Qualcomms aptX Lossless kan förÀndra hur trÄdlösa hörlurar lÄter

0 Shares

Förlustfritt ljud i CD-kvalitet kommer Àntligen till trÄdlösa hörlurar, eftersom Qualcomm tillkÀnnager aptX Lossless, som företaget sÀger kan leverera 16-bitars 44,1 kHz ljud via Bluetooth.

aptX Lossless Àr en ny funktion i Qualcomms Snapdragon Sound -teknik, som fungerar pÄ mobila plattformar, inklusive Snapdragon 888, hörlurschips som QCC3065x SoC (system pÄ ett chip) och företagets ljudkodekar, som inkluderar Qualcomm Active Noise Cancelling och aptX adaptive.

Genom att optimera trÄdlös kÀrnanslutning och ljudteknik inom aptX Adaptive som fungerar tillsammans för att automatiskt upptÀcka och skala upp, har aptX Lossless förmÄgan att leverera ljud i CD-kvalitet nÀr anvÀndare lyssnar pÄ förlustfria musikfiler-och nÀr radiofrekvensförhÄllandena Àr lÀmplig.

Medan aptX Adaptive kan leverera högupplöst ljud pÄ upp till 24-bitars/96kHz, Àr detta första gÄngen tekniken verkligen Àr förlustfri.

SĂ„, vad betyder detta egentligen för musikĂ€lskare? Qualcomm sĂ€ger att ljudet kommer att vara “matematiskt bit-för-bit-exakt”, vilket innebĂ€r att du inte kommer att tappa data över en trĂ„dlös anslutning. Fram till nu har den nödvĂ€ndiga bithastigheten för att leverera denna typ av högkvalitativt ljud inte varit tillgĂ€nglig via Bluetooth.

Den dÄliga nyheten Àr att aptX Lossless inte kommer till befintliga trÄdlösa hörlurar och hörlurar. Qualcomm sÀger att tekniken förvÀntas vara tillgÀnglig i slutet av 2021 och att den kommer att krÀva ny hÄrdvara, frÄn telefonen du anvÀnder för att strömma din musik frÄn till de hörlurar du lyssnar med. Enheter som stöder tekniken förvÀntas inte hamna i hyllorna förrÀn i början av 2022.


Analys: varför högupplöst ljud spelar roll

Enligt Qualcomm kommer aptX Lossless att “leverera ljud som artisten tĂ€nkt sig”, sĂ„ du kan förvĂ€nta dig ett ljud som nĂ€ra replikerar kvaliteten som musikerna och ingenjörerna arbetade med i studion vid inspelningstillfĂ€llet.

Det kan lÄta som nÄgot bara hardcore-audiofiler skulle bry sig om, men högupplöst ljud har ökat i popularitet under det senaste Äret, med stora musikstreamingtjÀnster som Apple Music och Amazon Music HD som ger förlustfri streaming till sina prenumeranter utan extra kostnad.

Fram till nyligen sĂ„gs förlustfritt ljud som en premiumfunktion som du skulle behöva betala extra för – men musikĂ€lskare blir alltmer intresserade av att fĂ„ ut det mesta av sina strömmar.

Apple Music (bilden pÄ en iPhone) erbjuder nu Lossless Audio.

Det handlar inte bara om streamingtjÀnster heller. Medan trÄdlösa hörlurar och hörlurar brukade komma med en försiktighet av dÄlig ljudkvalitet, innebÀr förbÀttringar i Bluetooth-teknik och hÄrdvara att hörlurar utan kablar och Àkta trÄdlösa hörlurar kan konkurrera med Àven de bÀsta trÄdbundna hörlurarna. Och det beror delvis pÄ konsumenternas efterfrÄgan.

Enligt Qualcomms State of Sound -undersökning 2021 Ă€r ljudkvaliteten den mest kritiska köpdrivrutinen för alla ljudenheter. Över hĂ€lften av undersökningens respondenter sa att de sökte antingen förlustfri eller högupplöst ljudkvalitet, medan “64% sĂ€ger att förlustfri ljudkvalitet sannolikt kommer att pĂ„verka deras beslut att köpa trĂ„dlösa hörlurar”.

SÄ högupplöst ljud Àr knappast en nischfunktion lÀngre. Och medan naysayers kommer att hÀvda att skillnaden i kvalitet knappt Àr mÀrkbar, skulle vi likna upplevelsen av att lyssna pÄ förlustfritt ljud till att torka av ett smutsigt fönster och lÄta ljuset strömma in för första gÄngen.

SÄ lÀnge du har rÀtt hÄrdvara-vilket snart kommer att bli Ànnu enklare tack vare aptX Lossless-borde musik av högre kvalitet och CD-kvalitet avslöja nya detaljer i din musik som du kanske aldrig har mÀrkt tidigare. För en musikÀlskare, oavsett om du anser dig sjÀlv vara en audiofil eller inte, verkar det vara vÀrt anstrÀngningen att investera i nÄgot nytt kit 2022.

0 Shares