Radera data från en SSD säkert och utan att skada den

0 Shares

Under de senaste åren har detta lagringsenhetsformat spridits till datorer över hela världen. Antingen fristående eller tillsammans med en hårddisk är SDD mer än vanliga i dessa tider. Som säkert många av er redan vet är en av de främsta fördelarna som dessa skivor ger oss jämfört med hårddiskar deras läs- och skrivhastighet.

Radera data från en SSD säkert och utan att skada den

Det är av detta och av andra skäl varför, trots att enheterna är lite dyrare än HDD livets skivor, så småningom påtvingar de sig själva. Detta är något som vi kan se tydligt både i de nya mellanklassdatorerna, såväl som de avancerade datorerna som vi kan köpa idag.

När ska man säkert radera en SSD

Men ibland behöver vi nog radera allt innehåll, men utan att själva skivan skadas. På en hårddisk kan vi använda vissa program som i sig själva skriver över data flera gånger så att originalen inte går att återställa. Men denna process är inte alltid giltig på det ovannämnda SSD:er .

Därför, i händelse av att vi ska sälja PC med en av dessa enheter, eller ändra SSD:n för att sälja eller slänga den gamla, låt oss se hur vi gör den omöjlig att återställa. Med detta, vad vi vill berätta är att härnäst ska vi se hur man raderar en disk i SSD-format på ett säkert sätt. Med detta uppnår vi att säkerställa att de personuppgifter som den innehöll inte kan återställas. Det är också värt att veta att detta kan öka dess prestanda, eftersom vi kommer att återställa det till dess fabriksskick i vissa fall.

Man måste också veta att hållbarheten på dessa solida skivor är sådan att det inte är ovanligt att man vill sälja dem på andrahandsmarknaden. Men även om du formaterar det på ett konventionellt sätt finns det flera sätt att återställa data och det intresserar oss inte för integritet och säkerhet. Låt oss se hur man raderar en SSD och gör det omöjligt att återställa dess data.

Ta bort en SSD med programmen från dess tillverkare

Det första att veta är att de flesta SSD-tillverkare har sin egen programvara. Detta, som du kan föreställa dig, hjälper oss att säkert radera det utan att själva enheten skadas. Det är värt att nämna att dessa program använder sig av ATA Secure Erase kommandot så att data inte går att återställa i händelse av att vi lossnar från SSD av någon anledning.

Därför lämnar vi i samma rader en lista med huvudtillverkarna av dessa lagringskomponenter. så att du kan ladda ner den som intresserar dig mest:

Använd en Live Linux för att säkert radera

Detta är ett annat intressant alternativ som du kan använda för att radera din SSD-enhet säkert. Faktum är att vi kan välja Linux-distro som heter Parted Magic. Detta är en starkt rekommenderad lösning för dessa uppgifter som vi nämnde, men om du har en något föråldrad SSD . Egentligen talar vi om en Linux-distribution som bland sina verktyg innehåller flera som fokuserar specifikt på radering av en SSD-enhet.

Naturligtvis måste vi veta att det inte är det free programvara, det kostar runt 10 euro, men licensen är för alltid. Dessutom, om vi verkligen vill se till att vi raderar enheten på ett säkert sätt för att sälja den, är investeringen förmodligen värt det. Samtidigt måste vi veta det Parted Magic är utformad för att installera den på ett USB-minne och starta datorn från den. På så sätt behöver vi inte ens installera det på datorn för att få ut det mesta av det.

skiljde magi

Detta är något som vi uppnår från samma länk för att kunna ladda ner den och senare skapa en Live Linux . När vi har systemet igång tar vi en titt på de program som är förinstallerade som standard. Till exempel finner vi förslaget kallat Radera disk så att vi kan följa guiden för säker radering.

SSD-dataraderingsprogram

Naturligtvis finns det specifika program som erbjuder oss vissa funktioner för säker radering av SSD-diskar. Vi har redan sagt till dig tidigare att i det här fallet inte alla tjänar oss, eller åtminstone inte alla de som gör samma sak med hårddiskenheter. Därför måste vi vara lite försiktiga, eftersom vi annars kan skada den fasta disken på en fysisk nivå och göra den oanvändbar.

Så nedan kommer vi att visa dig några användbara mjukvarulösningar som kommer att vara till stor hjälp för detta som vi kommenterar.

AOMEI partitionsassistent

Först och främst kommer vi att berätta att detta är en lösning som vi kan ladda ner från den här länken i dess demoversion. Vi har möjlighet att starta upp dator med ett startbart USB-minne med denna programvara, till exempel, och AOMEI partitionsassistent kommer att laddas. Sedan klickar vi på Safely Erase SSD för att starta processen som sådan efter att ha valt önskad enhet.

AOMEI partitionsassistent

EaseUS Partition Master

Detta är en annan populär programvara som fokuserar på att hantera diskar och deras motsvarande partitioner. Normalt och i flera år använder vi dem med HDD-enheter, men i det här fallet kommer det också att vara användbart att radera SDD helt , säkert och utan att skada den. Säg att applikationen i fråga kan laddas ner från länken.

För allt detta som vi berättar, erbjuder denna lösning oss Torka av SSD för säker radering av dessa enheter behöver vi bara ladda ner det, installera det och köra det på datorn.

EaseUS Partition Master

Vilket val eller vilken lösning vi än använder i detta avseende, kommer det utan tvekan att hjälpa oss att förbättra integriteten för våra data. På så sätt ser vi till att ingen annan kan komma åt allt som vi har raderat på SSD:erna i framtiden.

0 Shares