskfel. RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) är en av dessa tekniker.

Med utgångspunkt i whitepapers producerade i slutet av 1970-talet myntades termen RAID 1987 av forskare vid University of California, Berkley i ett försök att i praktiken omsätta teoretiska vinster i prestanda och redundans som kunde göras genom att kombinera flera hårddiskar i en enda konfiguration. Även om deras papper föreslog vissa nivåer av RAID, har IT-branschens praktiska behov medfört flera lite olika tillvägagångssätt. Vanligast nu är:

RAID 0 – Data Striping
RAID 1 – Dataspegling
RAID 5 – Data Striping med paritet
RAID 6 – Data Striping med redundant paritet
RAID 0+1 – Data Striping med en speglad kopia

Var och en av dessa RAID-konfigurationer har sina egna fördelar och nackdelar och är inriktad på specifika applikationer. I den här artikeln går vi igenom var och en och diskuterar i vilka situationer RAID potentiellt kan hjälpa – eller skada – dig som användare.